De 3 gewoonten die je wilt afleren voor een gezonde relatie
Waar je als single kunt gaan en staan waar je wilt, met niemand rekening hoeft te houden en alle keuzes zonder na te denken kunt maken, is dat even wennen als je in een relatie terecht komt. Als je juist veel relaties hebt gehad, kan het zijn dat je in bepaalde gewoonten terecht bent gekomen, die niet altijd even behulpzaam zijn. Deze drie gewoonten wil je daarom afleren als je een gezonde relatie wilt aangaan en behouden.
Zonder dat je het in de gaten hebt, kan je in de relatie gaandeweg heel wat ongezonde gewoonten aanleren, die je in het aangaan en behouden van een gezonde relatie, het liefst wilt afleren.
De gewoonten die je wilt afleren in een gezonde relatie
Volgens de Amerikaanse psycholoog Mark Travers van de Cornell University zijn er drie ongezonde gewoonten die je wilt afleren in een relatie, en die zijn â eigenlijk â vrij simpel:
1. Als de ander niet meteen reageert, geeft hij of zij er niet om
Natuurlijk wil je dat de ander om je geeft en respect voor je heeft, of het nu gaat om een vriendschap of een relatie. Als een ander niet meteen reageert op jouw (aan)vraag, is het vaak verleidelijk om te denken dat de ander er niet om geeft of jou niet respecteert, maar pas op met het te snel trekken van conclusies.
Als je een gezonde relatie wilt hebben, wil je jĂșist niet meteen conclusies trekken als het antwoord van de ander even op zich laat wachten. Misschien is de ander druk of wil goed over het antwoord nadenken.
Oefen liever met het opbouwen van geduld, en mocht je Ă©cht bepaalde verwachtingen van je relatie en partner hebben, laat de ander dat dan duidelijk weten.
2. De ander kan je gedachten lezen
Hoeveel jaar je ook al samen bent, je partner kan niet al jouw gedachten lezen. Het is belangrijk om je behoeften, gedachten, verwachtingen en emoties met elkaar te blijven delen, ook al kennen jullie elkaar nĂłg zo goed.
De aanname dat de ander dat wel had kunnen weten of raden, is daarom per definitie geen argument dat je wilt hebben in je relatie. Het leidt namelijk al snel tot onbegrip en frustratie, in plaats van liefde en geduld. Wees begripvol en ook duidelijk naar elkaar. Communication is key!
3. Je mag geen meningsverschillen hebben
Dat je een fijne, gezonde en langdurige relatie hebt of wil hebben, hoeft niet te betekenen dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Toch denken we vaak dat als onze partner het niet met ons eens is, er iets niet goed zit, maar dat hoeft gelukkig helemaal niet zo te zijn.
Natuurlijk zijn er een aantal fundamentele bouwstenen in je relatie waar je het waarschijnlijk wĂ©l over eens wilt zijn met elkaar, maar dat betekent niet dat je meteen over alles hetzelfde hoeft te denken. Net zoals dat je in een relatie niet altijd dezelfde interesses en hobbyâs hoeft te hebben als je partner. Op die manier blijf je tenminste ook nog tijd maken voor jezelf en pas je niet alles aan, aan je partner!
Niet met elkaar eens?
Ben je het niet met elkaar eens, dan kan je volgens Travers de volgende stappen doorlopen:
- Laat weten hoe jij je voelt zonder vingers te wijzen naar de ander, maar houd het gevoel bij jezelf. Zo voorkom je dat je de ander de schuld geeft van jouw gevoel.
- In plaats van de focussen op wat je partner fout zou hebben gedaan, maak liever inzichtelijk welke acties jou hebben gekwetst en waarom, zodat de ander je beter kan begrijpen.
- Vind je het moeilijk? Neem dan zo nodig even een pauze van het gesprek en ga bij jezelf na wat er precies aan de hand is en waarom je het moeilijk vindt. Soms duurt het even voordat je op de juiste woorden en inzichten kan komen.
Hoewel sommige gewoonten er flink ingebakken zitten, betekent het niet dat je onhandige gewoonten niet kunt afleren. Het vergt gewoon wat oefening, geduld en toewijding. Bespreek met je partners wat jij of wat jullie samen willen oefenen en help elkaar in het proces!
Het afleren van gewoonten duurt nu eenmaal even en gaat niet over Ă©Ă©n nacht ijs.