De 6 no-go’s voor als je een écht goed gesprek wilt voeren
Het kan ontzettend lang duren voordat je een ander echt goed leert kennen. De juiste vragen, setting en de verbinding die jullie hebben, spelen daar allemaal een rol bij. Nu delen we regelmatig tips of vragen die je kunt stellen om een fijn en diep gesprek te hebben, maar even handig is het om te weten wat je vooral niét moet doen als je een echt goed gesprek wilt voeren.
Daarom delen we de 6 heuse no-go’s voor het voeren van een écht goed gesprek.
Wat je niét wilt doen als je een goed gesprek wilt voeren
Goed naar elkaar luisteren en elkaar laten uitpraten zijn twee simpele voorbeelden van manieren om een goed gesprek te voeren. Je geeft de ander de ruimte, laat de ander gehoord voelen en geeft de ander je niet-afgeleidde aandacht. Dat betekent vanzelfsprekend ook dat een aantal dingen handig zijn om vooral niet te doen wanneer je een gesprek wilt aangaan voor het hebben van een betekenisvolle connectie met een ander.
1. Onderbreken
We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn als je middenin je zin of punt wordt onderbroken door een ander. Het geeft het gevoel dat de ander niet geeft om wat jij te zeggen hebt en is een instant mood killer.
Dat betekent niet dat je de ander nooit mag onderbreken of er nooit iets uit mag floepen. Onderbreken kan zelfs betekenen dat je goed luistert, omdat je een vraag kan stellen die inhaakt op een deel van het gesprek om te kijken of je het wel goed begrijpt. Je kunt vragen stellen ter opheldering dus, of anders jezelf herstellen en zeggen ‘sorry, ik onderbrak je, ga door’. Je kunt weer praten wanneer het moment daar is.
2. Het onderwerp groter maken
In een gesprek is het verleidelijk om te zeggen dat jouw dag nóg moeilijker was, jouw eten nóg lekkerder en jij nóg langer onderweg was of iets anders wat jij nog intenser hebt beleefd dan het verhaal van je gesprekspartner.
Hoe goed bedoeld het ongetwijfeld ook is, je shift de energie daarmee van een connectie naar competitie met de ander, alsof het gaat om wie wat beter of intenser heeft meegemaakt. Verhalen delen met elkaar is een belangrijk onderdeel van een relatie, maar let erop waarom je jouw verhaal wilt delen. Is het om indruk te maken op de ander of om jezelf te bewijzen?
Als dat het geval is, dan ben je misschien op zoek naar bewondering en niet naar verbinding. Het is goed om te weten dat het belangrijk is om te erkennen hoe de ander over een ervaring dacht vóór we met ons eigen verhaal komen.
3. De mooie kanten aanwijzen
Soms klopt een vriend of vriendin bij je aan met een probleem en krijgen we de neiging om het probleem recht te praten door de dingen die wél goed gaan, uit te lichten. We bedoelen het natuurlijk goed en proberen de ander het positieve in te laten zien, maar het geeft de ander ook het gevoel dat de negatieve gevoelens er niet mogen zijn.
Om door een moeilijke periode te komen, zul je altijd eerst door het moeilijke moment heen moeten en als vriend(in) is het dus belangrijk om die er te laten zijn.
4. Gelijk hebben
Je eigen zin doordrukken in een gesprek, is een grote no-go als je verbinding wilt aangaan. In plaats van jouw gesprekspartner dwingen in jouw standpunt te geloven, kun je beter goed luisteren naar de ervaring van de ander.
Probeer echt te luisteren en niet op jacht te zijn naar ‘gaten’ in hun verhaal om jouw standpunt door te drukken. Het gesprek draait anders om winnen en niet om een veilige plek te creëren waarin jullie beiden gezien en gehoord kunnen worden.
5. Betweterig zijn
Als er iéts irritant is, is het wel een betweter. Hoe goed het ook bedoeld is om kennis met een ander te willen delen, ongevraagd onze kennis of menig opleggen, kan erg vervelend zijn. Helemaal als je je krampachtig aan het onderwerp blijft vasthouden.
Wil je informatie delen, dan kan je altijd even checken of de ander het wilt horen.
6. Advies geven
Hoe goed we het ook bedoelen, ongevraagd advies geven aan iemand kan averechts werken. Soms komt een ander bij je voor jouw oprechte advies, maar het is vaak ook het geval dat iemand iets gewoon bij je kwijt wilt. Je hoeft dan niet meteen met een oplossing of game plan te komen, hoe logisch dat soms ook voelt. Het kan betweterig overkomen, en dat wil je dus niet!
Je kunt de ander altijd vragen of ze jouw gedachten over het onderwerp willen horen of hoe jij zou omgaan met de situatie.
Weet dat niemand perfect is, dat gesprekken op een natuurlijke manier verlopen en je geen slechte vriend(in) bent als je één van de bovenstaande punten wél doet. Weet dat sterke vriendschappen altijd verschillende momenten doorlopen, waaruit je soms uit balans raakt maar elkaar ook altijd weer kunt vinden.
Houd deze no-go’s in gedachten bij het volgende moment dat je een gesprek voert en échte verbinding wilt met een ander.