Altijd geld tekort? Hoog tijd om een gezonde money mindset te creëren
Een goede relatie met geld: het klinkt zo simpel, maar de praktijk wijst vaak uit dat een gezonde money mindset – zoals dat ook wel heet – makkelijker gezegd is dan gedaan. En laat dát nou juist net essentieel zijn om een geld flow te kunnen creëren.
Daarom delen wij op BEDROCK hoe jij een gezonde money mindset kunt ontwikkelen. Inderdaad, dat begint bij je mindset!
Van tekort naar overvloed
Ondanks dat geld niet altijd gelukkig maakt – de mooiste dingen in het leven zijn immers gratis als je het aan mij vraagt – is geld wel degelijk belangrijk. Heb je tekort aan geld, dan kan dat zeker weten ongelukkig maken.
Financiële zorgen creëren stress over of jij de rekeningen wel kunt betalen, die opleiding kunt volgen of misschien of er wel genoeg eten op tafel kan komen.
Welke money mindset heb jij?
Je mindset rond geld betekent simpelweg de relatie die je ermee hebt en hoe jij met geld omgaat. Kijk jij er negatief of juist positief naar? Hoewel geld in principe hartstikke neutraal is, lijken we er toch vaak een bepaalde negatieve óf positieve kijk op te hebben.
Weet jij welke money mindset jij hebt? Dat is handig om te weten, want jouw mindset kan van grote invloed zijn op hoeveel geld je hebt.
Begin met je gezonde money mindset
Denken dat geld niet belangrijk is of zelfs ‘vies’ helpt je namelijk niet bepaald met een gezonde relatie met geld ontwikkelen. Je hoeft heus niet ineens de ambitie te hebben om miljonair te worden, maar accepteren dat we geld nodig hebben om comfortabel te kunnen leven, is daarbij essentieel.
Toch is dat niet altijd even makkelijk, omdat jouw omgeving invloed heeft op hoe jij naar geld kijkt en dus op jouw money mindset. Misschien leerde je bij jou thuis dat over geld praten ‘not done‘ is of misschien dat je carrière echt niet alles is. Het lijkt een subtiel verschil om te weten hoe jij naar geld kijkt, maar weten hoe jij (onbewust) denkt over geld kan je financieel vooruit helpen.
Van een dubbeltje naar een kwartje
Het gezegde ‘een dubbeltje zal nooit een kwartje worden’ gaat erover dat wanneer je arm bent, je nooit rijk zult worden. Met die overtuiging in je achterhoofd gaat financiële overvloed creëren logischerwijs niet makkelijk worden. Denk jij daarentegen dat alles mogelijk is en dat je meer waard bent dan wat je nu verdient, dán is het potentieel eindeloos.
Jezelf serieus nemen
Een gezonde money mindset creëren, gaat verder met jezelf serieus nemen. Over je onderneming praten als ‘bedrijfje’ in plaats van ‘bedrijf’ is ook een typisch voorbeeld van jezelf als ondernemer klein houden. Of wanneer je in loondienst bent uit gemakzucht of angst, maar niet om salarisverhouding vragen in plaats van wél voor die stap te gaan.
Ben je daar klaar mee? Dan wordt het tijd om jezelf serieus te nemen en te vragen wat jij waard bent. Ben je bijvoorbeeld freelancer, dan kun je onderzoeken wat collega’s vragen voor hun diensten. Waarom niet meer vragen per uur, zodat je misschien minder hoeft te werken voor hetzelfde geld? Maar het kan ook zitten in de aantal uren die jij in de bedrijf of baan stopt.
Prioriteiten
Wanneer jij prioriteit maakt van jouw gezonde money mindset en de eindjes aan elkaar knopen tegen het einde van de maand, dat loslaten dat geld ‘vies’ is en geloven dat het een middel is naar een vrijer en gelukkig leven, zal dat je helpen om financiële overvloed te kunnen creëren.
Affirmaties
Werken met mantra’s en affirmaties kan heel behulpzaam zijn voor het creëren van een nieuwe mindset, óók als het gaat om geld. ‘Ik ben het waard om goed betaald te krijgen’ of ‘geld mag mijn kant opkomen’ zijn mooie affirmaties om in huis op te plakken of ergens op te schrijven waar je het ziet.
Maakt geld gelukkig? Wetenschap komt met verrassend antwoord
Hetzelfde geld voor visualiseren. Je toekomstige zelf kunnen zien met een gezonde geld mindset in een gezonde financiële situatie, helpt je om naar dat punt toe te werken!
Dat betekent heus niet dat je per se in dure merkkleding moet gaan lopen of de nieuwste auto moet willen rijden, maar wel dat je geen financiële stress meer hoeft te ervaren.
En zeg nu zelf: wie wil dat nu niet?