Vega(n) vrijdag: Griekse tomatenrijst (binnen 20 minuten klaar!)
Griekse tomatenrijst belichaamt de essentie van de Mediterrane keuken op perfecte wijze. Eenvoudige ingrediënten die samen een steengoed gerecht creëren. Dit bijgerecht van Culy moet je een keer proberen.
In Griekenland noemen ze het ntomatorizo, tomatenrijst dus. Misschien heb je ‘m weleens gehad tijdens een vakantie in Griekenland, of in een Grieks restaurant. Een fijn bijgerecht van smaakvolle rijst, gekookt in een rijke tomatensaus en geserveerd bij andere Griekse gerechten als gebakken feta uit de oven (feta saganaki), om zo een complete maaltijd te vormen.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel oregano
- 250 ml passata
- 250 gram rijst
- 250 ml bouillon
- Een paar blaadjes verse peterselie
- Citroen, in partjes
Zo maak je Griekse tomatenrijst:
- Zet een diepe pan op het vuur en voeg de olijfolie toe. Verhit op middelhoog vuur en voeg de ui toe. Bak de ui glazig en doe daarna de knoflook erbij en bak nog eens 3 minuten mee.
- Doe de rijst in de pan en bak 2 minuten mee. Doe de oregano, passata en bouillon in de pan. Breng de Griekse tomatenrijst aan de kook en zet vervolgens het vuur op zacht.
- Kook de tomatenrijst zo’n 15 minuten, of tot de rijst gaar is. Serveer met verse peterselie en partjes citroen voor extra frisheid.