6 mentale hacks om met stress te kunnen omgaan
Met stress omgaan, niet iedereen is daar even goed in. Logisch ook, want stress is een gevoel dat je overweldigt en dat je in het slechtste geval zelfs helemaal verlamt in je productiviteit. Daarom delen we 6 mentale hacks die je leren om met stress om te gaan.
We schrijven wel vaker over stress. Zo schreef ons zusje Workjuice onlangs over lichamelijke klachten die kunnen wijzen op stress en legden we je uit wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress ervaart. Reden genoeg dus om stress serieus te nemen!
6 mentale hacks om met stress om te kunnen gaan
Stressy day ahead? Met deze mentale hacks weet je toch je kalmte te bewaren.
1. Je kan productiviteit niet forceren
Stress kan zó overweldigend zijn dat het je productiviteit verlamt. That’s a fact. Klinkt dit bekend in de oren? Dan is het belangrijk om te beseffen dat je je eigen productiviteit niet kan forceren door naar je scherm te blijven staren en door je te laten meeslepen in de stress.
In plaats daarvan is het veel beter om even afstand te nemen van je scherm en om je gestreste brein even pauze te gunnen. Je zal zien dat je véél productiever zal zijn als je met een fris hoofd weer terugkeert naar je werk.
2. Niet alles is een spoedgeval
Sterker nog: in feite is bijna niets een spoedgeval. Het is namelijk een misvatting dat je altijd metéén op e-mails moet antwoorden of dat je altijd iedere collega meteen moet voorzien van een antwoord.
Vind je vast ook leuk: Eerste hulp bij Stress – met deze oefeningen creëer je meer rust in het dagelijks leven
Maak er daarom een goede gewoonte van om mensen van standaardantwoord te dienen als je het te druk hebt. Ik kom hier later op terug, zodra ik deze taak heb afgewerkt. Niemand zal je dit kwalijk nemen (tenzij het écht een spoedgeval is natuurlijk). Easy peasy.
3. Bewaar perspectief
Stress haalt je perspectief weg, waardoor kleine probleempjes soms buitenproportioneel groot lijken. Wanneer je inderdaad het gevoel hebt dat een probleem je overweldigt, probeer dan om een gezond perspectief te behouden.
Niet alleen zal je dan met een nuchtere blik kunnen inzien dat een probleem vaak niet zo groot is als het lijkt, je stressniveaus zullen ook automatisch verlagen.
4. Gebruik stress als wapen om beter te zijn
En wat als we nu eens stellen dat stress ook motiverend, aanmoedigend en versterkend kan werken? Want naast alle negatieve effecten van stress, heeft stress ook een positieve kracht.
Lees ook: Luisteren: we waren te gast in de podcast Leven Zonder Stress
Een juiste dosis stress stelt je namelijk in staat om beter uitdagingen aan te gaan en om creatievere oplossingen te bedenken. Daarbij kan je stress beschouwen als een kans om jezelf te trainen in je organisatieskills. Want hoe beter je met stress kan omgaan, hoe meer lastige situaties je in de toekomst zal weten te tackelen.
5. Deel je werk op in kleine, hapbare hoeveelheden
Yes, we weten dat stress je het gevoel geeft dat er een gigantische berg werk op je licht te wachten. Maar truth is dat ieder werk op te delen is in kleinere hoeveelheden.
Must read: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
En wanneer je je werk opdeelt in kleinere taken, zal je zien dat dat de werkdruk al een heel stuk verlicht wordt. Maak dus een to do-lijstje met kleine taakjes en vink je taken af zodra die klaar zijn. Geen beter gevoel dan dat!
6. Controleer je ademhaling
Traag en ritmisch ademhalen kalmeert de zenuwen die je hersenen verbinden met de rest van je lichaam. Hierdoor wordt je stressreactie getemperd. Je gaat als het ware van een fight-or-flight modus naar een rest-and-digest modus, enkel en alleen door op je ademhaling te letten!
Onderschat dus nooit wat de impact is van een rustig en gecontroleerd te ademen. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dit zijn meditatie-oefeningen die je gewoon achter je bureau kan doen.
Meer Bedrock @ Work?
- Kan je verslaafd zijn aan je werk? En hoe weet je wanneer je te ver gaat?
- Komt de 4-daagse werkweek er dan echt aan binnenkort?
- Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?