Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Iemand zó erg haten dat je er geobsedeerd door raakt (en zo kun je het loslaten)

Iemand haten is natuurlijk een groot woord, maar laten we eerlijk zijn: we kennen allemaal wel iemand die gewoon het bloed onder je nagels vandaan haalt en waarbij je het liefst ver uit de buurt blijft. Misschien is het een collega die extreem opschept, een ex die je niet los kunt laten of een influencer die je op de één of andere manier blijft irriteren. En voor je het weet, zit je de hele dag aan die persoon te denken. Hoe kom je daar vanaf?

Waarom raken we überhaupt zo geobsedeerd door iemand die we niet eens mogen? En nog belangrijker nog: hoe stop je daarmee?

Waarom haat soms voelt als een obsessie

Volgens de psycholoog Jane Coleman is het hartstikke normaal dat we geirriteerd raken door iemand die we niet mogen. Aan SELF vertelt Coleman: “Je zou deze gevoelens moeten kunnen voelen en verder moeten gaan”. Maar dat kan behoorlijk moeilijk zijn, wat weer verklaart waarom we het vaak makkelijker vinden om ons te concentreren op de tekortkomingen van de ander dan het verwerken van die kwetsbare emoties.

En wat blijkt? Die intense haat is vaak helemaal niet zo anders dan intense liefde. Wait, what? Dat lees je goed. In beide gevallen wordt ons brein namelijk geprikkeld door dezelfde neurotransmitters: dopamine en oxytocine. Dat betekent dat iemand die je niet uit kunt staan, onbewust een soort verslavende werking op je kan hebben.

Daarnaast is haat vaak een spiegel: het zegt vaker iets over onszelf dan over de ander. Misschien confronteert die persoon je met iets waar je zelf onzeker over bent of heeft de ander iets wat jij niet hebt of kan. Of de ander doet precies wat jij stiekem zou willen doen, maar niet durft. Dat soort herkenning kan vaak een afkeer oproepen.

Hoe stop je met die negatieve obsessie?

Hoewel het heerlijk kan zijn om lekker te zeuren en en je uit te laten of degene die je niet mag, wil je waarschijnlijk níét dat het je dag en leven beïnvloedt. Met deze tips kun je jouw stiekeme obsessie met wie je niet mag, ophouden:

  1. Erken dat het je energie kost: haat en frustratie voelen soms terecht, maar de enige die er last van heeft, ben jijzelf. Elke keer dat je aan die persoon denkt of hen bespreekt, geef je ze gratis ruimte in je hoofd. Wil je dat echt?
  2. Beperk je exposure: blijf je maar doomscrollen op de social media van dit persoon? Ontvolg diegene dan. Praat je constant over dit persoon met vrienden? Verander het onderwerp zodra je het in de gaten hebt. Alles wat je aandacht geeft, groeit.
  3. Onderzoek waarom het je zo raakt. Wat triggert deze persoon precies in jou? Voel je je bedreigd, jaloers of machteloos? Hoe beter je begrijpt waar je gevoelens vandaan komen, hoe makkelijker het wordt om ze los te laten.
  4. Focus op jezelf. In plaats van je energie te steken in negativiteit, richt je die op iets wat jou wél gelukkig maakt. Sport, creatieve projecten of simpelweg tijd doorbrengen met mensen die je energie geven: het helpt allemaal.
  5. Accepteer dat je niet iedereen leuk hoeft te vinden. Soms denken we dat we altijd maar aardig moeten blijven of begrip moeten hebben. Maar je mag gewoon accepteren dat iemand je irriteert, zónder dat je erdoor geobsedeerd raakt.

Loslaten is een keuze

Haat kan in sommige gevallen bijna voelen als iets waar je geen controle over hebt, maar uiteindelijk heb je altijd de keuze om ermee te stoppen. Niet voor de ander, maar vooral voor jezelf. Je tijd en energie zijn veel te waardevol om te verspillen aan iemand die jou geen seconde waard is.

Bron: Psychology Today

Aniek (30): ‘Het contact verbreken met mijn ouders is het beste wat ik ooit heb gedaan’.

Leonore (31): ‘Ik lieg tegen mijn psycholoog’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️