Ben jij zelf een goede partner? Herken toxic gedrag in jezelf
Wees eens eerlijk: als we tegen problemen aanlopen in de liefde, zijn we snel geneigd om daar een oorzaak voor te zoeken in het gedrag van onze partner. Tijd voor een portie gezonde zelfreflectie: wat voor een gedrag laat jij zelf eigenlijk zien dat jouw partner als toxic kan ervaren?
Zodra je bij je vriendinnen je hart lucht en ze het volledig met je eens zijn, weet je het zeker: dat wat je partner gedaan of gezegd heeft, was echt not done. Jouw partner kan het probleem alleen op een heel andere manier ervaren hebben en dat willen we soms niet altijd zien of geloven. Soms zit er achter iets dan ook een diepere oorzaak en misschien speelt je eigen gedrag daarbij wel een rol. Door zelfreflectie kom je erachter wat voor een effect jouw gedrag heeft op jouw partner.
Dit gedrag van jou als partner heeft een toxic effect op je relatie
Het volgende gedrag kan de connectie met jouw partner negatief beïnvloeden. Misschien ben je je daar nu nog niet bewust van, maar geeft dit artikel je daar verheldering over.
“Mijn partner toonde vandaag helemaal geen interesse in mij, terwijl ik niet eens wat fout gedaan heb.”
Als jouw partner niet lekker in zijn vel zit en daarom meer ruimte nodig heeft, vind je dat je niet genoeg aandacht krijgt. Je hebt het gevoel dat hij of zij je zelfs misschien verwaarloost. Hoe durft hij of zij ineens zo weinig interesse in mij te tonen? En dan wilt mijn partner me ook ineens niet meer zien dit weekend, dat gaat echt te ver. Terwijl jouw partner een moeilijke tijd doorgaat, voel jij je vooral geïrriteerd omdat hij of zij ineens ‘anders’ doet dan normaal. Ondertussen worstelt jouw partner met depressieve gevoelens die terug lijken te komen of is het verdriet van een overleden dierbare teruggekomen. Wat voor een toxic trait laat je zien? Je wordt boos als jouw partner ruimte nodig heeft.
“Ik zit ergens mee, maar ik doe alsof er niets aan de hand is.”
Als je ergens mee zit, vind je het moeilijk om dat ter sprake te brengen. Jouw partner heeft al aan je gevraagd of er niet iets aan de hand is en of je ergens over wil praten, maar uit gemak zeg je maar dat er echt niks is. Als jouw partner het nog een keer aan je vraagt, raak je geïrriteerd: “natuurlijk is er niks, dat heb ik toch al gezegd? Je denkt gewoon te veel na.” Ondertussen worstel jij met je emoties en trek je jezelf terug, terwijl jouw partner achterblijft met vragen. Dat kan heel frustrerend zijn. Je geeft mogelijk het gevoel alsof het aan haar of hem ligt, wat voor onzekerheid kan zorgen. De toxic trait: Je uit niet als je ergens mee zit.
“Wat mijn partner aangeeft niet fijn te vinden, is toch niet zo belangrijk. Het komt wel goed.”
Als jouw partner aangeeft iets niet fijn te vinden, hebben jullie daar een goed gesprek over. Je waardeert het dat jouw partner dit deelt met je, maar ergens vanbinnen voel je dat je er eigenlijk geen zin in hebt om daar echt wat aan te doen. Je vindt het allemaal wel prima zo en weet dat hij of zij toch wel bij je blijft. Ondanks je houding, geef je aan dat je er zeker (dit keer écht) op gaat letten. Wat voor toxic trait is dit? Je houdt geen rekening met de behoeften van jouw partner.
“Ik moet mijn partner goed in de gaten houden, want anders word ik vast bedrogen.”
Je bent ervan overtuigd dat je jouw partner niet helemaal kan vertrouwen. Zijn of haar acties trek je dan ook snel in twijfel. Het is toch niet normaal dat mijn partner zijn of haar mobiel meeneemt naar het toilet? En is hij of zij wel echt een cadeautje kopen in de stad nu? Je wil graag weten waar je partner precies is en met wie en als je dat niet meteen weet of als je te lang niet van hem of haar hoort, trek je gelijk zijn of haar acties in twijfel. Je kaart het gedrag van jouw partner aan en laat merken dat het lijkt alsof hij of zij niet te vertrouwen in. Soms slaat dat zelfs over in een beschuldiging en loopt jouw partner zich te verdedigen. Toxict trait: De angst om gekwetst te worden slaat om in controledrang.
Toxic gedrag: wat doet dit met jouw partner?
Terwijl jij de ernst van je houding niet inziet, heeft dit wel degelijk een groot effect op je relatie. Door iets te beloven aan jouw partner en dat vervolgens niet te doen, beschadig je het vertrouwen van jouw partner. Je wilt een goed persoon zijn, maar ‘ja’ zeggen op iets waar je jouw partner niet mee kan of wil tegemoetkomen, zorgt alleen maar voor teleurstelling en pijn.
Terwijl jouw partner behoefte heeft aan ruimte als hij of zij het moeilijk heeft, blijf jij vooral aan je eigen behoeftes denken. Dat kan bij jouw partner zorgen voor stress. Hij of zij wilt jou niet teleurstellen en dat kan ervoor zorgen dat er druk op hem of haar komt te staan. Het is belangrijk om er begrip voor te hebben als jouw partner soms ruimte nodig heeft.
Als je niet wilt praten over iets waar je mee zit, is dat niet alleen heel vervelend voor jou, maar ook voor jouw partner. Je geeft jouw partner een slecht gevoel voor iets wat bij jou ligt en dat is niet eerlijk. Een probleem aankaarten kan lastig zijn, maar toch is het iets wat wel heel belangrijk is om te doen.
Als je in het verleden te maken had met bedrog, kun je daardoor veel trust issues gekregen hebben. De angst om weer gekwetst te worden, kan je projecteren op jouw partner in de vorm van controledrang. Door jouw partners vrijheid te beperken en te controleren, kan hij of zij het gevoel hebben opgesloten te zitten. Het kan een stukje van zijn of haar autonomie afpakken en plezier. Ook kan het frustrerend zijn als partner om je continu te moeten bewijzen en verdedigen tegenover jou.
Blijf praten met elkaar
Als je jezelf herkent in de beschrijvingen, is het goed om bij jezelf na te denken of je wel echt de juiste houding hebt in dit soort situaties. Vraag jezelf af wat jouw houding doet met jouw partner en of dat een positief of negatief effect heeft op jullie connectie.
Om erachter te komen of jouw partner moeite heeft met bepaald gedrag van je, kan je hierover in gesprek gaan met elkaar. Dit kan een kwetsbaar onderwerp zijn om over te praten, maar jullie relatie zeker verbeteren. Het is fijn als jullie elkaars kijk proberen te begrijpen en te bekijken wat iets met jullie doet.
Heb je bijvoorbeeld continu het gevoel dat jouw partner geen tijd voor je heeft of jou niet als prioriteit ziet, is het een ander geval. Dan heeft dat mogelijk niet te maken met een moeilijk moment van jouw partner waarop hij of zij zich even terugtrekt, maar is dat iets waar jullie samen uit horen te komen. Ook jouw behoefte om genoeg aandacht te krijgen, mag er zijn. Blijf dus altijd praten met elkaar om elkaar te begrijpen en elkaar tegemoet te komen.