Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Zelfliefde 29 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo blijf je goed voor jezelf zorgen als je heel veel tegelijk wilt doen

De decennia dat iedereen een vaste baan kon krijgen na z’n afstuderen, zijn voorbij: steeds meer mensen willen zich niet vastpinnen op één soort carrière, maar juist heel veel tegelijk doen. Jezelf verdiepen in yoga, meer fotograferen, misschien toch ook iets gaan doen met je liefde voor eten en o ja, muziek maken lijkt je ook nog wel wat.

Als (deels) freelancer is het in theorie best mogelijk om meerdere dromen tegelijk na te jagen en al je passies te combineren. Maar in de praktijk gaat de werk-privébalans dan waarschijnlijk snel vervagen; je vindt je werk toch leuk? Misschien is dat ook wel zo, maar je werk leuk vinden is niet het medicijn tegen een burn-out en al helemaal niet het recept voor een mindful leven.

Zo blijf je goed voor jezelf zorgen als je heel veel tegelijk wilt doen

Emma Gannon schreef over precies dit onderwerp haar boek ‘The Multi-Hyphen Method’. Op Psychology Today geeft ze tips om goed voor jezelf te blijven zorgen als je heel veel tegelijk wilt (of moet) doen. We delen ze graag met je!

Start met langzaam leven

Langzaam leven betekent: minder dingen doen zonder aandacht (zoals door Facebook scrollen), meer momenten van écht rust nemen (zoals thee drinken en naar buiten kijken). Onthoud: je wilt veel doen, maar dat betekent niet dat je het per se snel wilt doen. Het is een cliché, maar je geniet echt meer van dingen die je met aandacht doet.

Lees ook: Bewust, langzaam en met aandacht leven, waarom is dat toch zo moeilijk?

Richt je dagen goed in

Je mag dan bezig zijn met 5 passies tegelijkertijd, maar dat betekent niet dat je daar elke dag allemaal aan moet werken, en al helemaal niet elk uur. Emma tipt bijvoorbeeld om je zo’n 90 minuten goed te focussen op een bepaalde taak, zonder afleiding.

Als je 4 van die blokken per dag hebt, met korte pauzes tussendoor, ben je waarschijnlijk een stuk productiever én mindfuller geweest dan wanneer je alles door elkaar had proberen te doen. Oftewel: doe niet te veel, maar doe weinig dingen met veel aandacht.

Ook interessant: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

Zoek mensen die hetzelfde doen

Het gevaar van je eigen werkleven inrichten is dat je vaak geen collega’s hebt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om in contact te komen met andere mensen die dezelfde dromen nastreven als jij, bijvoorbeeld door verschillende Facebookgroepen. Als je af en toe samen dingen doet, is dat tegelijkertijd ook quality time en dus een manier van voor jezelf zorgen.

Denk ook aan het geld

Leuk, die opleiding tot yogadocent, maar hoe groot is de kans dat je er daarna ook echt iets mee gaat doen? Natuurlijk kun je heel veel tegelijk doen, maar zorg dat je op z’n minst ook een paar dingen doet die geld in het laatje brengen. Bespaart je weer wat financiële zorgen, en van dat geld kun je mooi uitzoeken wat je nog meer leuk vindt.

Sta open voor verandering

Als je ervoor kiest om veel tegelijk te doen in plaats van voor een vaste baan te gaan, zul je je daar ook enigszins op moeten instellen. Soms gaat het beter dan je denkt, een ander moment beland je misschien in een regelrechte quarterlifecrisis – wat overigens ook helemaal oké is.

Blijf realistisch

Het is heel normaal om heel veel tegelijk te willen doen; in de huidige maatschappij wordt dat zelfs een beetje van ons verwacht. Maar als je merkt dat ook je avonden en weekenden zich vullen met verplichtingen die jij of een ander je oplegt, dan is het – zelfs als ze leuk zijn – toch goed om iets te schrappen. Veel doen is mogelijk, maar álles doen is niet realistisch.

Meer over self-care

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️