Deze 8 simpele acties maken een groot verschil voor een groenere planeet
In een wereld waarin een pandemieën en oorlogen uitbreken, zou je bijna vergeten dat we ook nog kampen met een drastisch veranderend klimaat. Om moedeloos van te worden? Nee hoor, de geschiedenis is nog niet geschreven en met slechts een paar simpele aanpassingen in jouw levensstijl draag jij bij een aan groenere planeet.
Heb je misschien het gevoel dat jouw kleine duurzame keuze slechts een druppel op een gloeiende plaat is? Bedenk je dan eens hoeveel verschil als jouw en alle kleine duurzame acties samen kunnen maken.
Tel daar het feit dat je anderen laat zien hoe simpel, leuk, lekker en verrassend duurzame keuzes kunnen zijn en je met jouw gedrag een ripple effect creëert, bij op en je hebt geen excuus meer om niet wat vaker voor één van deze laagdrempelige groene acties te gaan.
Een kleine moeite, met een groot effect!
Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks
Simpele duurzame acties met een groot effect
Met in het achterhoofd dat we wereldwijd kampen met een veranderend klimaat, wat effect heeft op ál het leven op aarde, is het eigenlijk not done om voor elke korte vakantie de hele wereld over te vliegen, dagelijks vlees te eten en niet bewust na te denken over je keuzes als het gaat om je voetafdruk.
Daarom wat simpele acties die klein lijken, maar een uiteindelijk een groot verschil kunnen maken.
1. Go vegan more often
Eén van de makkelijkste manieren om bij te dragen aan het terugdringen van de klimaatverandering, is het minderen in je vlees- en zuivelconsumptie. Het is namelijk één van de meest vervuilende industrieën, als je kijkt naar de CO2-uitstoot waarmee het gepaard gaat.
Must read: Vind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit
Moet je nu direct vegan worden? Nee hoor! Maar probeer eens de helft van de week plantaardig of vegetarisch te koken. Waarom? Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten.
2. Schaf duurzame producten aan
Met duurzaam bedoelen we niet alleen, duurzaam geproduceerde producten, maar ook producten die van kwaliteit zijn en een langere tijd mee gaan. In plaats van 5 medium-leuke, maar goedkope fast fashion-shirtjes te kopen die misschien een paar maanden mee gaan, kan je beter voor een shirt gaan dat van betere kwaliteit is en langer mee gaat.
Uiteindelijk ben je dan vaak nog goedkoper uit én ben je vaak nog blijer met het shirt ook.
3. Repareer
In hetzelfde straatje valt ook ‘repareer‘ in plaats van direct iets nieuws te kopen. Of het nu gaat een item in je huishouden of een kledingstuk. We gooien vaak dingen weg die we eigenlijk nog prima kunnen gebruiken.
Pak je naaisetje erbij en naai de gaten in je shirt, misschien kan je het nog voor iets anders gebruiken en misschien kan je het apparaat dat kapot ging laten maken in plaats van weg te gooien. De vervuiling die gepaard gaat met het produceren van spullen is namelijk gigantisch. Daarnaast scheelt het je ook nog geld als je uiteindelijk langer met één product kunt doen.
4. Leen
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat we heus niet allemaal een eigen auto, boormachine en stofzuiger nodig hebben, en is de deeleconomie steeds meer in opkomst. Deelplatformen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Lees ook: De impact van de mode-industrie verminderen? Start met lenen
Waarom zou je alles zelf moeten hebben als je het eigenlijk maar af en toe gebruikt? Dat scheelt tijd, geld en vervuiling. Tripple win dus!
5. Kijk naar je kledingkast
Het produceren van kleding is een vervuilende industrie, ondermeer door de vervuiling van water, het gebruik van water (heel veel water), CO2-uitstoot en het verbranden van niet-verkochte collecties. In plaats van steeds nieuwe kleding te kopen wanneer je even niet weet wat je aan moet doen, kan je kijken of je kleding ook tweedehands kan kopen.
Lees ook: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Tegenwoordig bestaan er toffe platforms zoals Vinted waarop je specifiek om merken, kleuren en modellen kan zoeken. En dat allemaal tweedehands en betaalbaar. Of wat dacht je van het organiseren van een kledingruil met vrienden? Wat jij niet meer draagt, kan een parel voor een ander zijn. Waarom alles nieuw kopen als er al zoveel moois is gemaakt?
6. Waterfles
Dit is een typisch voorbeeld van een kleine actie met een groot effect. Water drinken is belangrijk, het liefst tenminste 1,5 tot 2 liter per dag. In plaats van los hier en daar flesjes water te kopen wanneer je onderweg bent, ben je veel beter uit door een eigen waterfles te kopen.
Zo heb je altijd water bij de hand en blijft er een heleboel wegwerpplastic bespaart. Wist je namelijk dat wel 50 procent van de plasticsoep nu bestaat uit wegwerpplastic?
7. Vakantie in de buurt
We zijn snel geneigd om voor een vakantie naar een ver oord te vliegen, groot gelijk, want reizen is geweldig en leerzaam. Maar als je ‘maar’ een aantal dagen of weken vakantie hebt, is de uitstoot die je maakt met vliegen voor zo’n korte tijd bijna niet tegen elkaar op te wegen.
Must read: Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland
We dagen je daarom uit om deze zomer eens een vakantie dichterbij huis te zoeken. Je hebt prachtige blauwe meren, hoge bergen en bijzondere steden in Europa. Maar ook retreats, hike-vakanties en véél meer, gewoon op een paar uur afstand van Nederland.
Want wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen?
8. Voorkom voedselverspilling
Om maar met de deur in huis te vallen: voedselverspilling is zonde en niet goed voor het milieu. En naast het eten, wordt ook ontzettend veel geld verspild. Eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de prullenbak. Dat is 1,3 miljard ton in totaal. Wow!
Probeer te koken met wat je in huis hebt in plaats van steeds voor elk recept nieuwe producten te kopen. Kijk of je wat lekkers kan maken van wat je in huis hebt staan. Restjes over? Gooi ze niet weg, maar bewaar ze voor de lunch, geef ze aan de hond of bewaar ze voor restjesdag.
Ook lezen: 5 tips om voedselverspilling in de keuken te voorkomen
Weggooien is zonde, helemaal als je weet dat er miljoenen mensen in de wereld zijn die honger lijden en er veel vervuiling gepaard gaat met het produceren van eten.
Zo simpel kan het dus zijn!