Waarom golden milk en groentesap niet zo gezond zijn als ze lijken
Begin je de dag met een lekker (groente)sapje of een healthy golden milk, dan sta je geheid 1-0 voor. Althans, dat zou je denken. De populaire drankjes zijn immers gezonder dan dat blikje cola of Redbull dat je misschien dronk toen je op de middelbare school zat. Maar die vergelijking vraagt om meer uitleg, vertelt voedingsdeskundige Anita Mulderij aan Bedrock.
Want zijn health boosters drankjes als golden milk (een kruidig warm drankje) en groentesap wel zo gezond als ze lijken?
Hypes in drankjesland
We zijn ons in de afgelopen jaren veel bewuster geworden van de suikers in frisdranken en energiedranken en gebruiken ze daarom een stuk minder. We willen immers het beste voor onze gezondheid.
Maar met de vermindering van frisdranken is er een opmars gekomen van gezonde sapjes, smoothies, koffie en warme kruidendranken zoals chai latte en golden milk. Deze zijn in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden.
Lees ook: Vruchtensapjes of suikerbommetjes? Drankjes uit pak zijn een stuk minder gezond dan je denkt
In vergelijking met frisdrank bevatten deze drankjes meer goede voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Maar zijn ze echt zo gezond als ze pretenderen te zijn of krijgen we via deze dranken onbewust toch nog meer suiker binnen dan gedacht?
We hebben het voor je op een rijtje gezet:
Suikers in frisdrank
Cola en andere frisdranken zitten vol met suiker en ongezonde smaak- en kleurstoffen, dat weten we inmiddels allemaal wel. Een glas cola bevat al snel 4,5 suikerklontje.
Waarom je beter geen suiker binnen kan krijgen? Suiker:
- Zorgt voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je minder energie hebt en veel last hebt van kwaaltjes zoals moeheid en futloosheid.
- Vergroot het risico op diabetes, overgewicht en snelle veroudering.
- Is heel slecht voor je tanden en zorgt voor gaatjes.
- Het is verslavend.
En dit zijn slechts een paar redenen waarom je suiker beter achterwege kunt laten uit je voeding. Het weglaten van frisdranken en energiedranken is daarom een belangrijke stap om je suiker-intake te verminderen en steeds meer mensen doen dat daarom ook.
Ook interessant: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)
Maar bij veel mensen hebben suikerrijke drankjes niet alleen plaatsgemaakt voor water en verse kruidenthee maar ook voor (groene) sappen die er gezond uit zien, speciale thee soorten zoals golden milk en matcha latte en lekkere koffietjes. Maar zijn deze wel zo gezond?
Gezonde groentesappen
Vruchtensap lijkt gezond, maar ook een glas verse sinaasappelsap bevat al snel 20 gram suiker. En de groene sappen die verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten hebben een heel gezond karakter. Als je het drinkt voel je je bij wijze van spreken al direct gezonder.
Must read: Ik dronk 3 dagenlang enkel het gezondste sap van Nederland
Maar als je niet oppast, bestaat de helft van het sap uit fruit en zit het alsnog boordevol met suikers. En jij maar denken dat je gezond bezig bent.
Groene smoothies en fruitsuikers
Voor groene smoothies geldt hetzelfde. Ze zijn heel populair. En hoewel groene smoothies natuurlijk erg gezond kunnen zijn, zijn er veel groene smoothies verkrijgbaar die vol zitten met fruit en je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Zo gaan ze een beetje hun doel voorbij.
Koffie zonder suiker
Misschien drink je je koffie zonder suiker en dat is natuurlijk de meest gezonde manier om het te drinken. Maar als je elke dag een lekkere latte met plantaardige melk haalt bij je favoriete koffietentje, verwacht dan niet dat daar geen suiker in zit.
De meeste plantaardige melksoorten bevatten meer suiker dan je denkt en je koffietje wordt daardoor toch minder gezond dan je zou verwachten. Zéker wanneer je kiest voor een zoet likeurtje in de koffie, dan kom je al snel op dezelfde hoeveelheid suiker uit als die in je favoriete frisdrank zit.
Golden milk en matcha latte
Tot de categorie ‘gezonde drankjes die je niet moet onderschatten’ behoren ook golden milk, matcha latte en chai latte.
Je zou denken dat ze alleen uit kruiden en wat warme plantaardige melk bestaan en je oneindig veel gezondheidsvoordelen ervaart door het drinken van kurkuma en matcha. Helaas blijkt niets minder waar.
Leestip: Meer groente eten, hoe dan? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt
De marketing van deze producten is geweldig, maar dit betekent niet dat ze echt gezond zijn. Vaak zitten aan deze lekkere theetjes behoorlijke hoeveelheden suiker en soms ook kleurstoffen toegevoegd.
Ook zijn de kurkuma en de matcha meestal niet van dusdanig goede kwaliteit dat je ook echt de gezondheidsvoordelen van deze producten kunt ervaren.
Zijn andere gezondheidsdrankjes wel gezond?
Gezondheidsdrankjes zijn bijvoorbeeld aloë vera sap, kokoswater en kombucha. De natuurlijke varianten van deze voedingsmiddelen zijn erg gezond en zitten vol met goede voedingsstoffen die veel doen voor je gezondheid.
Marketeers zijn er heel goed in om deze sapjes als gezond in de markt te zetten. Toch zijn er maar weinig varianten die echt gezond zijn en waar geen ongezonde suikers, geur-kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd zijn.
De beste keuze
Kortom het inwisselen van frisdranken en energiedranken voor sappen, groene smoothies, lekkere lattes, speciale theetjes en gezondheidsdrankjes lijkt een hele goede keuze, maar dat is het niet altijd! Wat je het beste kunt drinken?
Drink het liefst water, kruidenthee of gewone zwarte koffie. Vind je dat saai? Fleur je écht gezonde drankje dan op:
- Breng water op smaak door er verse munt, gember, schijfjes citroen, limoen, sinaasappel en komkommer door te doen.
- Kweek je eigen kombucha met een kombucha zwam (zo doe je dat!).
- Maak zelf kefir met kefirkorrels.
- Maak je eigen groentesappen met een slow juicer. Gebruik veel soorten groenten en maximaal één stuk fruit.
- Maak je eigen groene smoothies zonder of met maximaal één stuks fruit, verschillende soorten groenten en bijvoorbeeld wat noten en zaden voor extra voedingsstoffen. Op die manier voorzien groene smoothies je lichaam van verschillende vitamines en mineralen en vezels. Je krijgt er veel energie van en zorgen dan je verzadigd blijft.
- Koop verse kokosnoten en haal het sap eruit.
Zo weet je zeker dat je goed zit en je niet onverwachts veel suiker binnenkrijgt!
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.
Meer health news?
- Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten
- Dit is wat je huid over je gezondheid zegt
- Zo houd je gezond leven écht langer vol