Regelmatig ‘hallo’ zeggen tegen je buren zorgt voor een groter geluksgevoel
In de drukte van het moderne leven, waarin we vaak gehaast van de ene plek naar de andere racen, kunnen we soms vergeten hoeveel impact de simpele sociale interacties kunnen hebben op ons welzijn. Het woordje ‘hallo’ heeft namelijk een grotere kracht dan we ooit hadden gedacht.
Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig gedag zeggen tegen hun buren, een hoger welzijn ervaren dan degenen die dat niet doen.
We kijken amper om ons heen
Vooral in de grote steden leven mensen steeds meer geïsoleerd. De moderne technologie zorgt ervoor dat we kunnen communiceren met mensen over de hele wereld, maar soms vergeten we de waarde van persoonlijke interacties.
We zijn zó gefocust op onze smartphones en tablets, dat we nog amper om ons heen kijken. En het liefst dragen we onze earbuds non-stop, zodat we nog even kunnen bellen of kunnen luisteren naar een podcast.
Distantie van de samenleving
We snappen het hoor! En we zijn er zelf ook schuldig aan. Wij dragen ook regelmatig onze oortjes terwijl we boodschappen doen, reizen naar ons werk, een wandeling maken door het park of ons rondje maken in de sportschool.
Alleen zorgt het echt voor een distantie van de samenleving. Niet alleen onze ogen, maar ook onze oren worden erdoor afgeschermd van de buitenwereld, waardoor we vergeten om de mensen om ons heen te begroeten.
Hallo zeggen tegen je buren
Nu kun je denken, so what? Maar er zit veel waarde verscholen in die kleine sociale verbindingen. Een gebrek eraan kan zelfs leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie, wat op zijn beurt een negatieve invloed kan hebben op ons mentale en fysieke welzijn.
Uit een recente studie blijkt zelfs dat de eenvoudige daad van ‘hallo’ zeggen tegen je buren een groot verschil kan maken in hoe je je voelt.
Het onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Gallup, ondervroeg mensen in verschillende buurten en ontdekte dat degenen die regelmatig met hun buren praten en hen begroeten, over het algemeen gelukkiger en tevredener zijn met hun leven.
Gevoel van verbondenheid
Een van de redenen hiervoor is de verbondenheid die ontstaat door deze kleine sociale interacties. Wanneer we onze buren begroeten, creëren we een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid.
We laten zien dat we om elkaar geven en geïnteresseerd zijn in elkaars welzijn. Dit gevoel van verbondenheid kan leiden tot een gevoel van thuiskomen, zelfs in de drukte van de stad.
Bescherming tegen eenzaamheid
Bovendien hebben deze contactmomenten nog een ander belangrijk voordeel: ze verminderen gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze samenleving, en het kan ernstige gevolgen hebben voor onze mentale gezondheid.
Door regelmatig contact te hebben met onze buren, creëren we een sociaal vangnet dat ons beschermt tegen eenzaamheid en isolatie (een probleem dat steeds groter wordt, vooral in de randstad).
Tips om vaker hallo te zeggen
Maar hoe kunnen we deze eenvoudige gewoonte van begroeten in ons dagelijks leven integreren? Hier zijn enkele tips:
- Maak er een gewoonte van: begin met het maken van een bewuste keuze om gedag te zeggen tegen je buren wanneer je ze tegenkomt. Het kan onwennig lijken in het begin, maar na verloop van tijd zal het natuurlijker aanvoelen.
- Wees oprecht: als je gedag zegt, doe dat dan ook écht en met een glimlach. Vraag even hoe het gaat en luister naar hun antwoord.
- Organiseer buurtbijeenkomsten: overweeg het organiseren van een buurtborrel of buurtbarbecue om de relaties in de buurt te versterken. Dit kan een goeie manier zijn je buren te leren kennen.
- Wees open voor gesprekken: sta open voor gesprekken en interacties, zelfs als ze kort zijn. Soms kunnen de meest betekenisvolle verbindingen ontstaan uit ogenschijnlijk triviale gesprekken.
- Laat je earbuds in je tas: gebruik je oortjes alleen als je ze écht nodig hebt. Probeer als je fietst, loopt of boodschappen doet, in verbinding te blijven met je omgeving en open te staan voor eventueel contact.
De kracht van het woord ‘hallo’ mag echt niet worden onderschat. Het is een simpele act of kindness en de verbondenheid die het creëert kan ons welzijn vergroten en ons het gevoel geven dat we deel uitmaken van een warme gemeenschap.
Dus laten we vanaf vandaag ál onze buren gedag zeggen en de positieve impact van deze kleine sociale interacties omarmen. Hallo zeggen is zo gedaan én maakt gelukkiger.
Wat je volgens een neuropsychiater kunt doen tegen eenzaamheid