Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 10 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Is het goed om een dagboek bij te houden? Wij zochten het uit

Is het goed om een dagboek bij te houden? De wetenschap zegt van wel! Schrijven in een dagboek over stressvolle of traumatische gebeurtenissen heeft veel voordelen voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid.

Feitelijk gezien zijn er studies die aantonen dat journalling over je diepste gedachten en gevoelens zelfs het aantal ziektedagen op je werk kan reduceren.

Onderzoek suggereert dat schrijven in een dagboek ons helpt bij het accepteren van, in plaats van het oordelen over, onze ervaringen en de gedachten die we daarbij creëren. Alles is immers een mindset.

Dit artikel gaat in op de talloze voordelen van journalling en geeft je handvatten en technieken om dit op een fijne manier te doen.

Is het goed om een dagboek bij te houden?​

Het antwoord is dus: ja! Het bijhouden van een dagboek wordt daarom ook vaak door psychologen en coaches aangeraden.

Ook wanneer je aan je mentale gezondheid wil werken, is het goed om een dagboek bij te houden. En dat is in feite wat je doet als je in jouw dagboek schrijft. Als we het over journalling hebben, zijn er twee soorten te onderscheiden.

Schrijftherapie

Schrijftherapie is een manier om je diepste gevoelens en gedachten visueel te maken en hierop te reflecteren.

Het is een kortdurende vorm van cognitief-gedragstherapeutische psychotherapie en het wordt onder meer toegepast bij posttraumatische stress, trauma’s en burn-out klachten, maar het kan ook bij alledaagse problemen van pas komen. Het heeft als doel om je beter in je vel te laten voelen en om klachten te laten verdwijnen.

Dankbaarheidsdagboek

Schrijven in een dankbaarheidsdagboek richt zich vooral op de positieve aspecten van het leven. Je schrijft dagelijks interacties, momenten of situaties op waar je dankbaar voor bent. Op deze manier train je je gedachten om positiever naar het leven te kijken.

Een gratitude journal wordt daarom ook wel een mindfulness dagboek genoemd en het zorgt ervoor dat je je zegeningen telt, je de mooie momenten in het leven viert en je innerlijke passies ontdekt. Deze manier van schrijven is populair in de positieve psychologie.

De voordelen van een dagboek bijhouden

  • Het vermindert stress
  • Het doorbreekt negatieve gedachtepatronen
  • Je leert op een andere manier naar dingen kijken
  • Het reguleert emoties
  • De vicieuze cirkel van negatieve gedachten stopt
  • Je krijgt meer inzicht in jezelf
  • Het is een boost voor je mentale gezondheid
  • Lagere bloeddruk
  • Positievere stemming
  • Minder vermijdend gedrag
  • Afname van depressieve gevoelens
  • Meer zelfvertrouwen
  • Je voelt je tevredener
  • Je ervaart meer empathie

En niet alleen dat, een studie van Frederickson in 2010 laat zien dat deelnemers van zijn onderzoek zich positiever en dankbaarder voelen.

De verschillen

Als we een dankbaarheidsdagboek en schrijftherapie vergelijken, zien we een verschil in de focus van de actie. Het dankbaarheidsdagboek richt zich op datgene waar je dankbaar voor bent, terwijl een normaal dagboek zich richt op wat er tijdens een dag is gebeurd en wat jouw gedachten daarbij zijn.

Tijdens schrijftherapie zul je waarschijnlijk zowel de positieve als de negatieve aspecten van jouw leven opschrijven, waardoor je je niet alleen concentreert op de fijne dingen van het leven. Dit leert je wél om dingen in perfectief te zien en om confrontaties met jezelf aan te gaan.

Minpuntje

Er is echter ook een keerzijde, want dagelijks opschrijven wat je voelt, kan monotoon en dus saai worden. Zelfs als het alleen maar over positieve dingen gaat.

Een paar dagen in de week is dus al voldoende om de voordelen van journalling te voelen, maar op de vraag: is het goed om een dagboek bij te houden?​ Zeggen wij volmondig ja! Waar wacht je nog op?

Hoe houd je het vol om een dagboek bij te houden?

Als je hebt besloten om een dagboek bij te houden, hoef je dit dus niet iedere dag te doen.

Maak er wel een routine van en kies een vast moment om te schrijven. Bijvoorbeeld voor het slapengaan. Je kunt je dagboek op je nachtkastje leggen.

Sommige mensen vinden het fijner om het tijdens een Miracle Morning Routine te doen.

Houd het klein en simpel. Schrijf de dingen op die je hebben beïnvloed en probeer je ook te concentreren op de kleine dingen, zoals een compliment, een lekkere vertrouwde geur of een wandeling in de natuur.

Probeer je vooral niet (alleen) te focussen op de materiële dingen die je hebt, maar op de dingen die je in staat stellen te zijn en te doen wat je wilt.

Enkele voorbeelden van dagboeken

dagboek
Koop hier het 6 minuten dagboek

burn after writing
Koop hier het Burn After Writing dagboek
100 day journal
Koop hier The 100-day journal

Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️