Denk je vaak ‘dat kan ik niet?’: verrijk jezelf door een groeimindset te ontwikkelen, want je kan het wel
Herken je gedachtes als ‘dat kan ik niet’ of ben je wel eens bang om te falen en begin je daardoor al niet aan bepaalde dingen? Ben je erg gericht op presteren en het resultaat en voelt het naar als iemand beter in iets blijkt te zijn dan jij? Dan kan het zijn dat je een vaste of ook wel fixed mindset hebt (ontwikkeld). Daardoor lijk je vast te zitten in een bepaald patroon. Je denkt dat er geen ruimte is voor ontwikkeling, omdat je dingen toch niet kan en er daardoor al niet een mee hoeft te beginnen. Toch is het zo dat je brein te vormen is. En dat je jezelf kan verrijken door een groeimindset te ontwikkelen.
Met een groeimindset sta je open voor veranderingen en nieuwe dingen. Je probeert dingen uit, ook als dat tot gevolg heeft dat het uiteindelijk niet lukt of toch niets voor jou is. In ieder geval heb je dan je best ervoor gedaan. Falen bestaat dan ook niet bij een groeimindset. Ergens van leren dan weer wel.
Je eigen groeimindset vinden en ontwikkelen
Professor en psycholoog Carol Dweck deed dertig jaar lang onderzoek naar de groeimindset. Zo onderzocht ze de relatie tussen motivatie, prestatie en succes. Haar conclusie? Niet alleen je talenten en vaardigheden zorgen voor successen, maar (juist) ook je mindset. Mensen met een vaste mindset kunnen een groeimindset ontwikkelen. De meeste mensen hebben een beetje van beide.
Iemand met een vaste mindset heeft vaker kritiek op anderen en klaagt regelmatig. Ze duiken in de slachtofferrol en voelen zich niet verantwoordelijk. Ook denken ze niet in mogelijkheden en staan ze meestal niet open voor nieuwe situaties. Terwijl iemand met een groeimindset juist in mogelijkheden denkt. Diegene staat open voor veranderingen en nieuwe ervaringen, diegene ziet kansen en leert ook van anderen. Wanneer je jezelf bewust bent van de mindset die in jouw leven de hoofdrol speelt, kan je deze wel of niet ontwikkelen.
Fouten maken mag
Wil je van een vaste mindset naar een groeimindset gaan? Dan heb je de eerste stap al gezet: je bent je bewust van de mindset die je nu hebt en wil deze ombuigen voor je verdere ontwikkeling. Stap twee is goed kijken naar hoe je omgaat met situaties die nieuw voor je zijn. Zeg nooit meer tegen jezelf dat je iets niet kan, maar zeg dat je iets nóg niet kan en dat je het kan leren door je ervoor in te spannen.
Bovendien is bij een groeimindset de prestatie minder belangrijk dan je inzet. Complimenteer jezelf dan ook op je harde werken en dus je groei. En door nieuwe dingen te proberen, zal je voor je gevoel ook meer fouten maken. Maar, in tegenstelling tot bij een vaste mindset, mag je ook juist fouten maken. Daar leer je namelijk van. In plaats van bij de pakken neer gaan zitten, denk je na over de fout die je maakt: hoe kwam het en wat kan ik een volgende keer anders doen? En kijk, daar groei je alweer een stukje. Hulp vragen mag natuurlijk ook altijd.
Je zal merken dat je met een groeimindset een flinke, jawel, groei doormaakt in je ontwikkeling. Je verrijkt jezelf ermee en je zal dan ook zien dat je hierdoor op een positievere manier door het leven beweegt.
Door welke bril zie jij het leven? Tips voor een positievere mindset