Goede voornemens die de planeet een stukje groener maken
Goede voornemens: you either love it ór you hate it. Ik zit altijd in die laatste categorie. Als je iets wil veranderen, waarom dan wachten tot het nieuwe jaar? Do it now! Maar goed, ik ben dan ook reuze ongeduldig en hou van verandering. Desalniettemin heb ook ik heus dingen die ik per het nieuwe jaar wil veranderen. Op persoonlijk niveau zijn er genoeg ‘goede voornemens’ te bedenken, maar hoe zit het met voornemens waar ook de planeet profijt van heeft?
Van goede voornemens zijn er meer dan genoeg te bedenken. Gezonder eten, minder piekeren, meer tijd maken voor wat en wie ik écht belangrijk vind, meer bewegen en ga zo maar door.
Groene voornemens
Alhoewel persoonlijke doelen heel belangrijk zijn en je ze niet wilt onderschatten, kampen we in de tussentijd ook nog gewoon met een dringende klimaatverandering.
Dus waarom goede voornemens niet koppelen aan doelen waar ook de planeet groener van wordt? We helpen je een handje op weg.
Kies voor de duurzame optie
Je gaat ongetwijfeld nieuwe spullen nodig hebben dit jaar. Een broek die kapot gaat, een telefoon die je uit je handen laat vallen of je fietst die het begeeft.
Ga steeds bij jezelf na: heb ik écht iets nieuws nodig of kan ik ook prima zelf aan de slag en m’n broek (laten) maken, m’n fiets een opknapbeurt geven (of ‘m weggeven aan iemand die er misschien nog iets mee kan) of bijvoorbeeld een duurzame telefoon aanschaffen, bijvoorbeeld een Fairphone. Think out of the box!
Voorkom dat je spullen verslijten
Wat natuurlijk nog beter is, is jezelf voor te nemen om beter voor je spullen te zorgen zodat ze überhaupt niet verloren gaan of verslijten. Je telefoon bewaren in een goed (duurzaam!) hoesje, je kleding niet te vaak wassen, goed verzorgen en zo nodig repareren en je fiets op tijd een opknapbeurt geven bijvoorbeeld! Scheelt geld én de productie van nieuwe spullen.
Daag jezelf eens uit
Persoonlijk werken ‘challenges’ voor mij altijd reuze goed. Een paar keer (of eens) per jaar daag ik mezelf uit iets rigoureus te veranderen. Zo daag ik mezelf flink uit, maar zit ik er ook niet te lang aan vast zodat het niet als een beperking voelt. Van een maand zero waste leven tot een maand vegan eten en dit jaar neem ik het een stapje verder: ik doe mee aan The No Buy Challenge.
De challenge houdt in dat je 6 maanden lang (van 1 januari 2021 t/m 1 juli 2021, maar doe ‘m vooral wanneer jij wilt) géén nieuwe kleding koopt. Nope, dus ook geen sokken, accessoires, onderbroeken of vintage items. De challenge is vooral bedoeld om tevredenheid en bewustzijn te creëren over ons koopgedrag. We zijn zó gewend om snel ‘even iets nieuws te kopen’, maar hebben we die spullen ook echt nodig?
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Natuurlijk faal je niet direct als je toch wel een keer iets koopt, maar kijk eens of je dit jaar een persoonlijke eco-verantwoorde uitdaging wilt aangaan. Dus kijk vooral wat voor jou werkt, bij mij blijft er altijd een flinke les hangen na zo’n uitdaging.
Weet wat je eet
Een makkelijke, laagdrempelige en vooral effectieve manier om de planeet een handje te helpen, is de hoeveelheid vlees, vis en zuivel die je gewoonlijk consumeert te minderen. Je hoeft heus niet drastisch je eetpatroon om te gooien (dat hou je waarschijnlijk ook niet lang vol), maar een aantal vlees- en zuivelvrije dagen of weken inlassen werkt misschien wél fijn. Voor je lichaam, dieren en de planeet.
Lees ook: Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet
Eet je nu regelmatig vis, vlees of zuivel? Kijk dan eens hoe het is als je een weekje zonder doet, of misschien doordeweeks vega(n) gaat en in de weekenden niet. Probeer en kijk wat voor jou werkt!
Natuurlijke producten
Trek je keuken- en badkamerkastje eens open en bekijk de labels. Kan je de ingrediënten ook daadwerkelijk begrijpen of niet? Grote kans van niet omdat de meeste ‘gewone’ producten gemaakt zijn met chemische stoffen. Ze kunnen heel goed werken, maar of het ook goed is voor je lichaam is meestal een tweede.
Must listen! Bedrock Talks over natuurlijke huidverzorging met de vrouwen achter Nourished
Kijk eens of je – wanneer je producten toe zijn aan vervanging – deze producten kunt vervangen voor een natuurlijke variant. Van natuurlijke cosmetica tot verse en biologische voeding!
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Heb je andere toffe groene voornemens of doelen? Deel ze gerust met ons via Instagram.
Zo leef je groener:
- Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje
- 10 simpele manieren om groener te leven én geld te besparen
- Wat blijft er over als je je leven ontspult? (spoiler: duurzaam geluk)