Klimaatverandering op z’n piek: wat is ‘global boiling’ en hoe moeten we verder?
Afgelopen week was het opnieuw zover: het was Earth Overshoot Day. Dé dag waarop we meer van de aarde hebben genomen dan zij ons kan geven. Daarnaast was deze juli de heetste maand ooit (!) en wordt er inmiddels wereldwijd gesproken van een heuse global boiling in plaats van de bekende ‘global warming’. Wat wordt daarmee bedoeld? En wat betekent dat voor de toekomst?
“The era of global boiling has arrived”, vertelde de secretaris-generaal van de VN António Guterres. Wat is er precies aan de hand? En vooral: hoe moeten we nu verder?
Van global warming naar global boiling
“Het tijdperk van global warming is afgelopen en het tijdperk van global boiling is begonnen”, waarschuwde Guterres nadat wetenschappers concludeerden dat de afgelopen maand wereldwijd de heetste ooit was.
In delen van Spanje, Griekenland, Italië, Noord-Amerika en China heerst er enorme hitte (met bijbehorende bosbranden) en in Azië vinden er juist enorme overstromingen plaats.
De extreme weersomstandigheden wereldwijd zijn overduidelijk het gevolg van de algemene klimaatverandering, menen experts. Waarom? Het wordt wereldwijd steeds warmer door de vervuiling die zonlicht vasthoudt en op die manier als een kas om de aarde fungeert, waardoor het zowaar nóg warmer wordt. De opwarming in Europa vindt het snelst plaatst…
Zomers gaan natuurlijk altijd gepaard met hitte, maar wetenschappers laten weten dat deze extreme omstandigheden zonder klimaatverandering vrijwel onmogelijk zouden zijn geweest. Bovendien worden de hittegolven steeds langer, heter en komen vaker voor. “En dit is nog maar het begin”, vervolgde Guterres.
Het gaat gelukkig óók goed…
Hoewel de cijfers er niet om liegen en we alle reden hebben om ons uiterste zorgen te maken over het klimaat en het voortbestaan van de mensheid op aarde, gaat het gelukkig niet alleen maar slecht.
“De geschiedenis is nog niet geschreven,” vertelde klimaatjournalist van De Correspondent, Jelmer Mommers, al eerder in de podcast BEDROCK Talks. Waar er eerst werd geschat dat we tegen het einde van deze eeuw op een opwarming van 3,2 tot 5,4 graden zouden uitkomen (nog zonder klimaatbeleid), wordt dat nu (mét klimaatbeleid) geschat dat we uitkomen op 1,7 tot 3 graden, zo schrijft De Morgen.
… maar er is nog meer nodig
We gaan dus al íetjes de goede kant op, maar hebben nog meer rigoreuze maatregelen nodig om tot de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graad te komen. Een opwarming van 2,4 graad is namelijk nog steeds veel te veel.
Als we al kijken naar de gevolgen van een wereldwijde opwarming van 1,2 graad (van bosbranden tot overstromingen en van verminderde biodiversiteit to extreme droogte), dan hebben we er op z’n zachtst gezegd behoorlijk baat bij om de opwarming verder te beperken. Tenminste, als we de planeet leefbaar willen houden.
Wereldwijd hebben steeds meer mensen niet voor niets vaker last van klimaatangst: de angst voor de toekomst van de aarde. Er gebeurt immers wereldwijd nog te weinig en de verandering gaat nog te traag, maar de geschiedenis is nog niet geschreven zoals Mommers zegt.
Tips tegen klimaatverandering en global boiling
Hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen en groene acties in onze levensstijl te verweven dus. Alleen, daar hebben we soms wel wat hulp bij nodig, want waar begin je in hemelsnaam?
Klimaatverandering tegengaan hoeft gelukkig niet altijd ingewikkeld te zijn. Deze simpele dingen kan jij vandaag nog doen om een verschil te maken:
- Stap over naar een groene bank. Niet alle Nederlandse banken geven even veel om milieu en klimaat. Volgens de Eerlijke Bankwijzer lopen Triodos en ASN Bank voorop als het gaat om duurzaamheid.
- Een plant-based dieet. We hebben het er natuurlijk vaak over, maar stoppen met het eten van vlees en zuivel heeft de grootste positieve impact op de aarde. Plantaardig eten is daarom het beste wat jij kan doen.
- Gebruik groene energie. Met een groene energieprovider wordt jouw carbon footprint al snel kleiner. Het is een kleine moeite, maar wel een die een groot verschil kan maken.
- Ga op de fiets. Wist je dat: 1 op de 3 autoritten in Nederland korter is dan 5 kilometer? Zou je die korte afstanden voortaan lopen of fietsen, dan kan er jaarlijks misschien 500 miljoen liter brandstof bespaard worden.
- Vermijd het vliegtuig. Het vliegtuig is één van de meest vervuilende manieren van transport. Fijnstof zorgt voor luchtverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen geven extra druk op het klimaat. Zoek je vakantiebestemming dit jaar dus liever dichter bij huis.
- Koop tweedehands. Het maken van nieuwe producten gebruikt vaak veel koolstof, en dat heb je met tweedehands kleding niet. Zo is er bijvoorbeeld Vinted, waar je leuke spullen op kan vinden. Ook kan je jouw favoriete kleding laten repareren.
Benieuwd naar meer manier om hoogstpersoonlijk de wereld te vergroenen en de global boiling in te dimmen? Dit zijn 15 tips om verschil te maken.