Groenten over? Sapjes, taarten en nog veel meer: dit kan je er allemaal van maken
Vind je het ook altijd zonde om voedsel te moeten weggooien, maar ben je óók iemand die steeds weer met een nét iets te volle boodschappentas vol groenten de (super)markt verlaat? We got you. Met deze heerlijke en gezonde recepten maak je de lekkerste no waste maaltijden van je overgebleven groenten.
Dat ene overgebleven stukje slappe komkommer of rottende zakje rucola lijken op het eerste oog niets ernstigs, maar bij elkaar opgeteld gooien we wereldwijd eenderde van ons eten weg. Inclusief voedselresten van een maaltijd, vergane groenten en voedselverspilling in de horeca. In totaal is dat zo’n 1,3 miljard voedsel dat jaarlijks de prullenbak in verdwijnt. Best zonde als je je realiseert dat 1 op de 9 mensen ter wereld honger leidt, toch?
Sprokkel daarom al je etensrestjes bij elkaar want je kan er vaak heerlijke sapjes, taartjes en nog véél meer lekkers van maken. Verwacht niet één recept met specifieke ingrediënten, want je zult waarschijnlijk vaak verschillende restjes over hebben. Maar wees niet getreurd, mix & match met je groenten is makkelijker dan je denkt.
Sapjes
Om een gezond én lekker groentesapje te maken heb je een blender nodig, daarna zijn de sapjesrecepten eindeloos. Denk aan wortels, rode bietjes en komkommer, in de blender maak je er binnen no time een sapje van. Wil je ook een appel van de vergetelheid redden? Die smaakt altijd lekker en fris in een sapje.
Smoothies
Heb je bladgroenten over die je niet allemaal meer gaat opeten? Die hoef je zeker niet weg te gooien, want je kan er onder andere een heerlijke smoothie van maken. Wat heb je daarvoor nodig?
- Iets van vloeistof, bijvoorbeeld: water, kokoswater, appelsap of amandelmelk
- De overgebleven groenten
- Een basis voor je smoothie, zoals: (soja)yoghurt of een bevroren banaan
- Overgebleven fruit
- Eventueel: chiazaadjes of lijnzaad
Mix alle ingrediënten in de blender en there you go: jouw smoothie gemaakt van restjes.
Dit vind je vast ook interessant: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling
Soep
Soepen zijn de perfecte maaltijd om vergeten groenten in te verwerken. Omdat je de groenten opwarmt en mixt, gaan de smaken van de groenten makkelijker samen. Je kunt dit doen door de groenten in stukjes te snijden, deze op te warmen in een pan en later te blenden of te mixen.
Heb een slowcooker? Nóg beter. Je zet ‘s nachts of ‘s ochtends de slowcooker aan met alle restjes groenten (in stukjes gesneden) in de pan met flink wat kruiden en zo’n 6 uur later is je maaltijd zo goed als klaar! Bonen, linzen, wortels, tomaat, aardappels: alles kan in winterse left over soep!
De klassieke tomatensoep
Een simpel soeprecept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt, is bijvoorbeeld een klassieke tomatensoep. Dit heb je nodig:
- Knoflook
- Ui
- Paprika
- Tomaat
- Olijfolie
- Peper en zout
Verwarm de oven alvast voor en snijd dan de knoflook, ui, paprika en tomaat in stukjes en besprenkel deze met olijfolie, peper en zout. Stop de ingrediënten in de oven tot dat de groenten goed zacht gegaard zijn. Meng de groenten met een groenten bouillon en mix de het geheel met een staafmixer. Iets meer spice? Voeg kruiden naar wens toe!
Spiesjes
Zorg dat je lange spiesjes voor op de barbecue in huis hebt en het feest kan beginnen. Verzamel alle groente die je over hebt en snijd deze in kleine stukjes. Bloemkool, ui, paprika, courgette, champignons; wat je ook in huis hebt, je kan er bijna altijd een heerlijke groentespies van maken! Besprenkel de stokjes met wat kruiden en een klein beetje olie en dan kunnen ze de oven in.
Must read: Groenten over? Zo bewaar je ze makkelijk
Bakken
Wie dacht dat je voor het bakken van taartjes vooral zoete ingrediënten nodig hebt, heeft het mis. Iedereen ken natuurlijk de worteltjestaart (die trouwens alsnog erg zoet is), maar heb je weleens gehoord van dit heerlijke hartige én vegan courgette brood? Bekijk hier het hele recept.
Groente omelet
In een vegetarisch omelet kan je bijna alles qua restjes groenten kwijt, handig dus als je voedselverspilling wilt tegengaan. Heb je nog wat halve groenten van gisteravond over? Snijd de restanten in kleine stukjes, pak er wat kruiden bij. Tik een paar eitjes stuk in een kom en roer het goed door. Bak de groenten goed aan in de pan en schenk het eimengsel eroverheen. Toch meer zin in roerei? Roeren maar!
Onze favorieten in een veggies omelet: spinazie, tomaat, champignons, wortel, broccoli en aubergine.
Wokken
Dit is één van mijn favorieten: alle groenten, kruiden en restjes bij elkaar de wokpan. Simpel, voedend én heerlijk. Een scheutje sojasaus of een andere Aziatische smaakmaker erbij et voilà! Als je er een heuse maaltijd van wilt maken, kijk dan of je nog rijst over hebt om deze te koken en er naast of erdoorheen te serveren.
Wraps
Wraps zijn superhandig als het aankomt op de lunch: elke dag kan je er weer iets anders van maken. Van Mexicaans tot een frisse salade of van banaan met pindakaas; met wraps kun je alle kanten op. Check je keukenkastjes en koelkast om te kijken wat je over hebt én waar je zin in hebt natuurlijk.
Ga je een dagje op pad en wil je graag je lunch zelf meenemen? Ook dan zijn wraps the way to go. Je belegt ze met van alles wat in je huis hebt en wikkelt ze in folie (het liefst met deze milieuvriendelijke bee wraps) en eet ze daarna makkelijk uit het knuisje, zonder te knoeien (althans, dat is de bedoeling).
Meer recepten van kliekjes:
- Koken met kliekjes: bak dit heerlijke (vegan) taartje van overgebleven pepernoten
- Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)
- Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes