Kim van den Oord
Kim van den Oord Duurzaamheid 15 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Met deze handige kitchen hacks kan je groente en fruit langer bewaren

Je gaat naar de markt, koopt vol goede moed verse groenten en fruit, maar vervolgens ligt het na een paar dagen te beschimmelen in je keuken omdat je nét iets te enthousiast hebt ingekocht. Wil je dit voorkomen? Met deze handige kichten hacks kan je jouw groenten en fruit langer bewaren en geef je ze een bijzonder smaakje.

Veel groenten en fruit hebben nu eenmaal een houdbaarheidsdatum waar je niet omheen kunt, maar door groenten en fruit te conserveren kan je de houdbaarheid verlengen en zou je er zelfs het hele jaar door (!) nog van kunnen genieten.

Conserveren

Dat klinkt goed, maar hoe werkt conserveren dan? Conserveren is eigenlijk een verzamelnaam voor alle manieren waarop je voedsel kan verduurzamen – en het dus langer kan bewaren.

Bij conserveren worden ongewenste micro-organismen (zoals bacteriën en schimmels) gedood of wordt ervoor gezorgd dat deze niet kunnen groeien waardoor voedsel minder snel bederft.

Dit vind je vast ook interessant: De invloed van de houdbaarheidsdatum: gooi jij voedsel te snel weg?

Er zijn verschillende manieren waarop je groenten en fruit kan conserveren. Met koelen of invriezen (door kou kunnen micro-organismen nauwelijks groeien) zijn de meeste van ons wel bekend, maar heb je ook al eens geprobeerd om groenten en fruit te fermenteren, wecken of in te leggen?

Fermenteren

Fermenteren is weer terug van weggeweest. Hoewel deze bewaartechniek al eeuwenoud is, is het de afgelopen tijd vooral weer populair geworden door het hippe drankje kombucha, maar deze techniek is ook goed te gebruiken om bijvoorbeeld groenten langer te bewaren.

Wat is fermenteren dan precies? Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk én houdbaarheid verandert.

Lees ook: Kombucha zelf maken: een recept voor het gezonde en lekkere drankje

In feite is fermenteren dus het laten rotten van ingrediënten om ze langer te kunnen bewaren, maar ook om ‘nieuwe’ gerechten en smaken te maken. Op zoek naar een recept om groente te fermenteren? Dit is hoe je zelf kimchi kunt maken.

Inleggen

Een andere handige kitchen hack om je groenten en fruit langer te bewaren is door producten in te leggen. Bij inleggen worden de ingrediënten in bijvoorbeeld zout, zuur, suiker, siroop of alcohol gelegd.

Er worden dus conserveringsmiddelen toegevoegd waardoor je niet alleen de houdbaarheid van de ingrediënten verlengt, maar je ze ook een andere smaak en vaak ook textuur geeft.

Super handig en lekker, zo zijn ingelegde citroenen bijvoorbeeld hele goede smaakmakers bij andere gerechten.

Wecken

Bij wecken worden producten luchtdicht ‘opgesloten’ in glazen weckpotten. Voorafgaand aan het wecken worden de ingrediënten vaak ingelegd om meer smaak te geven.

Zodra de ingrediënten in een (schone!) afgesloten weckpot zitten, worden de weckpotten in een weckketel – of waterbad – kort verwarmd. Op deze manier worden de potten luchtdicht gemaakt waardoor de lucht die bovenin de pot zit wordt verdreven.

De afgekoelde groenten of fruit bevatten op deze manier nauwelijks lucht en daardoor minder zuurstof, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en je producten nog jaren bewaard kunnen worden.

Handige tips

Zelf je groenten en fruit conserveren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk om zorgvuldig en steriel te werken. Als je namelijk niet hygiënisch genoeg werkt, kan het voedsel alsnog bederven.

Daarom een aantal tips die helpen bij conserveren en ervoor zorgen dat je succesvol je groenten en fruit kunt bewaren:

  • Ga je wecken? Gebruik dan liever meer kleine potjes in plaats van één grote. Zodra je een pot opent komt er namelijk lucht bij waardoor de houdbaarheid wordt beperkt.
  • Maak je (weck)potten vooraf altijd goed schoon, zo geef je bacteriën die voor bederf kunnen zorgen geen kans. Dit kan je doen door ze in de vaatwasser op de hoogste stand te wassen of door de potten 15 minuten lang uit te koken op het vuur.
  • Heb je groenten of fruit ingemaakt? Vul de (weck)pot dan met behulp van een trechter. Een trechter voorkomt knoeien en zorgt er voor dat je zo steriel mogelijk kunt werken.
  • Plak na het vullen een etiket op je pot of fles met daarop de bereidingsdatum en eventueel naam van het product. De meeste ingemaakte vruchten en groenten zijn ongeopend ongeveer één jaar houdbaar.
  • Bewaar de gevulde potten koel, droog en donker. Heb je een pot opengemaakt en wil je de rest van de inhoud nog bewaren? Zet hem dan in de koelkast.

Meer duurzame keukentips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️