Grenzen bewaken 101: 5 tips van een burn-out-expert
Het is vrijdagmiddag, bijna weekend. Hurray! Maar in plaats van dat je er zin in hebt, voel je je volledig uitgeblust. Opgebrand. En overvraagd. Je probeert steeds je grenzen aan te geven, maar het lijkt wel alsof iedereen er continu overheen walst. Waarom is ‘nee’ zeggen toch zo moeilijk?
“We zien grenzen aangeven vaak als barrière. Een belemmering. Een obstakel waar we ons overheen moeten zetten. Maar niets is minder waar: wie grenzen aangeeft, blijft trouw aan zichzelf,” aldus ondernemer en burn-out-expert Cathelijn Paling.
Op BEDROCK deelt ze daarom 5 tips hoe jij je grenzen kunt bewaken, zonder dat je je daar schuldig over voelt.
1. Weet waar je grenzen liggen
Om je grenzen te kunnen aangeven, moet je natuurlijk wel weten waar ze liggen. De enige die dat kan bepalen, ben jijzelf. Hoe? Door je stresssignalen te herkennen. De volgende keer dat dat opgejaagde gevoel weer opkomt, de stress toeneemt en je je overvraagt voelt – vraag jezelf dan af: waar ben ik deze week – of deze dag – mijn grens overgegaan? Wanneer voelde ik weerstand? Op welk moment? Bij welke actie en bij welke mensen?
https://www.bedrock.nl/spiritualiteit-toepassen/
2. Wees eerlijk naar jezelf, maar ook naar anderen
En nee, niet alleen op het moment dat jij je grenzen aangeeft. Ook in het algemeen. Zo ben je de ‘nee’ voor. Als jij bijvoorbeeld ooit een keer hebt aangeboden op te passen op de dwerghamster van je buurvrouw en achteraf zei dat je dat ‘geen enkel probleem’ vond terwijl dat harige onding je nachtenlang heeft geterroriseerd, wees dan niet verbaasd als ze het je de volgende keer weer vraagt.
Wees eerlijk en helder in je communicatie. Doorbreek de cyclus en stop met pleasen! Door eerlijk te zijn, blijf je dicht bij jezelf.
3. Keer je voelsprieten naar binnen toe
We zijn vaak geneigd om in te spelen op een ander zijn behoeften en ‘ja’ te zeggen om conflict of teleurstelling te voorkomen. Want wat als je ‘nee’ zegt en iemand je straks niet meer aardig vindt? Of nog erger: egoïstisch? Draai die voelsprieten eens naar binnen toe, in plaats van ze te richten op iedereen om je heen.
Probeer eens bij iedereen die een beroep op jou doet, eerst antwoord te geven op deze cruciale vraag: wat wil ík? In plaats van: wat heeft die ander nodig? Een ‘nee’ naar een ander is nog altijd een ‘ja’ naar jezelf. Cliché, maar oh zo waar.
4. Sta stil
Door onze drukke levens razen we alsmaar door. We nemen weinig tijd om stil te staan, letterlijk en figuurlijk. Zo is even niksen of stilstaan bij hoe we ons voelen er vaak niet bij. Meestal uit angst om je dan nutteloos te voelen, terwijl stilstaan bij hoe je je voelt juist zó nuttig is.
Het zorgt ervoor dat je even incheckt bij jezelf: hoe voel ik me vandaag? Wat vertelt mijn lichaam me? Zo pak je ook de ruimte om te luisteren naar je intuïtie dat als het ware fungeert als jouw innerlijk kompas.
Tip: vind je dit lastig? Het kan helpen reactietijd in te bouwen, wanneer iemand iets van je vraagt en je geen antwoord hebt. Zo ‘koop’ je wat tijd voor jezelf (eventueel) een grens aan te geven.
5. Realiseer: grenzen aangeven, geeft je juist vrijheid
Dit is iets wat Cathelijn pas realiseerde ná haar burn-out. In haar eerste 3 jaar als ondernemer zag zij een grens altijd als iets wat ze moest doorbreken. In haar zoektocht naar altijd maar meer – meer kennis, meer groeien, meer resultaat – kwam ze erachter dat grenzen stellen noodzakelijk is en je juist vrijheid geeft. De vrijheid om het leven zo in te richten zoals jij dat wilt.
Tip: flip it! Ga vanaf nu grenzen aangeven zien als iets moois; kijk er positief naar. Zie het als een kostbare tool die je kunt inzetten om het meest waardevolle, waarachtige leven te leiden dat je altijd al verlangt. De enige die dat in de weg staat, ben jijzelf.
Maar: gun jezelf ook de tijd om hierin een andere mindset te creëren en wees niet boos als het niet direct lukt. Het gaat nou eenmaal niet over één nacht ijs.
Van stressvolle naar blije ondernemer
Naast het runnen van haar Content agency Cath&Co. helpt Cathelijn met haar Strategische Brainstorm sessies vrouwelijke ondernemers het bedrijf te creëren dat bij hen past zodat ze energie krijgen van hun werk en burn-out voorkomen. Ook schreef zij een gratis e-book waarin ze handige tools geeft voor ‘nee’ zeggen en je grenzen bewaken.