Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Wanneer het wel oké is om iemand te ghosten

Ghosten is gewoonweg not done. Dat is namelijk het plotseling stoppen met contact onderhouden met een geliefde of vriend(in), maar dan zonder uitleg. Niet voor niets wordt het vaak gezien als een gemene en vooral onvolwassen manier om relaties te beëindigen. Maar toch zijn er situaties waarin ghosten niet alleen begrijpelijk, maar zelfs noodzakelijk kan zijn.

In principe streven we er natuurlijk altijd naar om relaties of vriendschappen netjes af te sluiten. Je laat de ander weten dat je geen behoefte meer hebt aan contact, eventueel met uitleg. Alleen helaas is dat niet in alle situaties mogelijk.

Wat is ghosten

“Ghosting bestaat waarschijnlijk al sinds het begin der tijden op de een of andere manier”, vertelt Jennice Vilhauer, een psycholoog in Los Angeles aan CNN. Alleen is er een heuse opmars gekomen sinds het internetdaten en natuurlijk sinds de opkomst van alle datingapps.

En tja, ghosten is nu eenmaal een simpele en efficiënte manier van een relatie stopzetten, helemaal als je iemand nog niet goed kent. In veel gevallen is dat niet oké en getuigt het van weinig empathie en emotionele volwassenheid. Maar wanneer is ghosten wél gerechtvaardigd?

1. Bescherming van je mentale gezondheid

Soms beland je in een situatie waarin een persoon zoveel negativiteit in je leven brengt, dat je gezondheid er ernstig onder lijdt. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in constante kritiek, manipulatie of zelfs emotionele chantage.

In zulke gevallen is het volkomen gerechtvaardigd om afstand te nemen, zeker als eerdere pogingen om grenzen te stellen zijn genegeerd.

2. Onveiligheid

Wanneer een relatie (romantisch, vriendschappelijk of professioneel) begint te voelen als een bedreiging voor je veiligheid, is ghosten soms de enige optie. Als je intuïtie je vertelt dat de ander gevaarlijk is of obsessief gedrag vertoont, is het belangrijk om snel en zonder verdere communicatie afstand te nemen.

3. Toxische relaties

In relaties waarin je te maken hebt met narcisme, manipulatie of emotionele uitputting, kan ghosten een effectieve manier zijn om uit de destructieve dynamiek te komen. Het is in die situaties vaak nutteloos om een gesprek te voeren, omdat de ander je waarschijnlijk toch niet begrijpt of je gevoelens bagatelliseert​.

4. Herhaald grensoverschrijdend gedrag

Als iemand herhaaldelijk je grenzen overschrijdt, ook nadat je ze duidelijk hebt aangegeven, dan kun je jezelf afvragen wat voor waarde verdere communicatie nog heeft. Ghosten kan dan een goede manier zijn om eindelijk je grenzen na te leven.

5. Een kortstondige connectie zonder verplichtingen

Niet elke relatie of ontmoeting vraagt altijd om een uitgebreide afsluiting. Als je iemand maar even hebt gezien of de connectie erg oppervlakkig was, dan is het vaak niet nodig om een formeel gesprek te voeren over waarom je niet verder wilt gaan.

De keerzijde van ghosten

Hoewel ghosten in sommige gevallen dus acceptabel kan zijn, is het wél belangrijk om je bewust te zijn van het effect dat het kan hebben op een ander. Mensen voelen zich immers vaak verward of afgewezen als je het contact zonder uitleg stopt.

Ghost dus alleen wanneer het echt nodig is voor je eigen veiligheid of welzijn​. Dít is namelijk waarom ghosten zo pijnlijk is.

8 verschillende manieren om te dealen met ghosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️