Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 16 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Anderen coachen in duurzaamheid? Lisanne maakte er haar baan van

Duurzaamheid en klimaatverandering zijn hot topic en krijgen steeds meer aandacht in de wetenschap, bij overheden en ook bij veel individuen staan de thema’s steeds hoger op de agenda. Steeds meer bedrijven voeren een groen beleid en banen in duurzaamheid zijn populairder dan ooit. Lisanne Moreau (30) ging een stapje verder en maakte haar baan van mensen coachen naar een duurzame(re) levensstijl.

Dat steeds meer mensen duurzamer willen leven is goed nieuws. De aarde heeft het immers hard nodig als we kijken naar de cijfers hoe snel het klimaat opwarmt (en dan vooral de gevolgen ervan voor de planeet en de mens) en het afval wat de mens achterlaat (hallo plastic soep).

De wil om te veranderen is er dus, maar écht verandering teweeg brengen is nog knap lastig. Wil je duurzamer leven, dan zal je je levensstijl toch echt moeten veranderen. En dat gaat nu eenmaal niet over één nacht ijs. En dat is waar Lisanne een gat in de markt zag.

Sinds dit jaar coacht ze met haar bedrijf Groen Graag mensen die graag duurzamer willen leven, maar niet weten waar ze moeten beginnen.

Wat een toffe baan heb jij! Waarom ben jij Groen Graag begonnen?

“Ik was al een paar jaar bezig met mijn eigen huishouden op een duurzame manier inrichten. Langzaamaan ben ik steeds meer gaan verduurzamen en ook de reacties om me heen werden steeds enthousiaster. Waar het eerst nog werd gezien als extreem, gaat er nu steeds meer mensen in mee.

Voorheen werkte ik als audioloog, maar ik wist al een tijdje dat ik het roer wilde omgooien. Omdat mijn omgeving steeds positiever reageerde én het aanstekelijk werkte, besloot ik me helemaal op duurzaamheid te focussen.”

Wat voor tips deel jij die men niet zelf kan lezen, bijvoorbeeld hier op Bedrock?

“Ik probeer het heel persoonlijk te houden. Ik heb een aantal online programma’s met daarin informatie en in elke les zit ook meteen een opdracht.

Als het over de badkamer gaat, vertel ik bijvoorbeeld over ingrediënten, maar vraag ik de deelnemer ook om meteen een paar verzorgingsproducten te pakken en de etiketten te lezen.

Vind je vast ook interessant: Tips en dilemma’s over duurzaam leven in The Green Girls Club Podcast

Daarnaast weten mensen veel, maar vinden ze het lastig om toe te passen. Als je een boek leest, ga je er normaal niet direct mee aan de slag. Met mijn methode wel, het is een heel actief programma.”

Wat is verduurzamen in jouw ogen?

“Ook verduurzamen op plekken waar je het niet direct ziet. Zoals het voorkomen van plastic microvezels naar de zee. Heel veel plastic zie je niet. We spoelen door onze synthetische kleding jaarlijks 54 tasjes aan microplastic naar de zee. 

Ook zie je steeds meer gerecycled plastic in kleding gebruikt worden, goed natuurlijk, maar daar komen nog steeds microplastics vanaf die in de natuur belanden.”

Wanneer kloppen mensen bij jou aan?

“Ik vraag altijd naar welk punt ze toe willen werken, om het concreet te maken. Veel mensen denken bij verduurzamen aan een dure warmtepomp of andere grote investeringen. Maar duurzaam leven zit ‘m ook in minder plastic in de keuken gebruiken of duurzamer koken bijvoorbeeld.

Luister ook: Bedrock Talks: over minimalisme en duurzaamheid met Jelle Derckx

De meeste mensen die naar mij komen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Ze hebben misschien een warmtepomp of zonnepanelen, maar wat betreft het huishuiden hebben de meesten geen idee hoe ze duurzamer kunnen leven.”

Hoe relevant is jouw beroep?

“Heel relevant denk ik. Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan het feit dat we duurzamer moeten leven. De groep van mensen die zich dat besefnt, groeit steeds meer. Maar aan de andere kant is er ook een grote groep die niet weet waar ze moeten beginnen.

Veel mensen denken ook dat kleine dingen veranderen, geen zin heeft. Dat we moeten wachten op overheden en bedrijven. Dat is onzin. Want zonder individueel verschil houd je het systeem in stand. Je kan zéker het heft in eigen handen nemen.”

Wat is de allerbelangrijkste tip om duurzamer te leven?

“Ik denk dat je je moet afvragen vóór je op zoek gaat naar informatie: wat raakt mij? Wat gaat ervoor zorgen dat ik stappen ga zetten? Je kunt bijvoorbeeld alle mogelijke documentaires kijken en heel erg geraakt zijn, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je erna ook echt iets gaat ondernemen. Het kan dan nog steeds een ver-van-je-bed-show blijven.

Nóg een luistertip: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Als je heel erg van duinen of koraalriffen houdt, dan kan je beginnen met een documentaire te kijken over koraalriffen en de vervuiling van plastic in de zee. Dan ligt dat al veel dichter bij jou. Vanuit die hoek kan je het beste bijdragen.

Je kan het beste een concreet klein doel maken. ‘Plastic verminderen’ is nog steeds een groot en vaag doel. Je kan wel zeggen: ik ga al mijn wegwerpzeepjes in plastic hierna vervangen voor een verpakkingsvrij stuk zeep. Hoe makkelijker en simpeler het doel, hoe beter!”

Op de Instagrampagina @groengraag deelt Lisanne veel tips over duurzaam leven, ook hoe je dat doet wanneer je kinderen hebt en deelt ze haar denkwijze. Op de website Groengraag.nl lees je nog véél meer informatie over duurzaam leven. 

Meer duurzaam leven tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️