Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 27 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

Ben je een grote ontbijter? Je darmen zijn je dankbaar, volgens onderzoek

Ben jij fan van een groot ontbijt? Dat blijkt goed nieuws te zijn voor je darmen. Een nieuw onderzoek laat namelijk zien dat een stevig ontbijt niet alleen je energieniveau een boost geeft, maar óók wonderen kan doen voor je darmen en stofwisseling. Hoe zit dat?

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag gezien, en nu blijkt dat er nóg een belangrijke reden is om je dag met een goed ontbijt te beginnen.

Waarom ontbijt zo belangrijk is voor je darmen

Om te onderzoeken welke maaltijd een grotere impact op je stofwisseling heeft, deden de onderzoekers van de studie, die werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, onderzoek naar de invloed van een groot ontbijt in vergelijking met een groot avondmaal. Wat bleek? Een groot ontbijt kan flinke impact hebben op je stofwisseling. Hoe zit dat?

Om te onderzoeken hoe de timing van de maaltijd (of het ontbijt, lunch of diner is) je metabolisme kan beïnvloeden, focusten de onderzoekers zich op een proces dat ‘dieet-geïnduceerde thermogenese’ heet, ook wel bekend als ‘DIT’. Het is een maatstaf voor de manier waarop het lichaam energie gebruikt voor de absorptie, vertering, transport én opslag van voedingsstoffen. Dit wordt dan ook gezien als een marker voor hoe goed je metabolisme werkt.

Hoe een groot ontbijt je stofwisseling beïnvloedt

Om daarachter te komen, aten de deelnemers aan het onderzoek een calorierijker ontbijt en een minder calorierijk diner voor de eerste ronde, gevolgd door het tegenovergestelde voor de tweede ronde. Hoewel het ging om maar een kleine steekproefgroep (slecht zestien mannen deden mee aan het onderzoek), zagen de onderzoekers wél duidelijk dat het eten van een grotere portie calorieën in de ochtend gelinkt werd met een DIT die meer dan twee (!) keer zo hoog was.

Ook ontdekten de onderzoekers dat pieken in bloedsuiker en insuline (als gevolg van eten) minder groot waren na een groot ontbijt, dan na een groot avondmaal en dat een kleiner ontbijt juist geassocieerd werd met meer zin naar suiker gedurende de dag.

Met andere woorden: door het eten van een voedzaam ontbijt krijg je minder last van een sugar crash en sugar cravings later op de dag, waardoor de kans dat je gezonder eet gedurende de dag, groter wordt. Mensen die hun grootste maaltijd ‘s avonds eten, blijken vaker last te hebben van schommelingen in hun bloedsuiker en een tragere vetverbranding, zegt het onderzoek. Hoe dat kan? Je spijsvertering werkt het efficiëntst in de ochtend, waardoor je lichaam voedingsstoffen beter opneemt en verwerkt.

De auteur van de studie Juliane Richter, van de Universiteit van Lübeck, vertelt aan MindBodyGreen: “Onze resultaten laten zien dat een maaltijd die als ontbijt wordt gegeten, ongeacht de hoeveelheid calorieën die het bevat, twee keer zo’n hoge door het dieet geïnduceerde thermogenese creëert als dezelfde maaltijd die als diner wordt geconsumeerd.”

Wat is een ideaal ontbijt?

Wil je het meeste halen uit je ontbijt? Zorg er dan voor dat je ontbijt ook echt een voedzaam ontbijt voor jezelf klaarmaakt. Dat betekent dat je ontbijt rijk is aan vezels, eiwitten én gezonde vetten. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Havermout met noten en fruit
  • Griekse yoghurt met zaden en honing
  • Volkorenbrood met avocado en ei
  • Een smoothie met spinazie, banaan en amandelmelk

In Nederland zijn we natuurlijk gek op het eten van brood. Het Voedingscentrum tipt: “Als je ontbijt met bruin of volkorenbrood, kun je daar het beste gezond beleg op doen.” Voorbeelden van gezond broodbeleg zijn bijvoorbeeld notenpasta, 30+ kaas, zuivelspread of hummus. Dit kun je allemaal beleggen met groenten om het nog voedzamer te maken. Denk dan aan spinazie, paprika en avocado.

Dat betekent dus dat je geraffineerde suikers en snelle koolhydraten, zoals witte broodjes en zoete cornflakes of gesuikerde granola juist wilt vermijden, omdat dit soort voeding voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgt.

Ochtendritueel aanpassen?

Ben je fan van fasting, gewend om je ontbijt over te slaan of alleen een kopje koffie te drinken in de ochtend? Dan is dit misschien wel hét moment om je ochtendritueel eens aan te passen. Begin in dat geval met een klein, voedzaam ontbijt en bouw dat vervolgens langzaam op. Je darmen – en je energieniveau – zullen je dankbaar zijn!

Smoothies en smoothiebowls voedzamer maken? Zó doe je dat.

Soms last van een opgeblazen gevoel? 3 tips van een meso-voedingscoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️