Het probleem van de zoektocht naar geluk (The Happiness Trap)
De manier waarop wij geluk najagen maakt velen van ons ongelukkig. Je hoeft maar op social media te kijken en je vindt een stroom aan berichten met de boodschap dat we positief moeten blijven, gelukkig moeten zijn en negativiteit uit ons leven moeten bannen. Maar is dat niet gewoon part of life? Zijn we niet gemaakt om de uitdagingen van het leven aan te gaan?
In de loop der jaren is het idee van geluk overgenomen door onbereikbare sprookjes van never-ending happiness en zijn we massaal in de geluksval getrapt.
Geluk is de norm
Russ Harris schreef er in 2007 al een boek over, The Happiness Trap, en sinds de komst van Instagram lijkt het alleen nog maar erger te zijn geworden. Je krijgt de indruk dat geluk de norm is en dat alles wat daarbuiten valt zou kunnen duiden op een geestelijk gezondheidsprobleem.
Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen gelukkig zijn
Ook word je het idee verkocht dat je gelukkig wordt en blijft, als je maar materiële rijkdom weet te bereiken. Maar de mens is er niet op gemaakt om voortdurend gelukkig te zijn. We zijn erop gebouwd om te reageren op de hindernissen van het leven.
Constant in beweging
Emoties zijn een afspiegeling van onze lichamelijke gesteldheid, onze daden, overtuigingen en wat er om ons heen gebeurt. Al die dingen veranderen voortdurend. Daarom is een normale toestand er ook een die constant in beweging is (en ben je dus niet altijd gelukkig!).
Oké, dus jij wilt gelukkig zijn – maar wat is geluk eigenlijk?
In zijn boek vergelijkt Russ Harris emoties met het weer: voortdurend in beweging en veranderlijk, soms voorspelbaar, dan weer plotseling of onverwacht. Emoties zijn altijd een deel van onze ervaring. Maar net als bij het weer zijn sommige periodes aangenaam en andere moeilijk te verdragen.
Je hebt niet gefaald als je je down voelt
Wanneer je erkent dat dit de aard van de menselijke ervaring is, besef je dat alles wat ons wordt aangesmeerd onder het mom van ‘nog lang en gelukkig zijn’, de belofte niet kan waarmaken. Althans niet als gelukkig zijn gelijkstaat aan áltijd gelukkig zijn (zonder negatieve emoties).
Je kunt namelijk heel goed een gelukkig en bevredigend leven leiden en tegelijkertijd het volledige scala aan menselijke emoties ervaren. Maar als je gelooft dat geluk constante positiviteit betekent, zou je kunnen denken dat je gefaald hebt wanneer je je down voelt. Dat je iets verkeerd doet of dat je een psychisch probleem hebt.
Een boeket aan emoties
Door op die manier te denken, wordt die sombere, bewolkte dag nog donkerder. Soms zijn we niet gelukkig omdat we mens zijn en het leven vaak moeilijk is. Dingen die je het meeste geluk brengen in je leven geven je veel meer dan alleen geluksgevoel.
Het beste voorbeeld zijn de mensen in je leven. Je familie, die alles voor je is, kan je ook het meest van streek maken wanneer er met hen dingen misgaan. De ouderrol geeft zin aan het bestaan en komt met intense gevoelens van liefde en vreugde. Maar ook soms met grote pijn, angst of schaamte.
In een gigantisch boeket zijn gelukkige momenten dus maar één bloem. Je kunt het een niet hebben zonder het ander. Alle mogelijke emoties vormen samen een boeket.