Dit zijn de gevolgen van slapeloosheid en die zijn waarschijnlijk erger dan je verwacht
Gemiddeld slaapt een mens één derde deel van zijn leven. Als je 90 jaar wordt, betekent het dus dat je ongeveer 30 jaar slaapt. Slapen is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Een nachtje slecht slapen, heeft al invloed op je lichaam. Je kan je moeilijker concentreren, maar ook voel je je sneller geïrriteerd. Ook lichamelijk is het te zien, want je bent vaak bleekjes en je ogenleden kunnen opzwellen. Maar ook op de lange termijn heeft slapeloosheid gevolgen op je lichaam.
2 ons groente, 2 stuks fruit en voldoende beweging. Als we het hebben over een gezond leven dan denken veel mensen aan sporten en eten. Dat slapen een belangrijk onderdeel vormt van de gezondheid wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Zo hebben de meeste mensen weleens een nacht doorgehaald, zonder stil te staan bij de consequenties. Dit zijn de gevolgen van slapeloosheid op de lange termijn.
Gevolgen van slapeloosheid
Tijdens het slapen herstelt en repareert ons brein zichzelf. Een proces waarbij voldoende slaap van belang is. Hoe drukker je overdag bent en je hersenen dus aan het werk zijn, hoe meer slaap je nodig hebt. Je brein maakt als je slaapt als het ware nieuwe verbindingen en ook werkt je brein aan het scherp houden van je geheugen.
Uit 16 onderzoeken is zelfs gebleken dat minder dan 6 tot 8 uur slapen per nacht, het risico op vroegtijdig overlijden met 12 procent verhoogt. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt wel per persoon. De ene persoon heeft meer dan genoeg aan 6 uur terwijl de ander dan niet normaal kan functioneren.
Het effect van slapeloosheid op je zenuwstelsel
Het centrale zenuwstelsel is eigenlijk de informatiesnelweg van je lichaam. Chronische slapeloosheid verstoort hoe je lichaam de informatie op die snelweg verstuurt. Als je slecht slaapt, ontstaat er file op de informatiesnelweg. Dit zorgt ervoor dat je je moeilijker kan concentreren, maar ook dat je minder goed nieuwe dingen kan leren.
De signalen die de hersenen naar je lichaam verstuurt, kunnen ook vertraging oplopen. Dit kan ertoe leiden dat je coördinatievaardigheden verminderen en je bijvoorbeeld sneller struikelt.
Microslapen door slecht slapen
Een ander gevolg van slecht slapen is microslapen. Je kan daardoor overdag voor een paar seconden tot een paar minuten in slaapvallen zonder dat je het merkt. Schrikken! Dit is natuurlijk extreem gevaarlijk als je bijvoorbeeld aan het rijden bent, maar ook als je loopt en in een microslaap valt kan het nare gevolgen hebben.
Een onbeschermd immuunsysteem
Terwijl je slaapt, produceert je immuunsysteem infectie-bestrijdende stoffen zoals cytokines. Deze bestrijden onder andere bacteriën en virussen in je lichaam. Cytokines helpen je bijvoorbeeld om te slapen zodat je immuunsysteem energie krijgt om je lichaam te verdedigen tegen ziektes. Als je niet genoeg slaapt, is je lichaam niet in staat om je te beschermen. En als je ziek wordt, duurt het hierdoor ook langer om te herstellen.
Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)
Meer kans op hart- en vaatziekten
Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen slapeloosheid en een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. Mensen die niet genoeg slapen, zouden meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Slapen beïnvloedt processen die het hart en de bloedvaten gezond houden. Ook het herstel van het hart en bloedvaten wordt tegengehouden door slaaptekort.
Binge-eten door slaaptekort
In combinatie met veel eten en niet sporten, vormt te weinig slapen ook een risicofactor voor overgewicht en obesitas. Slapen beïnvloedt de hormonen leptine en ghreline, die gevoelens van honger en volheid beheersen. Zo geeft leptine een seintje aan je hersenen wanneer je genoeg hebt gegeten, maar door onvoldoende slaap krijg je veel later bericht. Tegelijkertijd maakt je lichaam door slaaptekort meer van het eetlust opwekkende hormoon ghreline aan. Dit verklaart waarom je last krijgt van binge-eten als je slecht hebt geslapen
Natuurlijk krijg je door 1 nachtje slecht slapen niet gelijk te maken met bovenstaande gevolgen. Toch is het handig om je slaap serieus te nemen. Op de lange termijn kan slaaptekort zelfs leiden tot psychologische problemen zoals depressies en hallucinaties.
Merk je dat je slecht slaapt? Probeer te achterhalen wat de mogelijke oorzaken zijn, want je lichaam en geest verdienen en goede nachtrust.
Meer lezen over slapen
- Slecht slapen: deze oorzaken maken dat je niet in slaap valt
- Slecht slapen bij volle maan: is dat echt of niet?
- Beter slapen na de seks: feit of fabel? (en hoe slaap kan helpen met zwanger worden)