Hoe een gezonde leefstijl ontstekingen in je lijf kan remmen
Inmiddels weten we allemaal wel hoe belangrijk het is om gezond te eten, veel te bewegen en voldoende rust te nemen, zodat onze geest tot rust kan komen. Maar inmiddels zijn er ook steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat een gezonde levensstijl zelfs ontstekingen en moderne chronische ziektes zoals diabetes, reuma, artrose, MS en de ziekte van Crohn kan tegengaan.
Wendy Walrabenstein, onderzoeker bij reuma-expertisecentrum Reade en auteur van Food, Body en Mind, leert ons hoe we onze leefstijl kunnen aanpassen en hoe dit van invloed kan zijn op patiënten met ontstekingsziekten.
Niet eerder dood, maar langer ziek
We schreven al eerder hoe bepaalde voedingsmiddelen ontstekingsremmend kunnen werken, wat je zónder medicatie kunt doen tegen allergieën en eczeem, en hoe goed yoga is voor je immuunsysteem. Toch is het een boodschap die we niet vaak genoeg kunnen brengen, aangezien steeds meer mensen last krijgen van vage klachten, overgewicht en chronische ziektes.
Veel mensen zeggen: ‘Gezond leven? Ik geniet er gewoon van! Dat is toch ook belangrijk? Dan maar een paar jaar eerder dood.’ Maar zo werkt het niet. Je gaat niet zozeer eerder dood, je bent vooral ook langer ziek.
Sterker nog, een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je nú, in de bloei van je leven, vele malen beter in je vel zit. Je bent minder vaak ziek, je bent energieker, minder vaak moe en voelt je mentaal ook nog eens veel beter.
Zin in pizza? Met deze tips maak je er een gezonde maaltijd van
Best gezond versus écht gezond
Veel mensen willen alleen maar méér. Maar aan méér heb je niet zoveel. Het gaat vooral om béter.
Wendy: “Zelfs de mensen die denken dat ze gezond zijn, lopen rond met eenzelfde ongemak. Ze hebben alles, maar er wringt wat. Er zit iets dwars. Is het de carrière, de hypotheek, zijn het de spullen, de kopzorgen, de overtollige kilo’s of de vermoeide geest?
Bij gezondheid weet je pas wat je gemist hebt, als je de top ervaren hebt. We denken namelijk dat een middelmatige gezondheid en aftakeling normaal is. Een pijntje hier, een zeurtje daar – ach, het hoort erbij. Maar ‘best gezond’ is iets anders dan heel veel energie hebben, een slank, sterk en flexibel lijf hebben, zelden of nooit last hebben van klachten en opgewekt en tevreden zijn.”
Hinderlijke verslavingen
In de afgelopen decennia zijn we verslaafd geraakt aan zoet, zout en vet en dat is net zo moeilijk te stoppen als roken, alcohol drinken en achter de tv zitten. Roken is alleen maar schadelijk, en zelfs dát krijgen we niet uitgebannen. Zoete, zoute en vette stoffen in onze voeding horen erbij, maar de gezonde maat is moeilijk te vinden en het is lastig het speelveld zo af te bakenen, dat we er met z’n allen goed op gaan (en niet alleen de voedingsindustrie!).
“Een wereld zonder hinderlijke verslavingen, dat vergt enerzijds een goed gereguleerde markt met heldere grenzen en anderzijds een opvoeding die van kleins af aan gericht is op versterking van goede keuzes en weerbaarheid. Maar laten we het niet zwaar maken en vooral kijken naar we hoe we dit kunnen herstellen.” aldus Wendy.
Gemaakte schade herstellen
Vanuit wetenschappelijk onderzoek is er de laatste jaren steeds meer bekend geworden over de functie van ontstekingen, hoe ontstekingen werken en welke oorzaken allemaal kunnen leiden tot ontstekingen. Vaak komt het bij chronische ontstekingen niet door één ding, maar een complex geheel van verschillende oorzaken die samen geleid hebben tot een constant actief immuunsysteem.
Door de verschillende oorzaken stap voor stap aan te pakken, kan het immuunsysteem weer uitgezet worden en tot rust komen. Pas dan kan het lichaam zich ook gaan herstellen. Door de juiste aanpassingen te doen op het gebied van je voeding, voedingssupplementen, beweging en leefstijl, is het lichaam vaak weer in staat om het immuunsysteem uit te zetten en de gemaakte schade te herstellen.
Food Body en Mind
In haar boek behandelt ze de pijlers Food, Body en Mind alledrie heel uitgebreid, maar het hoofdstuk over voeding is veruit de grootste. Ze zegt daarbij ook dat je niet alles in één keer kunt aanpakken, dus ook alleen eerst het Food-gedeelte kunt aanpakken, dan nog eens Food en Body en tot slot Food, Body en Mind. Zo maak je het voor jezelf haalbaar. Om je leefstijl aan te passen heb je tijd nodig en dat lukt niet als je het halsoverkop doet.
Wendy: “Zie je lichaam als een boom. Een boom die elke dag liefde en aandacht nodig heeft. Die zet je ook niet ‘even op dieet’. Een boom gedijt niet bij slechte verzorging en één keer per jaar een berg mest. De mooiste bomen hebben het elke dag goed en staan rechtop te stralen met al hun littekens. Richt je niet te veel op het resultaat, want – het klinkt als een cliché maar het is waar – de weg die je nu gaat bewandelen, dát is het resultaat.”
En om af te sluiten delen we graag nog een inspirerende en keiharde quote van Ann Wigmore, die eigenlijk dit hele artikel mooi samenvat: