Is je kind een moeilijke eter? Een guide om je kinderen gezond te leren eten
‘Ik lust dat niet!’, nog voordat je kind het heeft geproefd wordt het bord al weggeschoven of het wordt meteen weer uitgespuugd door je dreumes of peuter. Je kinderen gezond leren eten, kost tijd, moeite én veel geduld. Met de tips van deze kindervoedingsexpert Roos Leufkens wordt de weg er naartoe makkelijker en leuker.
Kinderen die houden van broccoli, spinazie en paprika en een gezellige sfeer aan tafel: dat willen we allemaal, maar hoe doe je dat?
Leufkens deelt op haar blog MamaRoosKookt recepten om je peuter groente te leren eten, ze geeft hier cursussen in en verdiept zich al jaren in de psychologie achter voeding met haar werk als docent food innovation.
Ook is ze moeder van 3 kids in de leeftijd van 5, 3 en 1. BEDROCK sprak de kindervoedingsexpert en deelt tips hoe je kinderen gezond kan leren eten en hoe je het gezellig houdt aan tafel.
1. Enthousiasmeer je kinderen over eten
Betrek kinderen meer bij het eten, koken en boodschappen doen en laat ze (af en toe) meebeslissen over wat jullie eten. Leufkens legt uit hoe zij dat thuis doet: ‘Wij hebben een moestuin, zo kun je laten zien aan kinderen hoe het eten groeit. Maar ik begrijp dat niet iedereen ruimte of tijd heeft voor een eigen moestuin, het kan ook gewoon tuinkers in een potje zijn.”
Je eigen babyvoeding maken? Zo maak je gezonde groentehapjes
Door ze er mee bij het hele proces te betrekken laat je het hele idee rondom eten meer leven voor kinderen en maak je eten, groente, fruit en koken tot leuke gespreksonderwerpen. “Ook kun je kinderen meenemen naar de markt en daar nieuwe groentes aanwijzen en ontdekken. Of boekjes lezen over voeding en je kind aan laten wijzen wat hij er lekker uit vindt zien,” aldus Leufkens.
Een stapje verder in het betrekken van je kind bij het avondeten is om hem mee te laten helpen met koken. Leufkens: “Kleine kinderen kunnen helpen met groente wassen met een krukje voor het aanrecht. Grote kinderen kun je voorzichtig al bijvoorbeeld een komkommer laten snijden met een speciaal mes voor kinderen.”
2. Wees het goede voorbeeld en geniet van gezond eten
Wees je bewust van de grote voorbeeldfunctie die je hebt voor je kinderen. Als zij zien dat jij geniet van een bord met gezond eten zal, geeft dit vertrouwen en zal dit op lange termijn zeker bijdragen, hoe je kinderen gezond eten gaan zien. Vertel iets positief over je eten hoe lekker je het vindt smaken, ruiken of over de mooie kleuren van de pompoen.
Leufkens: “Eet daarom ook het liefst tegelijk en op het zelfde moment. Dus zet je kind niet alleen aan tafel met een bord met sperziebonen. Maar dat jij daarnaast zit met precies dezelfde sperziebonen en dat jij daar op een positieve manier over praat en een positieve manier van eet.
Je kind leert door te observeren en vooral de mensen die belangrijk voor hem zijn, en dat zijn de ouders het meeste. Dus dat wil hij heel graag hetzelfde doen.”
3. Creëer thuis een gezonde eetomgeving
Als je tijdens het eten van een boterham uitzicht hebt op chips of snoep is het moeilijk voor kinderen om daar niet aan te denken. Leufkens: “De kans is groot dat daar om gevraagd gaat worden, want wat je ziet daar denk je aan en daar heb je dus ook zin in. Haal dus ongezond voedsel uit het zicht uit de woonkamer of keuken en leg in plaats daarvan fruit en snacktomaatjes neer wat ze altijd mogen pakken.”
Ook snoep of koekjes op een vaste plek leggen is niet zo’n goed idee volgens Leufkens: “Bij iets oudere kinderen is het zelfs zo dat zij ook echt wel weten wat het snoepkastje is. En als ze die kastdeur of la dan heel vaak zien, dan kunnen ze daar ook erg zeurderig van worden.”
Leg je snoep, koek, chocola en chips voorraad dus ver weg in een kelderkast, berging of niet op een vaste plek, zodat je kinderen er niet te vaak aan worden herinnerd.
4. Blijf relaxed als ouder
Ook al is er strijd aan tafel, ook al eet je kind wéér niet meer dan twee happen: morgen weer een dag. Gezonde kinderen gaan zichzelf echt niet uithongeren, dus ze zorgen echt zelf wel dat ze dan meer eten de volgende dag.
Volgens Leufkens is het positieve beeld dat kinderen ontwikkelen van eten op de lange termijn door minder te pushen tijdens het avondeten, belangrijker dan die twee happen groente extra die ze op een dag binnen krijgen. Mooi, dat scheelt weer wat strijd aan tafel en minder spaghetti aan de muren!