Marieke Zwinkels
Marieke Zwinkels Psyche 17 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

Een goede relatie met de tijd zorgt voor ware vrijheid

Wil je dit jaar steviger in jouw schoenen staan, authentieker leven en meer genieten en ontvangen – zonder jezelf tekort te doen? Marieke Zwinkels geeft je de komende tijd elke twee weken opdrachten, tips en inspiratie bij elk geheim uit haar nieuwste boek De 7 geheimen van ware vrijheid. Het thema van vandaag is: Een goede relatie met tijd.

Inzicht, vastberadenheid en oefening

“Ik hoor sommige lezers al denken: kan dat, een goede relatie met tijd? Ja, dat kan. Wat je nodig hebt is inzicht, vastberadenheid en oefening. En natuurlijk… tijd. 

De meeste mensen hebben regelmatig last van gebrek aan tijd. Je wilt meer doen, dan in de beschikbare tijd past. Vaak lijkt dat gebrek in eerste instantie te groeien naarmate je ouder wordt, omdat je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Je houdt steeds meer ballen in de lucht. Om ze later weer te laten vallen, als je eenmaal besluit aan een goede relatie met tijd te werken.

Bij te weinig tijd, ben je al snel bang dat je jezelf of anderen tekort doet als je het allemaal niet haalt. Denk aan collega’s die meer werk hebben doordat jij jouw werk niet afkrijgt, of denk aan dat gezellige filmavondje met de kids wat niet door kan gaan: nog te veel te doen. Dat nare gevoel van ‘het niet goed doen’, of ‘anderen teleurstellen’ wil je graag voorkomen, en dat geeft druk en tijd gerelateerde stress.

Kiezen voor dingen doen die verder niks op lijken te leveren, behalve een goed gevoel, worden regelmatig – ook door jezelf misschien? – als tijdverspilling gezien. Zo worden, afhankelijk van hoe oud je bent en van wat je lifestyle is, sommige dingen als zinvol of als verspilling gezien. En je beloont jezelf bijvoorbeeld met ‘een momentje voor jezelf’ (eigenlijk tijdverspilling en geen prioriteit), pas nadat het échte werk klaar is (wel prioriteit). Denk er maar eens over na. Hoe vaak zeg je: ‘Ik mag mijn lijstje pas afwerken als ik helemaal uitgerust ben!’

Goede relatie met de tijd

In de relatie die je met tijd hebt speelt altijd de innerlijke slavendrijver een rol. Je creëert deze tijdens je jongvolwassenheid om jezelf te behoeden voor achterlopen op leeftijdsgenoten, te laat zijn om je dromen waar te kunnen maken en tekortkomen naar anderen toe.

Het is leuk en leerzaam om na te denken over jouw relatie met tijd, omdat je dan de inzichten kunt gebruiken, vóór jezelf. En zo kun je bouwen aan het hebben van een goede relatie met tijd – iets wat werkelijk iedereen kan bereiken, zonder uitzondering. De relatie die je nu met tijd hebt is volledig je eigen verantwoordelijkheid. En hoewel het anders kan voelen (ja maar dat heb ik zo geleerd, ja maar ik moet zoveel, ja maar iedereen verwacht van alles van me, ja maar als ik niet voldoe vinden ze me niet meer aardig/goed/lief) staat die relatie in werkelijkheid helemaal los van omstandigheden en omgeving.

Opdracht

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Wanneer heb ik gebrek aan tijd, en hoe voel ik dat? Wat gebeurt er dan met me?
  • Wanneer en op welke manier heb ik stress en druk van tijd, en ben ik bang om tekort te komen of teleur te stellen?
  • Wat vind ik tijdverspilling en wat vind ik juist een goeie manier om mijn tijd te besteden?

Denk er echt even over na en denk ook eens terug, aan hoe je leven is verlopen in relatie tot tijd. Probeer het goed in kaart te brengen. En vraag je af of de relatie die je met tijd hebt nog wel bij je past. Is het misschien een patroon, waar je eigenlijk niks meer mee hebt? Hoe zou je het (nóg) liever zien?

Tip

Doe deze week eens iets wat je tijdverspilling vindt, maar waarvan je wél heel erg geniet. En merk dan de stukjes in jezelf op die er iets van vinden. Misschien hoor je de innerlijke slavendrijver wel: Wat een onzin, gauw aan de slag jij! Of het onveilige kind in je: ojee, wat zullen ze van me vinden, snel mijn kijkgeschiedenis op Netflix wissen voor iemand ziet dat ik heb liggen binge-watchen. Of het brave meisje: straks maar extra lekker koken om het goed te maken dat ik die boodschap niet heb gedaan…. Schrijf eventueel op papier, wat je ze hoort zeggen in je hoofd. In het vorige artikel over Omgaan met twijfel en onzekerheid lees je hoe je met die stemmetjes kunt omgaan.

Nog een tip

Als je even niks te doen hebt, kun je net doen of ‘tijd’ een persoon is, die naast je op de bank zit. Je kunt er dan een goed gesprek mee hebben. Wat wil je tijd vertellen? Wat krijg je voor antwoord? Het kan verrassende inzichten geven om zo’n praatje met tijd te maken, en het is leuk om te doen.

Tot over twee weken, dan gaat het over: Recht doen aan jezelf zonder de verbinding te verbreken met anderen. En wil je alsnog een mooi voornemen voor 2025, lees dan ook vooral het artikel erna. Dat gaat over: Loskomen van schuld, schaamte en oordeel, en dat maakt het leven een stuk leuker!

Coach Marieke deelt hoe je meer in vrijheid kunt leven: Jezelf zijn en bij jezelf blijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️