Zó fiets je vanuit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht snel in het groen
We zijn dol op het stadse leven, maar vinden het net zo lekker om de natuur in te duiken. Zo blijft alles een beetje in balans. Daarom heeft Swapfiets acht fietsroutes uitgestippeld, die vanuit het centrum van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht richting het groen bewegen. Binnen no-time kun je ontsnappen uit de drukte van de stad en je hoofd even leeg maken.
De Google Maps routes bevatten ook leuke tips, tricks én hotspots voor onderweg, die je helpen om extra tot rust te komen.
Je hoofd leegmaken
Een fietstocht door een drukke stad kan behoorlijk stressvol zijn. De paden zijn vol, de toeristen lopen je voor de voeten en de trams, fatbikes en scooters schieten soms van alle kanten langs je oren. Je moet super alert zijn en je duim op je bel houden, wil je veilig van A naar B kunnen fietsen.
De verstedelijking van ons land zorgt er mede voor dat de mentale gezondheidsproblemen stijgen en één op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot 35 jaar zelfs aangeeft burn-outklachten te ervaren. Daarom is het van groot belang dat we af en toe ontspanning opzoeken en ons hoofd leegmaken.
Fietsen in de natuur
Bewegen draagt daar positief aan bij: uit een recent onderzoek is gebleken dat regelmatig fietsen, bijvoorbeeld naar je werk, de kans verkleint dat je depressie- of angstklachten krijgt. Combineer dat met een groene omgeving en je versterkt niet alleen je immuunsysteem, maar remt ook je stressniveau.
“Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar bewegen en fietsen in de natuur is nog beter. Daarom nodigen we iedereen uit om nog vaker de fiets te pakken richting het groen en zo hun mentale gezondheid in acht te nemen,” aldus Suzanne Berings, general manager van Swapfiets Nederland.
De stad ontsnappen
De speciaal gecureerde fietsroutes zijn ontwikkeld om de drukte van de stad te ontsnappen. Ze vertrekken alle acht vanuit het centrum van Amsterdam, Rotterdam of Utrecht (om precies te zijn, vanaf de Swapfiets winkel) en brengen je via de mooiste paden naar het levendig groen in het bos, rustige spots in stadsparken en weidse omgevingen.
Onderweg vind je plekken om te picknicken, te zwemmen in natuurwater en meditatie- of ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast krijg je tips voor de lekkerste pannenkoeken, ijsjes, pokebowls en barbecue spots.
3 groene fietsroutes in Amsterdam
FIETSROUTE 1: rondje Amsterdamse Bos
Duur: 1.04 uur
Afstand: 15,6 km
Op een paar minuten fietsen van het bruisende stadsleven, vind je het Amsterdamse Bos. Als je bij de Amstelveenseweg rechtsaf slaat, kom je al snel in een oase van rust. Wist je trouwens dat dit bos drie keer groter is dan Central Park in New York? Het eerste stuk van de route neemt je mee langs het water naar Boerderij Meerzicht. Bij deze authentieke boerderij schijn je de beste pannenkoeken van Amsterdam te kunnen eten.
De route vervolgt langs het water en door dichtbeboste fietspaden. Je komt dan bij het Panorama punt, een uitzichtpunt midden in de natuur met zicht over uitgestrekte velden. Dit is de perfecte plek om van je fiets te stappen en een korte bodyscan te doen. Dat doe je zo:
- Sluit je ogen en breng je aandacht naar je lichaam. Adem een keer diep in door je neus en langzaam uit via je mond.
- Breng de aandacht naar je voeten en merk op wat je allemaal voelt. Zijn je voeten ontspannen? Breng je aandacht naar het gewicht, de temperatuur of hoe je voeten staan op de grond.
- Vervolgens ga je naar je knieën. Hoe voelen die? Staan ze gesloten? Of juist lichtgebogen en ontspannen?
- Met aandacht ga je langs je hele lichaam. Je billen, je buik, hoe hangen je schouder erbij? Hoe voelen je nek en kaak? Laat alles verzachten en ontspannen.
- Wees je bewust van je hele lichaam en neem nog een paar keer diep adem. Open vervolgens je ogen en ervaar het verschil.
Deze oefening hoeft maar een paar minuten te duren. Door stil te staan bij je lichaam en dit te laten ontspannen, ervaar je al veel meer rust. Vervolgens stap je met een heel ander gevoel weer de fiets op. De route vervolgt zich langs het water van de Bosbaan richting het centrum van Amsterdam.
Deze groene fietsroute van het Rondje Amsterdamse Bos vind je hier.
FIETSROUTE 2: rondje Ouderkerker Plas
Duur: 1.34 uur
Afstand: 25 km
Wist je dat je nét buiten Amsterdam een van de mooiste stukjes van de Nederlandse natuur hebt? Als je de Amstelrivier volgt, kom je er vanzelf. Zodra je onder de A10 door fietst, ben je meteen weg uit de drukte van de stad. De route is makkelijk: je volgt bijna de hele tijd de Amstel en komt langs De Riekermolen.
Na wat doortrappen, kom je al snel bij Ouderkerk aan de Amstel. Dit is het perfecte punt om even te stoppen. Je vindt hier genoeg gezellige cafés en restaurants aan het water. Lekker neerploffen is het bij restaurant Heisa, waar ze goed belegde broodjes serveren tijdens de lunch. Je kunt ervoor kiezen om via de brug over de Amstel weer terug te fietsen via de andere kant van de Amstel.
Nóg leuker is om door te trappen en een rondje om Ouderkerkerplas te maken. Hierbij duik je nog meer de natuur in en kom je langs kleine, meestal rustige strandjes en heb je continu een wijds uitzicht over het meer. Op de terugweg fiets je via de polders van Ouderkerk aan de Amstel weer terug richting Amsterdam.
Deze groene fietsroute van het Rondje Ouderkerker Plas vind je hier.
FIETSROUTE 3: vogelspotten bij Het Twiske
Duur: 1.51 uur
Afstand: 32 km
Zodra je bij Amsterdam Centraal het pontje hebt genomen naar de NDSM-werf, voelt het alsof je een hele nieuwe wereld binnenstapt, eh… fietst. Het is er al veel rustiger en als je nog zo’n twintig minuten door fietst, heb je daar Het Twiske. Misschien ben je er al een keer geweest tijdens het festivalseizoen, maar dit is ook de perfecte plek voor een vogelopera.
Het Twiske is namelijk een beschermd natuurgebied en broedplaats voor veel vogels. Onderzoek van de Universiteit van Kiel heeft zelfs uitgewezen dat het kijken naar vogels goed is voor je geestelijke gezondheid. Het zou je zelfs even gelukkig maken als het krijgen van een loonsverhoging.
Om deze high on life nog wat langer te ervaren, neem je na Landsmeer het pontje bij Het Schouw en ga je langs bij Jersey IJssalon. Je kunt hier chillen in de tuin van de boerderij met een ambachtelijk gemaakt boerenijsje. Als het winkeltje niet open is, pak je het ijs zelf uit de diepvries en betaal je met de QR-code.
Vervolg de route nu naar Amsterdam Oost. Of wil je nog wat langer genieten van het ommeland? Volg dan de bordjes naar Ransdorp en Durgerdam, oftewel de ‘achtertuin van Amsterdam’. Dit wordt voornamelijk getypeerd door wijd uitgestrekte veen- en heidelandschappen. Hollandser kan bijna niet.
Deze groene fietsroute van Vogelspotten bij Het Twiske vind je hier.
3 groene fietsroutes in Rotterdam
FIETSROUTE 1: een duik in de Kralingse Plas
Duur: 30 minuten
Afstand: 8,6 km
Op een kwartier fietsen van het centrum van Rotterdam vind je Het Kralingse Bos. Dit is het grootste bos van Rotterdam gelegen rondom de Kralingse Plas. Via Park Rozenburg fiets je zo deze stadsjungle in. Je kunt in dit stuk natuur veel dingen doen. Met deze route ga je langs een goed bewaard geheim in dit bos: de Heemtuin.
Je vindt dit unieke stuk natuur achter het strandbad. Stap van je fiets en loop over het water middels een smalle houten plank. Je hebt hier een bijzonder uitzicht over een veenmoeras. Wedden dat je hier tot rust komt? Ook vind je hier de vistrappen waar je jonge vissen kunt zien zwemmen.
Vervolgens kun je een stop maken bij BeachHouse Kralingen. Dit is een simpel tentje met houten picknickbanken voor de deur. Wat misschien nog wel leuker is: neem zelf een picknickmand mee of een kleine barbecue. In Het Kralingse Bos mag je namelijk op bepaalde plekken aan het water een barbecue aansteken.
Dit wordt aangegeven op de borden. Een barbecue in combinatie met een duik in de plas, is misschien wel de perfecte zomerdag of -avond. Via de Boezem fiets je met deze route weer terug naar de stad.
Deze groene fietsroute van een duik in de Kralingse Plas vind je hier.
FIETSROUTE 2: de mindful molens van Kinderdijk
Duur: 2,5 uur
Afstand: 41,5 km
Op naar een uniek stukje Nederland: Kinderdijk. Zin in een goede tocht naar de iconische molens? Deze fietstocht neemt je mee langs het water van de Nieuwe Maas en het stadspark de Oude Plantage. Als je zin hebt in een spectaculaire lunch, moet je nog even doortrappen naar Capelle aan den IJssel. Bij Het Zalmhuis serveren ze de beste bowls, bagels en sushi.
De weg vervolgt zich helemaal langs het water en Krimpen aan den IJssel totdat je het polderlandschap van Krimpenerhout induikt. Een vlak landschap met water zover je kunt zien. Fietsend door dit oer-Hollandse stuk natuur kom je aan bij de plek waarvoor je deze tocht hebt ondernomen: Kinderdijk. Let er wel op dat je bij veerdienst Krimpen aan de Lek de pont moet maken naar de overkant.
Kinderdijk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de molens, dijken en gemalen. Een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis. Genoeg rondgedwaald hier? Fiets dan door via Alblasserdam totdat je de brug kunt oversteken richting Ridderkerk.
Volg de weg richting de Ringdijk en vanaf hier begint de weg terug naar Rotterdam. Je fietst nog een stuk door het Donckse Bos en komt voorbij een landgoed waar je het beeldhouwwerk Hercules en Antaeus kunt zien. Via Van Brienenoordbrug fiets je weer langs het water terug naar het centrum.
Deze groene fietsroute van de mindful molens van Kinderdijk vind je hier.
FIETSROUTE 3: de Rotte route via Hillegersberg
Duur: 1,20 uur
Afstand: 23,4 km
Ontdek de Rotte, de eeuwenoude veenrivier die Rotterdam rijk is. In vijftien minuten fietsen ontvlucht je de stad en zie je zoveel water en groen om je heen dat je er stil van wordt. Je bent aangekomen bij de Bergse Voorplas. Blijf op de route langs de stroom De Rotte en je komt de mooiste molens tegen.
Je weg vervolgt van het Lage Bergse Bos naar het Hoge Bergse Bos vol perfecte plekken om je hoofd leeg te maken. Zoek een rustig plekje om te bosbaden. Dat woord komt van het Japanse shinrin-yoku, wat ‘weelderig verblijf onder de bomen’ betekent. Je kunt hier de 4-7-8 ademhalingstechniek doen, ook wel de ‘relaxing breath‘ genoemd.
Hoe je dat doet? Het kan staand of zittend, met je ogen open of dicht. Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden vast en adem daarna 8 seconden rustig uit door je mond. Herhaal deze ademhaling een paar keer en je voelt al snel het kalmerende effect.
Vervolgens spring je relaxt maar opgeladen op de fiets om je weg terug te vinden naar het centrum van Rotterdam. Om helemaal voldaan terug te keren is een bezoek aan Bospaviljoen De Eekhoorn of Pannekoekhuis De Nachtegaal bij de Kralingse Plas de perfecte afsluiter.
Deze groene fietsroute van de Rotte via Hilligersberg vind je hier.
2 groene fietsroutes in Utrecht
FIETSROUTE 1: Fortentocht in Utrecht
Duur: 0.50 uur
Afstand: 14 km
De ideale route als je in een klein uurtje je hoofd leeg wilt maken. Deze route neemt je mee langs de idyllische grachten, het Griftpark en op naar de Utrechtse forten. Eerst langs Fort Blauwkapel en vervolgens door de polder naar de Hooge Kampse Plas. Dit is een prachtig vogelrijk gebied en is het een aanrader om van de vogels en de rust daar te genieten.
Stap even af en bedenk eens waar jij allemaal dankbaar voor bent. Heb je daar ooit bij stilgestaan? Door vijf dingen op te schrijven waar je blij mee bent, die vandaag zijn gebeurd bijvoorbeeld, krijgt je geluksgevoel een boost. Je kunt dankbaar zijn voor de zon die nu doorbreekt, dat je de tijd genomen hebt om te fietsen of de goede koffie die je vandaag gedronken hebt.
Over koffie gesproken, fiets de weg terug en bij Fort Voorpolder heb je een gezellig ingerichte pipo-wagen waar je zelf koffie en thee kan maken. Je kunt er heerlijk buiten zitten met wel een kilometer vrij uitzicht. Opgeladen stap je weer op de fiets en vervolg je de route naar het derde fort: Fort De Bilt.
Daarna keren we weer terug naar het centrum, maar mocht je nog dorst of trek hebben gekregen dan is koffiehuis Parkcafé Utrecht waar je wilt zijn. Een gezellige stop voor elk moment van de dag. Ten slotte sluit je de route af met een laatste stukje langs het water aan de Singel om weer bij het centrum uit te komen.
Deze groene fietsroute van de Fortentocht in Utrecht vind je hier.
FIETSROUTE 2: Een sprookjesachtige route nabij Utrecht
Duur: 1 uur
Afstand: 14 km
Op zo’n twintig minuten trappen van het centrum van Utrecht vind je Landgoed Amelisweerd. Hier lijkt het alsof je een hele andere wereld binnenstapt. Door de mooie historische bruggen, monumentale panden en dichtbegroeide natuur, heb je het gevoel alsof je even helemaal weg bent van de stad. Met deze route kom je langs Fort Rijnauwen, een indrukwekkende vesting die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Ook fiets je door de bossen en kom je vervolgens uit bij een plek die perfect is voor een pitstop: De Veldkeuken. Alles wordt hier gemaakt met de biologische oogst uit de moestuin van het landgoed zelf. Krijg je al zin in die moestuin borrelplank?
De route gaat verder langs het water van de Kromme Rijn. Tijdens warme zomerdagen is dit een gewilde plek onder Utrechters om af te koelen. Neem ook een duik in het water, maar check vooraf wel de actuele waterkwaliteit. Daarna fiets je verder en kom je voorbij Nieuw Amelisweerd. Op een open plek in de bossen vind je hier een parmantig wit kasteel.
Het eind van deze fietsroute gaat door het Beatrixpark langs het water en de historische forten – onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Via de Catharijnesingel ga je weer terug richting het centrum van Utrecht.
Deze groene route van de sprookjesachtige tocht nabij Utrecht vind je hier.
In Canada wordt tijd in de natuur nu voorgeschreven als medicijn