Een half jaartje werken op Bali? Marit is blogger en vertelt hoe zij dit doet
Als digital nomad werken in Bali of in een ander land waar de zon elke dag schijnt. Het is een droom van steeds meer creatievelingen. Alleen zijn er weinig die de gok nog durven te wagen, want hoe doe je dat? Wat als het mis gaat en hoe betaal je dat allemaal? Wij spraken Marit Smit die besloot om het gewoon te doen.
Marit Smit is een body positve (wedding)blogger en founder van Girls of Honour. Momenteel zit ze al twee maanden in Bali met haar man Glenn. Ze besloten om zes maanden in Indonesië te gaan werken.
Was het altijd al een droom van je om in het buitenland te werken?
“Nee, in eerste instantie helemaal niet. Glenn heeft een baan met veel minder vrijheid. Dus eigenlijk hebben we er nooit zo bij stil gestaan, maar het voelt wel heel lekker nu we hier zitten.”
Maar waarom je besloot je dan om naar Bali te gaan?
“Het was eigenlijk een samenloop van omstandigheden. Glenn kon onbetaald verlof opnemen en we wilden altijd al reizen. Alleen kan ik als blogger niet drie maanden offline zijn. Daarom besloten we er een half jaar van te maken en het te combineren met werk. En Bali staat bekend als een fijne plek voor digital nomads. Er zijn goede faciliteiten, je kunt er goed wonen, goedkoop eten en het weer is mooi.”
Was je al eerder in Bali geweest?
Marit lacht: “Nee!”
Oeh, dat was dus een risico. Wat als het je niet beviel?
“Ik was er nooit eerder geweest, dus de kans dat het tegen zou vallen was er wel. Maar als dat het geval was geweest, konden we net zo makkelijk als we hier zijn gekomen ergens anders heen vliegen.”
Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Portugal
Maar mag je zomaar in Bali werken?
“In het land zelf mag je niet werken. In de zin van dat je geen geld mag verdienen in Indonesië. Mijn geld verdien ik in Nederland, mijn bankrekening en mijn klanten zijn in Nederland. Stel je bent een make-up artist die naar Bali afreist dan mag je hier bijvoorbeeld geen opdrachten aannemen.”
En hoe zit dat met het visum?
“Je hebt wel een visum nodig. Dat is in principe niet ingewikkeld, maar wel een irritant werkje. Je moet je visum verlengen om de 30 of 60 dagen. Dan moet je dus even het land uit vliegen en weer terug vliegen. De meeste mensen vliegen naar Singapore. Die gaan dan in de ochtend heen en komen in de middag terug. Maar je kan ook een weekendje weg gaan. Wij gaan de eerste volgende keer een weekje op vakantie naar Australië.”
Dat moet toch flink wat kosten?
“Nee! Je kunt makkelijk voor 100 euro per persoon retour vliegen naar Singapore. Wij betalen maar tweehonderd euro voor een retourtje van Indonesië naar Australië.”
Over kosten gesproken. Hoe goedkoop is het leven en wonen in Bali?
“Dat ligt een beetje aan wat je wilt. Je kunt voor 150 á 200 euro per maand een huis huren. Dan heb je een klein huisje zonder zwembad. Wij zitten in een luxe villa met zwembad die we delen met een ander stel en zijn ongeveer 600 euro kwijt per maand.
Home office? 7 tips om het thuiswerken gezond én leuk te houden
Hoe langer je verblijft hoe goedkoper het wordt. Als je een jaar huurt, kan je al voor 500 euro een mooie villa krijgen. Als geen villa met zwembad kan veroorloven, zijn er genoeg toko’s waar je voor 10 euro kan eten en gebruik kunt maken van het zwembad.”
Is het eten echt zo goedkoop?
“Ja zeker, ik ben minder geld kwijt als ik uiteten ga dan waneer ik boodschappen doe om thuis te koken. Drankjes zijn wel wat duurder, soms betaal je evenveel voor een drankje als voor je maaltijd.”
En wat valt er tegen aan werken in Bali?
“Ik denk niet dat het zo zwart-wit is dat iets tegen- of meevalt. Het leven is hier heel chill en goedkoop. We wonen in een villa met een zwembad, eten dagelijks buiten de deur. Maar ik ben ook wel een huismus en soms wil ik gewoon lekker thuis zijn. Als ik dan boodschappen doe, ben ik wel het dubbele kwijt.”
Voelt het niet als een hele lange vakantie?
“Nee, ik werk hier harder dan in Nederland en dat komt voor een deel, omdat ik nu samen met mijn man werk. We proberen vroeg te beginnen zodat we vroeg kunnen stoppen. Iedereen werkt hier een beetje op dezelfde manier. Je werkt niet toe naar de weekenden, maar leeft meer met de dag.”
Die mogelijkheid heb je in als blogger in Nederland toch ook?
“In principe wel, maar in Nederland hebben al mijn vrienden en contacten hetzelfde soort schema. Ze werken doordeweeks van 9 tot 5, dus dan ga je daar gemakkelijker in mee. Hier doet bijna niemand dat. Als mensen me vragen welke dag het is, heb ik ook werkelijk geen idee haha!”
Denk je dat je hierna nog een keer in het buitenland wilt werken?
“Ik denk niet dat ik snel nog zo lang weg zou gaan, maar wel voor een periode van drie maanden. Persoonlijk kan ik niet te lang mijn netwerk missen. Daarnaast vind ik dat contact ook erg leuk aan mijn werk.”
Heb je een gouden tip voor anderen die een tijdje in het buitenland willen werken?
“Ik denk vooral dat je het gewoon moet doen. Je krijgt waarschijnlijk wel te maken met tegengas van anderen. In Nederland geloven we in vaste contracten, een huis kopen en niet te gek doen. Maar dit kan gewoon, het is leuk en een super mooie ervaring. Hak de knoop door! Als je dat doet dan ga je er ook echt voor. Met sommige beroepen is het gewoon niet mogelijk, maar in de creatieve online wereld is het zeker te doen”.