Op deze groenten en fruit zitten de meeste én minste pesticiden
Wist je dat de groenten en fruit die je in je mandje legt vaak meer bevatten dan alleen vitamines? Sommige groenten en fruit zitten vol met pesticiden; stoffen die worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. Hoewel dat theoretisch als een goed idee klinkt, wil je die stoffen níet in je eten terugvinden. Welke groenten en fruit bevatten de meeste én minste pesticiden en wat kun je doen om jezelf daartegen te beschermen?
Onlangs verscheen er een nieuwe Eetwijzer van PAN-NL; een lijst met groenten en fruit die de meeste én de minste pesticiden bevatten. Wist je bijvoorbeeld dat op een aardbei gemiddeld wel 3,7 soorten pesticiden zitten?
Welke groenten en fruit bevatten de meeste en minste pesticiden?
Dat boeren pesticiden gebruiken om hun oogst te beschermen, is natuurlijk geen nieuws. Zo kunnen ze immers onkruid en ziektes tegengaan. Wil je liever geen pesticiden op je groente en fruit, dan koop je de biologische variant in de supermarkt, ga je naar een biologische (super)markt óf groei je je eigen groentjes.
Toch kopen de meeste mensen nog steeds ‘normale’ groenten en fruit (waarbij je je kunt afvragen wat nu eigenlijk normaal is, maar dat ter zijde). Wat veel mensen alleen niet weten is dat bepaalde groenten en fruit opvallend vaker worden bespoten met de chemische stoffen dan andere.
Deze groenten en fruit bevatten de meeste pesticiden
Als je de volgende keer door de schappen wandelt, weet dan dat déze producten naast vitamines, dus ook flink wat onzichtbare chemicaliën bevatten:
Sinaasappels
Dit vitamine C-bommetje hoort tot de fruitsoorten die regelmatig bespoten worden omdat ze gevoelig zijn voor schimmelziekten. In landen waar sinaasappels veel geteeld worden, zoals Spanje, krijgen ze daarom vaker verschillende laagjes pesticiden om ze te beschermen tegen de tropische omstandigheden. Op sinaasappels, mandarijnen en citroenen zitten gemiddeld 4,2 (!) verschillende pesticiden.
Daarna volgen aardbeien (met 3,7 verschillende pesticiden) en kersen (met 3,5 verschillende pesticiden) op het lijstje van fruitsoorten met de meeste pesticiden. Maar ook appels behoren tot de groenten en fruit met een hoge pesticidebelasting, zoals dat heet, en hebben gemiddeld 3,2 verschillende pesticiden op de schil. Dat komt vooral door de lange bewaartijd en de dikke schil die pesticiden vaak niet goed van het fruit kan afvoeren.
Kropsla
Qua groenten staat de kropsla op #1 als het gaat om de meeste pesticiden met gemiddeld 3,6 verschillende pesticiden. Door het vochtige klimaat en de kwetsbaarheid van de bladeren, kunnen de chemicaliën zich makkelijker ophopen. Een goede reden om je sla extra goed te wassen, maar zelfs dat biedt geen garantie dat je alle pesticiden kwijt erna bent…
Op nummer #2 staan de paprika en paksoi met gemiddeld twee verschillende pesticiden, gevolgd door spruitjes (met 1,9 verschillende pesticiden) en de komkommer (met 1,8 verschillende pesticiden).
Fruit met de minste pesticiden
Oké, nu weet je dus voortaan welke groenten en fruit je liever biologisch wilt kopen of héél goed wilt wassen voor het opeten. Gelukkig zijn er ook groenten die gemiddeld het minst worden bespoten met pesticiden. Dit zijn ze:
- Kiwi (met 0,6 verschillende pesticiden)
- Watermeloen (met 0,6 verschillende pesticiden)
- Ananas (met 1 soort pesticide)
- Mango (met 1,1 verschillende pesticiden)
- Pruimen (met 1,8 verschillende pesticiden)
Groente met de minste pesticiden
Hoe zit dat met groenten: welk soort bevat gemiddeld de minste pesticiden?
- Asperges (met 0 verschillende pesticiden!)
- Rode bieten (met 0,1 verschillende pesticiden)
- Witlof (met 0,2 verschillende pesticiden)
- Rode kool (met 0,4 verschillende pesticiden)
- Pompoen (met 0,4 verschillende pesticiden)
Hoewel er volgens het onderzoek op 73 procent van de gangbare soorten groente en fruit sporen van één of meer bestrijdingsmiddelen zitten, betekent dat niet dat je de groenten en fruit niet veilig kunt eten. De hoeveelheden pesticiden zijn allemaal onder de maximaal toegestane hoeveelheid, laat PAN-NL erbij weten.
Wat kun je doen tegen de pesticiden op je groenten en fruit?
Vind je het idee van die onzichtbare pesticiden op je groenen en fruit niet fijn? We’ve got you. Gelukkig zijn er manieren om te zorgen dat je de pesticiden zo min mogelijk binnenkrijgt zodat je gewoon jouw dagelijkse portie groenten en fruit kunt eten:
- Was groenten en fruit goed: gebruik een speciale groente- en fruitreiniger of een simpele oplossing van water met azijn om pesticiden eraf te krijgen. Hoewel dat niet alles wegneemt, kan het wel helpen.
- Schil: de meeste pesticiden zitten aan de buitenkant van fruit of de groente, dus het schillen van bijvoorbeeld appels kan een verschil maken. Natuurlijk verlies je dan wel wat vezels, maar je vermindert wél je blootstelling aan pesticiden.
- Ga voor biologisch: biologisch geteelde groenten en fruit bevatten vaak minder tot geen pesticiden, omdat biologische boeren geen synthetische pesticiden mogen gebruiken.
- Varieer met je producten: door slim te wisselen tussen verschillende soorten groenten en fruit, verminder je de blootstelling aan de pesticiden die vaak op bepaalde producten zitten.
Dus de volgende keer dat je je boodschappen doet, weet je op welke fruit en groenten de meeste en minste pesticiden zitten!
Duurzaam dilemma: online boodschappen of naar de supermarkt? Bij deze 5 biologische (super)markten haal je in Amsterdam bio-boodschappen.