Rosa Bertram
Rosa Bertram Seks 2 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat als je niet zo’n seksueel persoon bent?

Het is bijna stoer om te zeggen dat je een hoog libido hebt. Maar in werkelijkheid heeft het merendeel van de mensen helemaal niet de hele dag door zin het bed in te duiken. Sterker nog: er bestaat ook zoiets als aseksueel zijn, zoals we eerder schreven. Maar heb je ook al van greysexual gehoord? Je bent dan niet aseksueel, maar verlangt minder naar seks.

Volgens een artikel in De Volkskrant is 50 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen een beetje aseksueel. En naarmate we ouder worden verliezen veel mensen ook hun behoefte aan seks. Maar wat als je jezelf niet ziet als iemand die seksueel is, maar ook weer niet helemaal aseksueel?

De Engelse term voor niet zo seksueel zijn

In het Engels is daar een term voor: graysexuality. Mensen die zich hiermee identificeren vallen onder het spectrum van aseksualiteit. Toch is er een belangrijke nuance. Mensen die graysexual zijn vallen in een soort grijze zone in de manier waarop ze seks ervaren.

Met andere woorden: ze ervaren wel seksuele aantrekking, maar dit gebeurt zelden en met een lage intensiteit.

Als gevolg prioriteren deze mensen andere dingen dan seks in de relaties met anderen. Hun liefde drukken ze dan ook liever op andere manieren uit, zoals in knuffels, woorden of goede gesprekken. Ze bekijken hun partners simpelweg niet vanuit een seksuele lens.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

Verschillende soorten graysexuality

Je kunt niet alle greysexuals over één kam scheren, want er bestaan verschillende vormen van greysexuality waarbij de mate van behoefte aan seks verschilt:

  • Seksafstotend: val je in deze categorie, dan ervaar je wel seksuele aantrekkingskracht, maar je moet niet denken aan het in de praktijk brengen en kan het zelfs walgelijk vinden.
  • Neutraal: je voelt dan wel seksuele aantrekkingskracht of een bepaalde vorm van verlangen, maar hebt ook weer geen sterke gevoelens over het uitvoeren ervan.
  • Ambivalent: ben je aan de ambivalente kant, dan heb je meer gemengde gevoelens over seks. Hoe je over seks denkt, kan verschillen en kan liggen aan de situatie waarin je je begeeft of aan de soort seksuele behandeling.
  • Seksgeïnteresseerd: val je in deze categorie, dan kan je seksueel verlangen ervaren en sta je ook open voor seks, maar je ervaart geen seksuele aantrekkingskracht. Seks kan dan bijvoorbeeld wel onderdeel zijn van je relatie, maar het gaat dan niet om de aantrekkingskracht die je voelt voor je partner.

Goed om te weten is dat de manier hoe je je voelt over seks, iets anders is dan de seksuele geaardheid, iets wat nog weleens door elkaar wordt gehaald.

Sapioseksueel: wanneer je valt op intelligentie (en hoe date je zo iemand?)

Wat niet klopt over greysexuality

Ook bestaan er een aantal mythes over greysexuality, waarvan het goed is te weten dat ze níét waar zijn.

  • Zo is greysexualty niet iets ‘waar je wel overheen groeit’. Er hoeft geen blokkade of trauma aan ten grondslag te liggen, je hebt er simpelweg weinig interesse in.
  • Ook kunnen mensen die greysexual zijn prima een seksuele relatie hebben én daarvan genieten. Het genot is dan alleen minder intens.
  • Greysexual zijn is géén medisch probleem.

Dat betekent ook dat je als greysexual ook gewoon een relatie mét seks kunt hebben. Seks wordt vaak gezien als het belangrijkste onderdeel van een romantische relatie, maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn. Al helemaal niet als je greysexual bent.

Natuurlijk is dat verschillende per persoon en kan het goed werken als je duidelijk en eerlijk met elkaar communiceert. De hoeveelheid seks definieert immers niet hoe gezond je relatie is, zoals we al eerder schreven!

Vegans hebben twee keer zo vaak seks als vleeseters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️