Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Gisteren
Leestijd: 5 minuten

Een parel van een tas is een ‘groenere’ tas en zo vind je die

Ben jij nog op zoek naar een parel van een tas, een investering waar je nog jarenlang plezier van hebt? Maar wil je een liever een diervriendelijke optie, zo duurzaam mogelijk? Dan zijn er steeds meer (vegan) tassenmerken die een ‘groenere’ tas verkopen. Zo ook de tassen van The Manda, een merk dat is opgericht door Precilla Sedney.

“Ik heb de allereerste Manda-tas ontworpen uit persoonlijke behoefte—ik wilde een elegante, maar functionele werktas die mijn drukke leven aankon. Het hart van het merk draait om het creëren van producten die je leven makkelijker maken, zonder in te leveren op stijl of comfort. Als ik niet bezig ben met het bouwen van mijn merk, help ik klanten met het ontwikkelen van digitale producten als product owner. Een totaal andere tak van sport, toch? Nou, niet helemaal!

Het bouwen van een merk met fysieke producten heeft veel gemeen met het bouwen van digitale producten—het draait allemaal om het creëren van iets dat ertoe doet. Of het nu gaat om het toevoegen van waarde voor de eindgebruiker, of het groter denken en een impact maken op het milieu, het draait allemaal om het hebben van een doel. Dat is wat me drijft—het vinden van manieren om iets te leveren dat niet alleen werkt, maar ook echt verschil maakt.Ik heb het genoegen gehad om voor fantastische merken/retailers te werken zoals Ace & Tate, Naïf Natural Skincare en Holland & Barrett, en nu mag ik impact maken met mijn eigen merk, The Manda.”

halfmoon bag zwart
The Manda

Hoe weet je of iets duurzaam is? (als consument)

    “Als consument kun je letten op een paar belangrijke dingen: heeft het merk bijvoorbeeld (fairtrade) certificeringen? Hoe open zijn ze over het materiaal dat ze gebruiken, waar het gemaakt is en hoe het productieproces eruitziet? Hoe meer informatie een merk deelt, hoe transparanter het vaak is. Transparantie is een goed teken. Het wil zeggen dat een merk verantwoordelijkheid neemt.”

    Als leek bewuste keuzes maken, hoe dan?

      “Het is soms een uitdaging om erachter te komen hoe duurzaam een merk echt is. Allereerst is het handig om te weten wat duurzaamheid voor jou betekent. Duurzaamheid is namelijk veel meer dan alleen materiaal. Neem bijvoorbeeld bio-katoen; dat klinkt milieuvriendelijk, maar zegt nog niet alles over de productie. Waar worden de producten gemaakt? Waar komen de materialen vandaan? Worden de makers eerlijk betaald? En hoeveel produceren ze eigenlijk? Duurzaamheid is een balans van al deze factoren. Onthoud bovendien: er bestaat niet zoiets als 100 procent duurzaam, maar je kunt als consument wel bewustere keuzes maken.”

      Zitten er veel addertjes onder het gras?

        “Ja, zeker! Het perfecte duurzame merk bestaat niet – elke productie heeft impact. Maar een merk kan wél duurzamer werken en proberen die impact te minimaliseren. Sommige merken gebruiken duurzaamheid vooral als marketing, dus wees kritisch en kijk verder dan de slogans.”

        Hoeveel tijd ben je kwijt met onderzoeken?

          “Het lijkt misschien een tijdrovende klus, maar dat valt gelukkig mee! Als je eenmaal weet waar je op moet letten, wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken. Neem gerust contact op met het merk zelf – een merk dat zich inzet voor duurzaamheid en transparantie zal je vragen graag beantwoorden. Platforms zoals Project Cece, waar je The Manda ook kunt vinden, en Cosh, maken het makkelijk om duurzame merken te vinden.”

          Welke dingen kun je doen om een tas zo lang mogelijk mooi te houden?  

            “Je tas goed onderhouden is een van de beste manieren om duurzaam bezig te zijn. Het onderhouden van een tas van Appelleer is gelukkig heel eenvoudig! Hier zijn wat tips om je tas fris en mooi te houden:

            Schoonmaken: Voor een opfrisbeurt gebruik je simpelweg een zachte, droge of licht vochtige doek. Harde borstels of agressieve schoonmaakmiddelen kun je beter laten liggen.

            Beschermen tegen water: Een regenbui kan hij best aan, maar zware regen? Liever niet. Mocht je tas toch nat worden, dep hem dan droog en laat hem rustig op kamertemperatuur drogen.

            Vlekken? Geen stress. Pak een doekje met een beetje water en poets het voorzichtig weg. Test wel even op een klein stukje voor de zekerheid.

            Bewaren: Je tas voelt zich het beste op een droge, koele plek. Vermijd direct zonlicht om vervaging te voorkomen, en als hij even niet in gebruik is, kun je hem opvullen om de vorm mooi te houden.

            Repareren is duurzaam!: Kleine reparaties, zoals een losse naad of rits, kan je lokale schoenmaker vaak prima doen. Zo verleng je de levensduur en blijft je tas langer mooi.”

            Wat is appelleer en hoe wordt het gemaakt?

              “AppelLeer is een duurzaam en innovatief alternatief voor traditioneel leer, gemaakt van restproducten uit de appels. Wij maken gebruik van restafval uit de fruitindustrie in Noord Italië. Appelschillen, klokhuizen, en pulp die overblijven na de productie worden gedroogd en tot poeder verwerkt. Dit poeder wordt vervolgens gemengd met duurzame polymeren, die voor stevigheid en flexibiliteit zorgen.

              Polymeren zijn verbindingen die een materiaal sterk maken en aanpassen, en in het geval van AppelLeer worden bio-gebaseerde en biologisch afbreekbare polymeren gebruikt. Deze polymeren zijn ontworpen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en zich beter in de natuur af te breken, wat het materiaal een milieuvriendelijker karakter geeft.”

              Komen daar geen vervuilende processen bij kijken?

              “In vergelijking met traditionele leerproductie, die vaak zware chemicaliën zoals chroom vereist, verloopt het maken van AppelLeer relatief schoon. Het productieproces is zo ontworpen dat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt bij de verwerking van de appelresten. Natuurlijk zijn energie en hulpstoffen nodig, maar er wordt alles aan gedaan om dit zo milieuvriendelijk mogelijk te houden. Zo ontstaat een materiaal met een veel lagere ecologische voetafdruk, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en veelzijdigheid die je van een modieuze tas verwacht.”

                De Halfmoon Bag kost €169 en is te koop via de website van The Manda.

                Is vegan of dierlijk leer nu eigenlijk duurzamer?

                Greenhushing: het gevaar van stilte over duurzaamheid


                Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

                Rock jouw inbox! 🤍

                Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️