Haren laten groeien? Doe deze 3 dingen dan juist níet
Hoe houd je haren zo gezond mogelijk, zodat je haar sneller groeit? Dit is een vraag die ons veel bezighoudt, want je haar is belangrijk onderdeel van je identiteit. Volgens tricholoog (een gespecialiseerde dermatoloog) Helen Reavey is het belangrijk om de verzorging van je hoofdhuid niet te vergeten. Ze deelt de meest gemaakte haarverzorging fouten en geeft tips om je hoofdhuid gezond te houden.
De eerste grijze haren voor je 30ste levensjaar, hele plukken haar die uitvallen na je zwangerschap of je haren worden steeds dunner door stress. Onze haarbos kan ons flink wat kopzorgen geven. Tips waardoor je haren sneller groeien zijn dan ook meer dan welkom. Daarom nemen wij graag advies aan van experts over de verzorging van onze haren.
Tricholoog Helen Reavey is oprichtster van het haar en hoofdhuid verzorgingsmerk Act+Acre en deelt op Mindbodygreen de drie meest gemaakte fouten die zij voorbij ziet komen. Een tricholoog is een gespecialiseerd dermatoloog en weet alles van haarziekten en haarafwijkingen.
3 haarverzorgings fouten die je wil voorkomen
Gebruik deze pro-tips als je haar juist wilt laten groeien!
Veelgemaakte fout #1: je routine niet aanpassen aan je hoofdhuidtype
Het is heel belangrijk om je hoofdhuid in een zo goed mogelijke conditie te houden. ‘De conditie van je hoofdhuid heeft invloed op hoe je haar er over twee tot drie jaar uitziet’, legt Reavey uit. ‘Want als het eenmaal uitgroeit, kan je er op dat moment eerlijk gezegd niet veel meer aan doen’.
Je hoofdhuid heeft een type net als je gezicht vertelt Reavey in de podcast van MBG. Hoe je erachter kunt komen welk hoofdhuidtype je hebt? Dit is eenvoudig volgens Reavey. ‘Meestal volgt je hoofdhuid gewoon het gezicht: als je een droge huid hebt, heb je waarschijnlijk een droge hoofdhuid. Heb je een vette huid in je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk ook een vette hoofdhuid’, legt de haarstylist uit.
Haartips van Romy Boomsma voor gezond haar tijdens de koude winterdagen
Er zijn nog meer externe factoren die invloed hebben op de conditie van je hoofdhuid. Bijvoorbeeld het soort water dat er uit jouw kraan komt (hard of zacht) en wat voor soort verzorgingsproducten je gebruikt (met zware siliconen of niet). Zacht water bevat weinig kalk en het gebruik van siliconen maakt je hoofdhuid meestal vettiger.
Veelgemaakte fout #2: je haar verkeerd wassen
Volgens Reavey wassen veel mensen hun haren verkeerd. De manier om erachter te komen of jij het ook niet goed doet, is om te letten op waar je haar als eerste vet wordt. Is dat in je nek of op je kruin? Dan kan dat een teken zijn dat je je wasbeurt moet veranderen.
‘De meeste mensen beginnen met shampoo bovenop hun hoofd en de middenband aan de zijkanten, maar als je dat doet, mis je een heel stuk hoofdhuid’, zegt Reavey. Maak in plaats daarvan een scheiding in het midden en beweeg het haar aan beide kanten langs de schouders. Bijna alsof je van plan bent je haar in een staart te doen.
Begin dan met het schoonmaken van de nek, omhoog naar de kruin. Als je dat eenmaal hebt schoongemaakt, kun je de bovenkant en de zijkanten in. En was je haar altijd twee keer als je je haar niet dagelijks wast, aldus de haarspecialist.
Veelgemaakte fout #3: je hoofdhuid niet gehydrateerd houden
Alle huidtypes kunnen baat hebben bij een verzorgende hoofdhuidbehandeling, inclusief vette, droge en gevoelige huid. Reavey beveelt hoofdhuid- en haaroliën aan, wat in veel culturen al lang een gewoonte is. Dit wordt ook wel ‘hair slugging‘ genoemd, maar is hetzelfde.
‘Ik denk dat je hier nu veel over hoort, omdat zoveel mensen het hebben over skin slugging’, merkt de tricholoog op.
‘En de waarheid is dat soortgelijke regels van toepassing zijn op je hoofdhuid: je kunt een oliebehandeling op de hoofdhuid en het haar aanbrengen en het een nacht laten staan. Je wil verzorgingsproducten die de huid voeden, maar ook de doorbloeding van de haarzakjes stimuleren, zodat je ervoor zorgt dat het haar in een gezondste staat is. Oliën met rozemarijn kunnen hier goed voor zijn tipt Reavey.
Samengevat is het dus belangrijk om erachter te komen welk hoofdhuidtype je hebt en je verzorgingsproducten daarop aan te passen. Kijk goed waar je haar als eerste vet wordt en was het twee keer als je het niet elke dag wast. Houd tot slot je hoofdhuid gehydrateerd door een voedend haarolie te gebruiken.
Nou dat is te doen toch? Kom maar door lange, volle haardos, we got this!