Kaasverslaafd? 6 x de gezondste kazen volgens een voedingsdeskundige
Hoewel we bij Bedrock staan voor een bewust en gezond leven, staan we ook voor genieten. En daar hoort samenzijn en lekker eten en drinken volgens ons óók bij. Een guilty pleasure? Kaas. kaas. En nog meer kaas. Maar we weten ook dat kaas niet altijd even dier- en milieuvriendelijk wordt gemaakt én je gezondheid niet al te goed doet. Althans, dat laatste valt te betwisten, menen voedingsdeskundigen. Dit zijn de 6 gezondste kaassoorten!
Wie dierenleed en milieuvervuiling wil voorkomen met z’n dieet, kan natuurlijk het best gaat voor een vegan variant. Daarvan zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg. In bijna elke supermarkt vind je lekkere vegan kazen en bestaat er inmiddels zelfs een heuse vegan kaaswinkel.
Toch we begrijpen we ook dat je soms wél zin hebt in een heerlijke stukje kaas, waar je bewust voor kiest. Maar voor welke kaassoort ga je dan?
Zelf maken: vegan kaasrolletjes met verschillende toppings
Gezonde kaas – hoe dan?
Want dat kaas enkel ongezond zou zijn, is een fabel. Mits je gaat voor echte kaas, die niet bewerkt is natuurlijk. Kaas kan namelijk een bron zijn van gezonde voedingsstoffen.
Hoe ouder een kaas wordt, hoe minder lactose het bevat omdat het wordt omgezet in melkzuur. Oude en gecultiveerde kazen bevatten ook enkele probiotica, en kaas gemaakt met volle melk van grasgevoerde koeien levert bijvoorbeeld meer omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA) op (gezonde vetten met ontstekingsremmende eigenschappen).
Dit zijn ze:
Geitenkaas
In vergelijking met koemelk bevat geitenmelk – waar geitenkaas van is gemaakt – minder lactose. Dat maakt het een geschikte kaas voor wie lactose-intolerant is of gevoeligheden voor lactose is, vertelt Jess Cording, auteur van The Little Book of Game-Changers aan MindBodyGreen.
Verder bevat geitenkaas een bepaald type eiwit ‘A2-caseïne’, dat volgens dit onderzoek mogelijk minder gastro-intestinaal ongemak (in de maag en darmen) veroorzaakt dan de eiwitten die in koemelk zitten.
In geitenkaas zit ook een verrassende hoeveelheid vitamine A, die weer antioxidanten bevatten en daarmee je immuunsysteem boosten.
Voedingswaarde (per portie van 1 ons)
- Calorieën: 108 calorieën
- Vet: 9 g
- Eiwit: 7 g
- Natrium: 190 mg
- Koolhydraten: 0 g
- Calcium: 200 mg
Must read: 5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat
Mozzarella
Het zachte bolletje met ‘zachte’ smaak en textuur kennen we voornamelijk uit de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van koemelk of buffelmelk, vandaar vaak de naam buffalo mozzarella.
Mozzarella is een verse (jonge) kaas en heeft daarom een hoog vochtgehalte. Het voordeel daarvan is dat het daardoor minder natrium bevat. Side note: een portie mozzarella bevat zo’n 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium in een portie. Maar, vooral als je voor een mozzarella gaat van goede kwaliteit, aldus Cording.
Voedingswaarde (per portie van 1 ons)
- Calorieën: 80
- Vet: 6 g
- Eiwit: 6 g
- Natrium: 150 mg
- Koolhydraten: 1 g
- Calcium: 150 mg
Ricotta
Ricotta is – no surprise – ook een verse Italiaanse kaas, van koeien-, geiten- of schapenmelk. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte die gemaakt wordt van de restanten van andere kazen. Dat klinkt misschien niet als de meest lekkere of voedzame kaas, maar vergis je niet.
Dat zit zo: ricotta betekent ‘hergekookt’. De romige, zachte kaas ontstaat door het opnieuw koken van de wei. Dat is een restproduct bij het kaasmaken.
Vind je vast ook leuk: Is kaas net zo verslavend als heroïne?
Daardoor is het behoorlijk rijk is aan wei-eiwit – één van de makkelijkst opneembare vormen van eiwit, waarvan is aangetoond dat het helpt bij spiergroei en -kracht.
Voedingswaarde (per portie van 1/2 kopje)
- Calorieën: 186 calorieën
- Vet: 13 g
- Eiwit: 9 g
- Natrium: 136 mg
- Koolhydraten: 9 g
- Calcium: 255 mg
Cottage cheese
Nu je weet dat ricotta een relatief gezonde kaas is, verbaast het je vast ook niks dat voor cottage cheese hetzelfde geldt. Het is een verse kaas gemaakt van koemelk en is daarom mild van smaak.
“Cottage cheese is een fantastische bron van eiwitten met tot wel 15 gram eiwit per halve kop”, vertelt Largeman-Roth aan MindBodyGreen.
Nadeel is echter dat cottage cheese iets meer natrium te bevat, maar daarvoor bestaan er gelukkig natriumarme alternatieven.
Voedingswaarde (per 1/2 kopje)
- Calorieën: 100 calorieën
- Vet: 2,5 g
- Eiwit: 14 g
- Natrium: 390 mg
- Koolhydraten: 4 g
- Calcium: 200 mg (20% DV)
Blauwe kaas
We hoeven je vast niet te vertellen dat blauwe kaas een oude kaas is, het heeft immers niet voor niets blauwe schimmel. Eetbare, en verrukkelijk smakelijke schimmel welteverstaan.
Ook lezen: Wist je dat niet alle kaassoorten vegetarisch zijn? Wij delen welke je wél kunt eten
Blauwe kaas (vooral Stilton) is voedzaam omdat het in vergelijking nog meer vitamine K2 bevat. Vitamine K2 helpt voorkomen dat calcium zich ophoopt in weefsels rond het hart en helpt onder andere bij het opbouwen van sterke botten.
Verder is blauwe kaas ook een goede bron van calcium, maar bevat het juist weer wat meer natrium dan andere kaassoorten.
Voedingswaarde (per portie van 1 ons)
- Calorieën: 100 calorieën
- Vet: 6 g
- Eiwit: 6 g
- Natrium: 325 mg
- Koolhydraten: 1 g
- Calcium: 150 mg
Feta
Last but not least in dit rijtje: feta kaas, gemaakt van schapen- en/of geitenkaas. De verrukkelijke smaakmaker is van Griekse afkomst en is een jonge kaassoort. Deze wordt in baksteen gegoten en vervolgens gedrenkt in een zoute pekel.
Dat maakt het rijk aan natrium, maar daardoor gaat het ook langer mee. Good to know: feta bevat in vergelijking met andere kazen minder calorieën.
Voeding (per portie van 1 ons)
- Calorieën: 75 calorieën
- Vet: 6 g
- Eiwit: 4 g
- Natrium: 323 mg
- Koolhydraten: 1 g
- Calcium: 140 mg
En ook voor kaas geldt: geniet, maar met mate!
Meer health vibes?
- Wat je wel én niet moet eten voor een gezond seksleven
- Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)
- Versterk je gezondheid met supplementen: dit zijn onze 4 aanraders