Gezond met stress omgaan? Het kán
Waarschijnlijk heb jij er ook wel eens last van, misschien zelfs regelmatig: stress. Het leven is druk en verwachtingen zijn hoog. Stress op school, werk of zelfs privé; het komt tegenwoordig helaas vaak voor. De kans is groot dat je een manier hebt ontwikkeld om met stress om te gaan.
Maar is die manier gezond, of ondermijnt de manier waarop je met stress omgaat jou?
7 manieren om gezond met stress om te gaan
Gedrag dat jij vertoont of gedachten die je hebt als je gestrest bent, komen vaak vanzelf, zonder dat je je er echt bewust van bent. Het kan echter voorkomen dat zulke coping mechanisms op een gegeven moment niet meer helpen om gevoelens van stress tegen te gaan.
Er zijn positieve en negatieve manieren om met stress om te gaan. Bij positieve manieren houd je je angsten onder controle en blijf je productief. Negatieve manieren kunnen onder andere bestaan uit alcoholmisbruik of nare dingen die gebeurd zijn onderdrukken.
Dit zijn gezondere manieren om met stress om te gaan!
1. Ontdek jouw stress triggers
Het is goed om hier te beginnen en voor jezelf na te gaan welke dingen bij jou stress veroorzaken. Wat is de voornaamste reden voor jouw stress? Ligt het aan werk, geld, familie of iets anders? Dit bewustzijn is de eerste stap.
2. Doe niet alles tegelijk
Te veel dingen tegelijk willen doen zorgt voor spanning en een gebrek aan overzicht. Er moet ook zoveel gebeuren. Toch is het goed om een stap terug te doen. Schrijf bijvoorbeeld eens op wat je nog moet doen, zodat je het voor je ziet en je hoofd leeg maakt. Zo creëer je overzicht.
3. Leer om nee te zeggen
Het is vaak moeilijk om nee te zeggen. Misschien voel je je verplicht om iets voor een ander te doen. Toch kan je niet tegen alles ja zeggen. Dus als je ja zegt tegen het één, betekent dat nee voor iets anders.
Ga maar na: ja tegen iets wat je niet leuk vindt, is nee tegen iets wat je wel leuk vindt. Het is belangrijk om keuzes te maken voordat het te druk wordt. Je hebt het recht om nee te zeggen.
4. Stel realistische eisen aan jezelf
Het helpt om bij jezelf na te gaan of je niet te hoge eisen voor jezelf hebt. Misschien ben je strenger voor jezelf dan voor anderen. Net zoals je alles wat je moet doen op kan schrijven, kan je ook je eisen op papier zetten. Zo zie je beter of ze onrealistisch zijn.
Wanneer je merkt dat je te kritisch voor jezelf wordt, stel jezelf dan de vraag: waar heb ik behoefte aan? Dit kan je helpen om beter perspectief te krijgen.
5. Beperk je telefoongebruik
Je kan je telefoon voor veel dingen gebruiken, maar het kan je ook meer stress geven. Likes en retweets zorgen voor heel veel druk.
Social media is leuk, maar als je merkt dat het een hoofdrol gaat spelen in je leven, dan kan je overwegen om die telefoon eens vaker weg te leggen. Met deze tips kan jij jouw telefoongebruik beter minderen.
6. Eet gezond
In groente en fruit zitten veel goede voedingsstoffen. Zo vind je magnesium, een mineraal wat goed werkt tegen stress, in asperges en broccoli.
Citrusvruchten bevatten veel vitamine C, wat helpt bij de verlaging van de hoeveelheid cortisol, een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress. Des te meer reden dus om meer groente en fruit te eten.
Waarom ‘trucjes’ als yoga en wandelen niet werken tegen stress en onrust
7. Focus op een hobby
Focus je op iets dat je leuk vindt en waar je plezier uit haalt. Misschien houd je van tuinieren of fietsen. Wist je dat er zelfs hobby’s zijn die zorgen voor meer rust en minder stress? Denk dan aan puzzelen of zingen. Puzzelen vereist volledige focus, waardoor je alles om je heen even vergeet. Met zingen kan je er lekker even alles uit laten. Luid, zacht, zuiver, vals, het maakt allemaal niet uit, want het helpt.
Stress is niet altijd te vermijden. Soms is het leven druk, maar stress zet wel je mentale gezondheid onder druk. Het is daarom belangrijk om af en toe een stap terug te zetten en wat tijd voor jezelf te nemen. Met deze tips lukt jou dat hopelijk beter!