Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie
De moeder-dochterrelatie is één van de belangrijkste relaties die je in je leven zal hebben. Hoe liefdevol deze relatie ook is, soms kan het ook erg ingewikkeld zijn. Een moeder weet vaak precies de gevoelige snaar te raken en andersom kunnen de dochters er ook wat van. Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie.
We schreven op Bedrock al eens eerder over welk soorten moeder-dochterrelaties er zijn. Maar welke moeder-dochterrelatie is nou gezond? Laten we even voorop stellen dat elke moeder-dochterrelatie anders is en dat iedereen een eigen definitie van ‘gezond’ heeft. Toch zijn er wel een aantal factoren die kunnen helpen bij een gezonde moeder-dochterrelatie.
Je moeder is geen hulplijn
Zadel je moeder vooral niet op met al jouw problemen. Een moeder heeft toch als een soort natuurlijk instinct het gevoel dat ze je moet helpen met het oplossen van de problemen. Dat kan je als een volwassen vrouw niet altijd van je moeder verwachten. Een moeder moet op een gegeven moment leren om haar dochter los te laten en niet alles te willen oplossen. De dochter moet leren om dus niet elk probleem bij haar moeder neer te leggen. En natuurlijk heb je af en toe de hulp van je moeder nodig, maar niet voor élk probleem.
Het contact komt van twee kanten
Als dochter, of kind, heb je vaak de neiging om alles te vertellen wat je de laatste tijd is overkomen. Vooral als je elkaar al een tijdje niet gezien of gesproken hebt. Echter vindt je moeder het ook leuk om iets over haar week of dag te vertellen. Vraag daar naar, toon interesse en luister naar elkaar.
Vermijd geen conflicten
Conflicten kan je het beste zo snel mogelijk oplossen. Het is totaal onnodig om irritaties op te kroppen om die vervolgens na een tijdje tot ontploffing te laten komen. Let er tijdens de discussie alleen wel op dat jullie het netjes houden. In the heat of the moment wil je nog wel eens harde dingen zeggen die je niet echt meent, maar de ander wel ontzettend kunnen kwetsen. Probeer dat te voorkomen.
Probeer elkaar niet te veranderen
Het kan natuurlijk zo zijn dat de dochter in haar leven niet dezelfde keuzes maakt als haar moeder. Hoe lastig dit ook is voor een moeder om te accepteren, is het wel van groot belang dat ze het los laat. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Respecteer elkaars verschillen.
Weet hoeveel tijd je met elkaar wilt doorbrengen
Als je te weinig tijd met elkaar doorbrengt, dan mis je elkaar. Maar als je elkaar te vaak ziet is het net alsof je nooit uit huis bent gegaan. Heb je niet altijd tijd om elkaar te zien, dan bestaat er gelukkig ook nog zoiets als Skype of WhatsApp. Zorg er in elk geval voor dat jullie elkaar wel blijven zien. Elkaar alleen via de app spreken, is niet écht gezellig. Een beetje quality time is nooit mis.
Leer op de juiste manier te communiceren met elkaar
Het kan zijn dat de moeder graag belt met haar dochter, terwijl jij liever appt. Het is belangrijk dat jullie een tussenweg vinden waarbij het alle twee een vorm is van communicatie.
Geef elkaar niet de schuld
We geven vaak onze geliefde de schuld van onze problemen of moeilijkheden. Om onnodige ruzies te voorkomen is het belangrijk dat je niet je moeder de schuld geeft van onbenullige dingen. Het grootste gedeelte van de tijd kan ze er ook niets aan doen.
Geef geen ongevraagde adviezen
Deze laatste is er één voor de moeders en slaat een beetje terug op het eerste punt. Als moeder heb je vaak de neiging om problemen van je kind op te lossen. Al helemaal als je ziet dat je dochter onnodig stress of pijn ervaart. Maar als je dochter hier niet om vraagt, is het beter om het haar zelf op te laten lossen. Als je je dochter constant ongevraagd advies geeft, kan je het (verkeerde) beeld geven dat je denkt dat je dochter het zelf niet kan.
Meer lezen over familie relaties?
- De dementie van mijn moeder: als de moeder-dochterrol omdraait
- Hoe een dochter enorm veel invloed op haar vader heeft (privé en op werk)
- Dit zijn de 6 verschillende vormen van moeder-dochterrelaties (welke heb jij?)