Leren van de Zuid-Koreanen: zo krijg je blijvend ‘haengbog’ geluk in je leven
The Korean Wave kan niemand ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Barbara Zitwer is literair agent voor Koreaanse auteurs en werd op slag verliefd op Zuid-Korea tijdens haar vele werkbezoeken. Ze schreef er het boek ‘Haengbog. Zuid-Koreaanse wijsheden voor een gelukkig leven’ over. BEDROCK sprak de schrijfster en wilde weten wat ‘haengbog’ precies is en wat wij kunnen leren van de Zuid-Koreaanse manier van leven.
Barbara Zitwer komt al 15 jaar in Zuid-Korea en zag al snel de schoonheid van het land en de Zuid-Koreanen in. Ze werd gevraagd om mee te eten met locals, bezocht tempels die voor anderen gesloten bleven en werd al snel betoverd door het land dat in niets leek op het hectische New York dat ze gewend is.
Een plek waar mensen de tijd voor elkaar nemen en streven naar ‘haengbog’, wat blijvend geluk betekent.
Nunchi: het Koreaanse geheim naar meer emotionele intelligentie
In het boek neemt Zitwer je mee in de door bergen omgeven hoofdstad Seoel tot bijzondere rituelen op de Jindo-eilanden. Van traditionele gerechten voor rijstburgers en ginseng kippensoep tot aan hoe het er aan toe gaat bij de nationale hobby van Koreanen: een dagje hiken. Hier wilden wij meer van weten.
Hoe krijgen wij wat meer Koreaanse haengbog, oftewel blijvend geluk, in ons leven? We vroegen het Zitwer tijdens een Zoom-gesprek.
Tips om meer haengbog in je leven te krijgen
Do like the South-Koreans en ervaar meer blijvend geluk in je leven.
1. Omring jezelf elke dag met natuur
“Of ze nu op het platteland wonen of in de stad: Zuid-Koreanen omringen zichzelf met natuur,” aldus de schrijfster uit New York. De hoofdstad Seoul is compleet omgeven door groen en bergen. De stad is zo opgebouwd dat je altijd binnen 5 minuten in de natuur kan zijn.
Er staan prachtige oude Boeddhistische tempels in Seoul, maar dan meteen naast een winkelcentrum.
Alles over K-beauty: de beautytrend uit Korea (en waar je het in NL koopt)
“Je hoeft er weinig moeite voor te doen om in de natuur te zijn en hierdoor ga je sneller een rondje lopen door het park, een tempel bezoeken of de bergen in. Smoesjes als ‘ik heb hier geen tijd voor’ of ‘ik ben te druk met werk’ vallen in het niet, want wie heeft er nou niet 15 minuten op een dag om in de natuur door te brengen?” vraagt Zitwer enthousiast.
2. Eet samen lichte maaltijden
De Koreaanse keuken zit vol met lichte gerechten met veel groente, soja en vis. Koreanen eten weinig vlees. Soep en vis zijn veelvoorkomende gerechten in Zuid-Korea. Ook is het bereiden van eten een belangrijk onderdeel van het samenzijn. Zitwer legt uit: “Ze nemen ruim de tijd om elkaar op te zoeken, samen eten te bereiden en het vervolgens samen te eten.”
“Ook zoiets grappigs: ik kwam erachter dat het woord ‘hallo’ in het Zuid-Koreaans een dubbele betekenis heeft. Het is niet alleen een begroeting, maar betekent ook ‘heb je honger?’.
Dit laat wel zien hoe belangrijk Koreanen (samen) eten en voeding vinden, toch? Dat als je iemand voor het eerst ontmoet als eerste vraagt: wil je wat eten? Haha!”
3. Ga hiken en neem een uitgebreide lunch mee
In Zuid-Korea is een dagje hiken in het weekend met je familie dé nationale hobby. Maar het gaat hierbij niet alleen om de natuur, maar ook om het eten. “Wij nemen misschien een saaie sandwich, banaan en een muesli-reep mee als we een dagje gaan wandelen door de bossen. Maar dit moeten we echt veranderen!
Zo wordt hiken door de natuur niet alleen leuker, maar ook veel lekkerder!” vertelt de literaire agent enthousiast.
Leren van de Zuid-Koreanen: zachte mannelijkheid en make-up bij mannen
“Zuid-Koreanen maken er een complete picknick-buffet-situatie van. Er wordt ruim van tevoren gekookt en er zijn heel veel verschillende, kleine gerechten ook voor eventuele extra mensen. Toen ik voor het eerst mee ging op zo’n hike dacht ik wow wie is er jarig of is er een bijzondere feestdag? Maar dit was gewoon een normale hike-lunch voor hen.”
4. Ga vaker naar een spa om te ontspannen
“In Zuid-Korea werkt naar de Spa gaan niet zoals in Amerika. In Amerika betaal je 500 dollar, moet je twee maanden van tevoren een dag plannen met je vriendinnen en reserveren, want anders is het vol.
De Zuid-Koreanen doen het anders. Er zijn maar liefst 450 badhuizen in Busan en ze zijn erg laagdrempelig om te bezoeken. In Zuid-Korea zit het al 1000 jaar in de cultuur om goed voor je lichaam en geest te zorgen door middel van het bezoeken van badhuizen,” legt Zitwer uit.
Of je nu gaat voor een voetmassage, een bezoek aan een badhuis, sauna of natural springs: de mogelijkheden zijn eindeloos. In winkelcentra zitten kleine spa’s naast koffiebarretjes of ze zitten naast boeddhistische tempels.
“In het westen gaan we vaak pas een dagje naar de spa als we opgebrand en bijna overspannen zijn. In Korea is het juist andersom. Daar uiten ze de kunst van het ontspannen in een bezoek naar een badhuis. Ze gaan gewoon een hele dag naar het badhuis om uit te rusten en op te laden.
Volgens een Koreaans gezegde ben je pas echt vrienden met iemand als je samen een badhuis hebt bezocht. Gelukkig heb ik met veel Koreaanse vrienden inmiddels een badhuis bezocht!”, sluit Zitwer vrolijk het gesprek af.
Meer weten over Zuid-Korea en hun haengbog-geluk? Het boek ‘Haengbog. Zuid-Koreaanse wijsheden voor een gelukkig leven‘ van Barbara Zitwer is vanaf 24 oktober te koop in de online boekhandels.