Praat jij hardop tegen jezelf? No worries, je bent niet gek geworden
Mensen houden van praten. Maar over het algemeen doen we dat tegen en met anderen. Het spreken van een taal is immers een manier van communiceren. Toch praten sommigen (meer dan anderen) ook tegen zichzelf. Is dat een teken van dat je wel héél veel tijd in je eentje spendeert, je langzaam een beetje gek wordt of is het eigenlijk doodnormaal?
Iedereen maakt het weleens mee: je geeft hardop commentaar op een film, aso-verkeersdeelnemer of op iets anders dat je om je heen ziet of meemaakt, zonder dat er iemand in je buurt is. Of je ziet een puppy en begint abrupt tegen ‘m te praten in een hoog stemmetje.
Dat doen we overigens ook bij baby’s. We praten tegen ze terwijl we heus wel weten dat ze het niet begrijpen, laat staan dat ze terug praten. Waarom doen we het dan toch in hemelsnaam?
Hardop praten tegen jezelf
Mensen die hardop tegen zichzelf praten vinden we over het algemeen een beetje raar. Kom je iemand op straat tegen die in zichzelf praat, denk je waarschijnlijk snel ‘die gaat niet helemaal lekker’. Toch doen we het allemaal, in meer of mindere mate.
Nu we door de pandemie veel thuis zitten en weinig sociaal contact hebben, is de kans aanwezig dat je meer tegen jezelf praat. Worden we langzaam gek?
10 tips om betere gesprekken te voeren in een wereld waarin we niet meer naar elkaar luisteren
We praten constant tegen onszelf
“Nee,” verklaart Paloma Mari-Beffa, hoofddocent psychologie aan the University of Bangor in Engeland aan The Guardian. Mari-Beffa meent dat iedereen constant met zichzelf in gesprek is, maar dan wel in stilte. Altijd? Yup, zelfs wanneer we slapen, meent ze.
Gedachten, woorden, geluiden en beelden komen de hele dag door tevoorschijn in ons hoofd zonder dat we er enige (of nou ja, niet veel in elk geval) controle op hebben. En even makkelijk verdwijnen ze ook weer.
Chaos en orde in het brein
“Het brein is altijd actief. Het ontwikkelt altijd woorden en beeld.” De reden dat we niet alles hardop zeggen heeft te maken met onze twee hersenhelften. De één is chaotisch en willekeurig terwijl de ander geordend en georganiseerd is.
Hardop praten behoort tot het geordende gedeelte en niet het willekeurige. Je plant het, hebt er controle over en kan het met woorden vorm hebben. Wanneer je veel stress ervaart of kampt met psychische problemen dan kunnen beide hersenhelften actief zijn op hetzelfde moment en kun je vaker hardop gaan praten.
Zo leer je luisteren naar iemand waar je het niet mee eens bent
Dat zou aandoeningen als Gilles de la Tourette en schizofrenie overigens ook kunnen verklaren. Dan is de onbewuste chaotische kant meer actief dan de bewuste en beheerste kant.
Tegen jezelf praten heeft zelf voordelen
Oké, je bent dus niet gek als je af en toe tegen jezelf praat. Sterker nog: volgens Mari-Beffa kan het zelfs voordelen hebben. In 2020 deed ze een experiment met 28 deelnemers en vroeg hen instructies te lezen óf in zichzelf óf hardop. Wat bleek?
De groep die de instructies hardop voorlas, kon zich beter concentreren en haalde betere resultaten op de taakjes die ze kregen.
Deze tekenen wijzen erop dat het misschien tijd is om met een therapeut te praten
Weer een ander onderzoek van de University of Michigan, liet zien dat hardop tegen jezelf praten je zelfvertrouwen een boost kan geven, net zoals je zelfbeeld. Daarnaast zou het ons makkelijker maken om moeilijke momenten te doorstaan.
Uit de studie bleek dat iemand die tegen zichzelf in de tweede of derde persoon praat, beter zijn gedachten kan controleren dan iemand die tegen zichzelf in de eerste (ik)vorm praat. Zo gek is dat tegen jezelf praten dus nog niet.
Dus praat jij af en toe hardop tegen jezelf? Daar is niks mis mee, sterker nog het kan je een boost van zelfvertrouwen geven!