Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 20 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat we kunnen leren van de Japanse eetgewoonte hara hachi bu

In Okinawa, in Japan, woont een wel héél opvallend hoog aantal mensen dat honderd jaar oud wordt. Het is dan ook niet voor niets dat deze plek één van de bekende ‘blue zones’ op de wereld is: plekken waar mensen significant langer en gezonder leven. Eén van hun geheimen? De Japanse eetgewoonte hara hachi bu.

Dít is wat wij kunnen leren van de Japanse eetgewoonte hara hachi bu.

Het principe van hara hachi bu

Het principe van hara hachi bu gaat erom dat je ‘eet tot je tachtig procent vol zit’. Dat lijkt misschien simpel, maar achter de eeuwenoude praktijk schuilt heel wat wijsheid waar wij in het Westen nog veel van kunnen opsteken. Hoe zit dat?

Bij hara hachi bu gaat het er dus om te stoppen met eten voordat je volledig vol bent. Zie het als een vorm van mindful eten waarbij je heel goed luistert naar de signalen van je lichaam in plaats van dat je alles snel naar binnen schrokt. In plaats van snel en veel te eten tot je gewoon niet meer kunt, leer je bij deze praktijk juist om eens wat gematigder te eten. En dat dat ook oké is.

Dat is namelijk niet alleen goed voor je spijsvertering, maar ook voor je algehele gezondheid. Jezelf niet helemaal voleten voorkomt immers overeten, wat weer een belangrijke oorzaak is van obesitas en chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten​.

Bovendien laten verschillende wetenschappelijke studies zien dat minder calorieën binnen krijgen, ervoor kan zorgen dat je levensduur wordt verlengd. Door wat minder te eten, activeer je namelijk processen in je lichaam die beschadigde cellen weer herstellen en zo veroudering vertragen. Daardoor wordt ook het risico op leeftijdsgebonden aandoeningen verminderd. Niet mis toch?​

Hoe oefen je met hara hachi bu?

Hoe oefen je nou met hara hachi bu? Laten we daarvoor eens kijken hoe de Japanners graag eten. In Okinawa neemt men bijvoorbeeld écht de tijd om te eten en kauwen ze ieder hapje erg goed. Zo zorg je ervoor dat je écht meer de tijd neemt voor het eten.

Het duurt ongeveer twintig minuten voordat het verzadigingssignaal je hersenen bereikt. Langzamer eten geeft je lichaam de kans om dat signaal te herkennen.

Een andere handige tip is om van kleinere borden te eten om jezelf visueel te helpen om minder te eten en leg af en toe je bestek weg om even een kleine pauze te nemen. Daarnaast voorkom je het liefst afleiding tijdens het eten, zoals televisie of je telefoon, zodat je bewuster kunt genieten van je maaltijd.

Een bredere levensfilosofie

Voordat je begint met het eten, kun je een moment van dankbaarheid nemen, wat eveneens een mooie gewoonte uit de Okinawaanse cultuur is. Hara hachi bu is dus veel meer dan alleen een manier van eten; het is eigenlijk een heuse levensfilosofie. Mooi, toch?

Meer eiwitten eten? Dit is vaak de vergeten proteïneheld. En dit is 7 x comfort eten dat je lichaam juist heel veel stress bezorgt.

7x de mooiste herfstwandelingen in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️