6x gezondheidsvoordelen van gedroogde abrikozen
Gedroogde abrikozen zijn niet alleen lekker zoet van smaak, ook bieden ze veel gezondheidsvoordelen. Benieuwd waarom deze vruchten zo goed voor je zijn? Hieronder lees je er meer over.
Deze zoete vruchten worden al eeuwenlang gegeten én gewaardeerd vanwege hun voedingswaarde en lekkere smaak.
Waarom zijn gedroogde abrikozen zo goed?
1. Rijk aan voedingsstoffen
Gedroogde abrikozen zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Zo zitten ze vol met vitamine A, een voedingsstof die goed is voor een gezonde huid, een goed gezichtsvermogen en een sterk immuunsysteem.
Naast vitamine A zitten er ook vitamine E, vitamine C, vitamine K, en verschillende B-vitaminen, zoals B6 en foliumzuur in gedroogde abrikozen.
2. Antioxidanten
Gedroogde abrikozen bevatten antioxidanten zoals beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf en stress. Daarnaast helpt het veroudering tegen te gaan. Klinkt goed, toch?
3. Goed voor de spijsvertering
Een ander voordeel is dat er veel vezels in zitten. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, en kan obstipatie voorkomen.
4. Gezond voor het hart
De voedingsstoffen in gedroogde abrikozen, zoals kalium, vezels en antioxidanten, dragen bij aan de gezondheid van het hart. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren, terwijl vezels het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Het regelmatig eten van gedroogde abrikozen kan dus bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten.
5. Natuurlijke suikers
Deze vruchten bevatten natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose. Ze voorzien het lichaam van een langzame energiebron, wat kan helpen om energiepieken en -dalen te voorkomen. Dit maakt ze daarom ook tot een goede snackoptie voor mensen die hun suikerinname willen verminderen.
6. Verbeterde huidgezondheid
De vitamine A en antioxidanten in deze vruchten kunnen bijdragen aan een gezonde en glanzende huid. Vitamine A speelt een rol in het herstel en de groei van huidcellen, terwijl antioxidanten helpen om veroudering van de huid en huidproblemen te voorkomen.