Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten)
We mogen in ons eigen leven dan wel heel veel met onszelf bezig zijn; op het werk draait het steeds meer om samenwerken. Grote kans dat je daar al sinds de middelbare school een hekel aan hebt (denk maar aan al die mensen die hun taken nooit deden), en dat dat nu nog niet zoveel veranderd is. Maar aan samenwerken ontkom je niet, dus dan kun je het maar beter goed doen.
Het boek The Best Team Wins: The New Science of High Performance van Adrian Gostick en Chester Elton onthult de 5 pijlers voor een goede samenwerking.
Begrijp (en accepteer) de verschillen tussen mensen
De belangrijkste reden waarom samenwerken voor veel mensen moeilijk is, is omdat je te maken krijgt met mensen die heel anders zijn dan jij. Zo hechten babyboomers veel waarde aan autonomie, terwijl millennials over het algemeen meer bezig zijn met de laatste trends. En waar introverten graag hun eigen plan trekken, willen extraverten eerder de leiding nemen.
Over al deze dingen kun je natuurlijk irritaties of zelfs ruzies krijgen, maar de eerste stap van goed samenwerken is dat je gewoon accepteert dat mensen verschillend zijn – en de positieve kanten daarvan inziet.
Ook lezen: Voorkom een burn-out van thuiswerken met deze tips
Pas taken aan aan iemands vaardigheden
Verschillende motivaties kunnen namelijk niet alleen zorgen voor onenigheid, maar juist ook voor optimale prestaties. Als je iemand laat doen waar hij of zij goed in is, zal die persoon veel productiever én loyaler worden. Dat geldt dus ook voor extraverten en introverten: als introverten graag dingen op de achtergrond willen doen, zullen ze het waarderen als dat mag.
Het lijkt misschien een goed idee om iedereen precies hetzelfde te behandelen, maar het is veel handiger om taken aan te passen op te persoon, zeggen de auteurs.
Zorg voor een goede band
Natuurlijk is jullie werkproject puur zakelijk, maar waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat, is dat ook zakelijke projecten een heel stuk soepeler kunnen verlopen als er wordt gewerkt aan een goede relatie tussen collega’s. Komt er een nieuw iemand in je team? Verwelkom die dan met open armen.
Vind je vast ook leuk: Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s
Dat is vooral belangrijk voor introverten, zeggen Gostick en Elton. Omdat introverten het liefst werken in kleine groepjes van mensen die ze vertrouwen, zullen ze zich veel meer op hun gemak voelen als de band beter is. En meer op je gemak = meer loyaliteit en productiviteit.
Creëer een veilige omgeving
Meningsverschillen hoeven niet eens zo erg te zijn, zolang iedereen maar kan deelnemen aan het debat. Als teamleden allemaal weten dat ze mogen zeggen wat ze willen zonder dat ze daar meteen voor afgestraft worden, zijn de uitkomsten uiteindelijk veel beter.
Zorg er dus altijd voor dat er niet maar één of twee mensen zijn die de hele discussie leiden, maar wijs een gespreksleider aan die erop toeziet dat iedereen de kans krijgt om iets te zeggen. Vooral introverten hebben daar baat bij, omdat zij nogal eens wachten met dingen uitspreken en het onderwerp dan allang voorbij is. Het is ook handig om discussieregels op te stellen.
Stel het doel centraal
Kom je echt niet uit een meningsverschil in een samenwerking? Ga dan na wat het precieze doel was van de opdracht, en maak op basis daarvan de beste beslissing voor het project. Gostick en Elton gaan er bijvoorbeeld vanuit dat er altijd een klant is die je tevreden moet stellen, en dat het belang van de klant dus doorslaggevend moet zijn.
Meer Bedrock
- Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s
- Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
- Is het nu misschien tijd om te kijken naar een andere baan of juist niet?