Het ubergezonde zusje van gember: dit zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee
Kurkuma is het inmiddels welbekende zusje van gember, een bekend knolletje dat voor héél veel goed is. Kurkuma (ofwel tumeric in het Engels) is misschien wel één van gezondste specerijen ter wereld. Niet zo gek dus dat je kurkuma steeds vaker terug ziet komen, zoals in je thee: kurkumathee!
Wie nog nooit van kurkuma heeft gehoord, kent het knolletje misschien van haar andere naam: geelwortel of koenjit, die ze te danken heeft aan haar kleur. Vreemd eigenlijk, want kurkuma is oranje.
Die kleur komt van de gelijknamige stof curcumine en dat is precies wat kurkuma zo gezond maakt. En ook wat je aanrecht, handen, lippen en maaltijd oranje kleurt. Oppassen met koken dus!
De gezondheidsvoordelen van kurkumathee
Eerst even een klein lesje in kurkuma: het knolletje komt van de gedroogde wortelstok van de kurkumaplant die afkomstig is uit Pakistan en India. Vooral in de Aziatische keuken komt de specerij veel voor door de kleur, smaak én gezondheidsvoordelen.
Lees ook: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen
Natuurlijk is het een optie om kurkuma door je maaltijden te strooien (als gemalen substantie), maar dat moet wel net smaken bij wat je aan het maken bent én is geheid geklieder. Zelf liep ik een dag met oranje lippen rond nadat ik een kurkumashot nam tijdens een sappenkuur. En niemand die wat zei, top.
Een alternatief? Kurkumathee. Je koopt het knolletje in z’n geheel en snijdt ‘m in fijne plakjes die je á la een gemberthee in je kopje met heet water laat zakken. Tip: combineer kurkuma met gemberthee. Yummy en een enorme gezondheidsbooster!
Dit is waarom kurkumathee wilt maken:
Ontstekingsremmend
De werkende stof in kurkuma, curcumine, bindt zich aan giftige metalen en werkt ontstekingsremmend, wijst onderzoek uit. Het stofje curcumine werkt als een antioxidant die vrije radicale opneemt en neutraliseert.
Met andere woorden: supergoed om een kurkumathee te drinken als je een verkoudheid of griepje voelt opkomen dus, ook omdat het verzachtend werkt tegen pijn en koorts!
Must read: Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is
Spijsvertering
Wist je dat kurkuma de spijsvertering ondersteunt? Daarmee vermindert het maag- en darmklachten zoals buikpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel vermindert.
Last van je buik? Wellicht dat een lekkere kurkumathee de pijn doet zakken.
Ondersteunt leverprocessen
Door de grote hoeveelheid choline in kurkuma worden de leverprocessen positief ondersteunt. Het is een stofje dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van vet in onze lever.
Gewichtsverlies
Een onderzoek in het European Journal of Nutrition suggereert dat curcumine goed werkt ter preventie en behandeling van obesitas-gerelateerde chronische ziektebeelden, insuline resistentie, hyperglykemie, hyperlipidemie en andere metabolische storingen.
Curcumine onderdrukt de ontwikkeling angiogenese in het vetweefsel en zorgt dus voor een lager vetpercentage in het lichaam en om gewichtstoename te voorkomen, schreven we al eens eerder.
Kurkuma werkt antibacterieel en werkt als een heuse booster voor de weerstand.
Tip: wanneer je kurkuma combineert met een snufje zwarte peper, wordt de biologische beschikbaarheid verbeterd en de opname van kurkuma tot wel 2000% verhoogd.
Niet voor niets dus dat kurkuma al eeuwen in de oudste Indiase geneeswijze wordt gebruikt: Ayurveda.
Kurkumathee recept
Wil je een kurkumathee zetten, dan kan je dat op verschillende manieren doen:
- Je koopt kurkuma bij de (super)markt en snijdt ‘m in plakjes en doet die los in je thee (eventueel met gember)
- Je doet hetzelfde alleen haal je de rasp langs de kurkuma. De smaak komt dan nog sterker vrij. Het is wel aan te raden om de stukjes kurkuma in een theekzakje of theezeefje te doen. Wat citroen, honing en zwarte peper erbij et voila!
- Of je koopt kurkumathee in een theezakje, bijvoorbeeld van het Ayurvedische theemerk Pukka.
Je weet wat je te doen staat als je een verkoudheid voelt opkomen, en natuurlijk niet alleen als je een verkoudheid voelt opkomen. Een kopje kurkumathee a day keeps the docter away!
Ayurvedische gerechten
- Vega Vrijdag: courgetti met geroosterde zoete aardappel, feta en peterselie-olie
- Vega Vrijdag: Arepa met zwarte bonen, mais, en avocadosalsa & paprika
- Vega Vrijdag: zo maak je heerlijke tofukoekjes met munt-sojadip