Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 22 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

20x groenten die je gewoon kunt groeien van restjes

Wat geeft meer voldoening dan je eigen groenten en kruiden groeien én vervolgens opeten? Wie denkt dat je daar een groot stuk land of een tuin voor nodig hebt, heeft het (gelukkig) mis, want je kunt op je balkon of in een kleine tuin gewoon groenten groeien van etensrestjes.

Ja, écht: deze twintig groenten kun je gewoon groeien van je etensrestjes!

Zelf groenten groeien van etensrestjes

Naast dat het gewoonweg ontzettend veel voldoening geeft om eigenhandig zaadjes te planten en er vervolgens letterlijk zelf de vruchten van te kunnen plukken, bespaart zelf je groenten groeien ook een hoop geld. Als je je bedenkt hoeveel geld je wekelijks uitgeeft aan groenten en kruiden (zoals die basilicum in een potje die het elke keer weer nét niet overleeft).

Je kunt zaadjes kopen in het tuincentrum om ze te groeien tot heuse groenten, maar je kunt het zelfs nóg makkelijker maken door de voedselrestjes te gebruiken die je al in huis hebt.

Deze soorten groenten groei je makkelijk zelf:

Bladgroenten

Weinig groenten zijn zó gezond voor je als bladgroenten en je groeit ze dus met het grootste gemak gewoon zelf. Bladgroenten zoals sla, kool (groen en rood) zijn doorgaans de makkelijkste en snelste groenten om thuis te groeien. Je kunt ze op twee manieren terug laten groeien.

De eerste manier

Voor manier een verzamel je de bladeren van de groenten die je normaal gesproken misschien weggooit vanwege textuur. Doe deze in een kom met flink wat water om de onderkant van de bladeren volledig onderwater te hebben. Zet de kom dan op een plek met veel zonlicht en besprenkel de bladeren elke twee tot drie dagen met water. Binnen een week (!) zul je zien dat er nieuwe wortels en bladeren beginnen te ontkiemen. Zodra dat gebeurt, kun je ze in de grond plaatsen en de bladgroenten verder laten groeien. Simpel, toch?

De tweede manier

De tweede manier om bladgroenten terug te laten groeien, is door het wortelgedeelte in water te plaatsen. Zodra je nieuwe bladeren en wortels ziet ontkiemen, betekent dit dat ‘ie klaar is om in de grond te worden geplaatst en verder te kunnen groeien.

Aardappel

Aardappelen zijn ideaal om zelf te groeien. Hoe? Je neemt gewoon een stukje van de aardappel of een stukje van de schil waar tenminste één ‘oog’ op zit: het stukje waar de wortels uit ontspruiten. Laat het een nachtje drogen en stop de aardappel dan met het oog naar boven in de grond.

Zoete aardappel

Een zoete aardappel kweek je net iets anders dan een gewone aardappel. Je kunt ze het best opnieuw laten groeien door een zoete aardappel in twee stukken te snijden. Hang de zoete aardappel boven een bak met water (bijvoorbeeld met tandenstokers) en na een paar dagen groeien er wortels uit de onderkant. Zijn ze zo’n tien centimeter lang, dan zijn ze klaar om in een bak met water te zetten. Worden de spruiten heuse scheuten, dan is ‘ie klaar om in de grond verder te groeien.

Wortelen, bieten, rapen, pastinaak en andere wortelgroenten

Wortelgroenten hebben eigenlijk allemaal hetzelfde proces om te kunnen hergroeien uit restjes. Bewaar de top van de knolgroenten die je wilt hergroeien en zet het in een bak met water (met de snijkant naar beneden) in een ruimte met veel zonlicht. De groene toppen gaan als eerste groeien en dan pas de wortels. De groene toppen kun je transplanteren in de grond zodra de wortels tevoorschijn komen.

Gember

Het gezonde knolletje gember is de ondergrondse stengel van een plant en is één van de makkelijkste groenten om uit restjes terug te groeien. Pak een klein stukje gember (ter grootte van je duim) en plant het in vochtige grond met de knoppen naar boven. Binnen een week is de gember klaar om te oogsten.

Knoflook, uien, sjalotten en prei

Ook knoflook, ui, sjalotten en prei zijn makkelijk om zelf te groeien uit restjes. Pak een deel van de wortelbasis en leg het in een ondiepe kom met water. Binnen de kortste keren zul je zien dat er groen uit de basis begint te groeien. Dit stukje groente kan je dan oogsten of opnieuw planten.

Plant je ze opnieuw, dan zullen de ui en knoflook nieuwe, afzonderlijke bollen vormen. De sjalotten gaan zich waarschijnlijk in bosjes kleine verdelen. Zo kun je nóg meer oogsten. Score!

Citroengras en lente-uitjes

Lente-uitjes en citroengras kun je op diezelfde manier opnieuw laten groeien. Stop het worteluiteinde van de stengel in een bak met water zodat de wortels helemaal onder water zijn. Zet de bak op een zonnige plek en ververs het water elke twee dagen. Binnen vijf tot zeven dagen gaat de groenten opnieuw groeien. Zodra dat gebeurt, is de plant klaar om in de grond gezet te worden.

Is de groenten ongeveer 30 cm lang, dan kan ‘ie worden geoogst door de gewenste lengte van de stengel af te snijden. Door deze oogstmethode te gebruiken, blijft de groente doorgroeien zonder dat de groei van de plant wordt verstoord. Handig!

Selderij

Snij de onderkant van een stengel bleekselderij af en leg het afgesneden deel naar boven in een kom met lauw water. Zet de kom vervolgens op een plek met genoeg zonlicht en ververs het water om de dag. Binnen een week groeien er alweer nieuwe bladeren, is de basis ontsproten en klaar om in de grond te worden getransplanteerd. Belangrijk: zorg ervoor dat de nieuwe bladeren boven het water uitsteken en dat de plant zelf genoeg water krijgt.

Venkel

Venkel kun je opnieuw groeien zoals selderij. Stop een stuk van 2,5 cm van de basis van de bol in een ondiepe kom met water. Zodra er vanuit het midden nieuwe scheuten tevoorschijn komen, kan de venkel in een pot of in je moestuin worden gezet. Et voilà, nieuwe venkel!

Een grote moestuin heb je hier dus heus niet voor nodig. Een groentebed en wat potten met goede aarde is al voldoende. Zelf groenten groeien van etensrestjes is eigenlijk best makkelijk, toch?

Dit is hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️