Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 dec 2024
Leestijd: 7 minuten

Met één enkele handbeweging diepe emoties loslaten, dat doet de SilentHands methode van Rogier Gielen

Stel je voor dat je door één enkele handbeweging diepe, belemmerende emoties kunt loslaten? Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Maar het kán echt en het heet SilentHands. Amsterdammer Rogier Gielen heeft een unieke techniek ontwikkeld om met persoonsgebonden handbewegingen binnen enkele seconden intense emoties los te laten en duurzame gedragsveranderingen te realiseren.

Met SilentHands heeft Rogier al meer dan 1500 mensen geholpen om in elke situatie een staat van rust, ruimte, verbinding en vertrouwen te kunnen bereiken. Wij zijn erg benieuwd hoe hij dit doet en op welke manier SilentHands het leven een stuk makkelijker kan maken.

Diepe emoties loslaten

Waar komt SilentHands vandaan?

“Het is een ontdekking die ik heb gedaan. Ik ben al 25 jaar coach en therapeut en toen ik net begon, was ik met een andere methode bezig waarbij ik af ten toe instant transformaties zag. De overtuiging dat we elk probleem in één seconde op zouden kunnen lossen, groeide bij mij langzaamaan.

In 2006 was ik met een vriend in een café en werd ik geïntroduceerd aan een vrouw waarmee ik een korte conversatie had. Het ging heel slecht met haar, ze had een burn-out omdat er als manager veel van haar gevraagd werd, haar huwelijk liep slecht en ineens zag ik voor me hoe zij voor haar managementteam stond. Ik maakte een handbeweging en er kwam een ‘aha’ moment. Haar reactie was zeer bijzonder, het was alsof ze de jackpot had gewonnen en de kwartjes bleven vallen. Het moment heb ik opgeslagen in mijn geheugen.

Een jaar later, tijdens een toevallige ontmoeting met haar, vertelde dezelfde dame dat ze weer heel veel energie had. Haar huwelijk ging stukken beter en haar team nam meer initiatief, waardoor ze minder druk voelde. Ik wist dat de transformatie gebeurd was in die vijf minuten van onze eerste ontmoeting.

Hoe dit gebeurde was nog een raadsel. Natuurlijk had ik de informatie opgeslagen, maar eenmaal terug in mijn praktijk wist ik destijds niet precies hoe het gebeurd was.

Pas een jaar later, toen ik de vrouw weer zag en het héél goed met haar ging, kwam ik er pas achter dat het herstel door een handbeweging teweeg is gebracht.”

Iedereen heeft een eigen handbeweging

“Na deze ontmoeting ben ik gaan experimenteren met handbewegingen in mijn praktijk. In het begin gebeurde er niks… ik had het opgegeven. Tot ik wederom iemand tegenkwam die ik een tijd niet had gezien… het was iemand met wie het eerst niet zo goed ging, maar nu opeens wél. Wat mij opviel is dat ze ook een handbeweging had die ze deed. ‘Weer die handbeweging’ dacht ik, en toen ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen handbeweging.

Ineens ging mijn hand vanzelf omhoog. Ik kwam in een hele serene rust terecht. In verbinding… de hele week ben ik gaan testen. Als ik ongeduldig of geïrriteerd werd, deed ik mijn handbeweging en dan was al mijn onrust weg. Magisch!”

Hoe heb jij de SilentHands-methode eigen gemaakt?

“Het ontdekken van mijn handbeweging was een bijzonder moment. Ik had een stapel A4-tjes uit de printer gepakt en ging zitten schrijven. Ik bleef maar schrijven. Opeens had ik een protocol geschreven van drie kantjes, ik noem het een ‘discovery protocol‘. Met dit protocol vind je de handbeweging van mensen die ze kan transformeren. Dit was in 2007 en daarna ben ik het veelvuldig bij cliënten gaan toepassen.

Ik was naar het ongrijpbare op zoek, heb er hard aan gewerkt, veel research gedaan, maar het is me ook gegeven. Twee jaar geleden kreeg ik een teken dat ik het ‘groter’ moest gaan verspreiden.”

Is er al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze methode?

“Er is een pilot studie gedaan aan het VU in Amsterdam en de resultaten waren heel overtuigend. We hadden een experimentele groep van acht mensen en een controlegroep van vijf mensen. Bij de experimentele groep waren de resultaten significant. Er werd in vier sessies onderzocht of de SilentHands-methode helpt bij het overwinnen bij fobieën.

We moesten iets kiezen waarmee we het verwerkingsmechanisme konden bewijzen en dat kan goed met een fobie. Het verhelpen van een fobie lukt bijvoorbeeld niet goed met cognitieve gedragstherapie of het duurt erg lang. Met SilentHands gaat het bewezen veel sneller.”

Hoe kun je jouw eigen handbeweging vinden?

“In een sessie van anderhalf uur, een ‘discovery sessie’, krijg je jouw handbeweging. De kans dat je deze bij jezelf vindt is heel lastig. Maar als je het weet, kun je het altijd toepassen…

Je kunt van ervaringen de lading afhalen, dat doe je door een handbeweging van overgave. Mijn theorie van wat er gebeurt is: overgave is het tegenovergestelde van afweer (vechten of vluchten). Wanneer je kies voor overgave, dan krijgt jouw lichaam de kans om emoties en gevoelens veel sneller te verwerken.”

Wat verhelp je dan eigenlijk met SilentHands?

Dat kan vanalles zijn. Angst om te presenteren, moeite om een moeilijk gesprek aan te gaan… als mensen komen met klachten, dan ga je zoeken naar oorzaken en ervaringen in het verleden. Die verwerk je zodat het je niet meer triggert in het heden.

Maar SilentHands werkt ook voor momenten in de toekomst: ik heb mensen die in een orkest spelen en die heel veel stress hebben voor de uitvoering, met een handbeweging kun je dit oplossen. Ook studenten met faalangst voor toetsen, of sportmensen die moeten presteren hebben baat bij de methode.”

Hoe werkt dat dan?

“Het sympathische zenuwstelsel switcht naar het parasympathische zenuwstelsel. Eerst zijn er gevoelens van stress (sympathische zenuwstelsel), maar deze switchen naar een ruststand. Mensen voelen zich na de SilentHands methode meer gegrond, er is ruimte, helderheid en het is een vrije staat van zijn. In feite kom je los van het ego. Een staat vrij van ego waardoor jij jouw diepste zelf kunt zijn. Het is eigenlijk heel spiritueel… Je krijgt een nieuw perspectief en gaat dingen echt anders zien.

Zelf ben ik aanhanger van de non-dualistische richting binnen het boeddhisme. Je ziet de dingen daarin zoals ze zijn, ongekleurd. Dan kom je pas met jouw innerlijke wijsheid in contact en krijg je opeens nieuwe overtuigingen over een situatie en daarop volgt vanzelf nieuw gedrag.

Als je bijvoorbeeld veel moeite hebt om een confrontatie aan te gaan, dan kun je dat oplossen door het niet te zien als jouw probleem, maar als het probleem van de ander. Als je in een andere staat het gesprek voert, verandert alles. Als je vanuit je hart iets doet of zegt, met compassie, dan komt het altijd goed aan.

Dan is er ook geen moed voor nodig, want er is geen angst. Je hoeft niks te overwinnen. Daarom is dit een moeiteloze methode, je hoeft niks te overwinnen, je bent vrij. Het is een zachte, snelle methode.”

Een grote impact

“Problemen ontstaan omdat we dingen té belangrijk hebben gemaakt in het verleden”, deelt Rogier met BEDROCK. “Negatieve emoties zijn een alarmsysteem dat begint met een stemming, hierna wordt het een gevoel en dan wordt het een emotie. Als je deze (soms heftige) emoties negeert, krijg je lichamelijke symptomen (spanning op de borst, spierspanning etc.) en als je dat negeert, dan word je ziek. Denk aan een burn-out.

Ik heb een jongen geholpen met sociaal fobische klachten, hij vermeed openbare gelegenheden of zelfs reizen met de trein. Na het vinden van zijn handbeweging is dit honderd procent gedraaid. Opeens wilde hij zich wél omringen met mensen en gaf hij zelfs een feest.

Je kunt de handbeweging ook onzichtbaar doen, in jouw hoofd. Dan werkt het ook… het is écht psychologisch”, gaat Rogier verder. “Dit is new school psychologie. Het is veel meer gericht op de emotie en de verwerking van de emotie waardoor je als coach wekelijks wonderbaarlijke situaties meemaakt.”

In vergelijking met andere methodes als hypnotherapie of EMDR werkt SilentHands stukken sneller. Je hebt jouw eigen handen altijd ‘bij de hand’.

Het kan goed gecombineerd worden met andere methodes, maar het staat ook op zichzelf. De handbeweging heb je al, alleen is deze onbewust. In de sessie maken we hem bewust en daarna heb je hem altijd bij je om er gebruik van te maken. EFT of EMDR zijn bijvoorbeeld minder snel zelf toe te passen is lastige situaties. SilentHands geeft mensen zoveel vertrouwen.”

Meer over therapie:

Lou Loa (35): ‘Er was geen roze wolk, maar ik voelde me geïsoleerd en uitgeput’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️