Welk gevolg heeft seksisme (en de bijbehorende uitspraken)?
Op 24 juli vond het heren- en dames diner plaats van het Amsterdamse Studentencorps (ASC). Waar vrouwen hoopten met #metoo een statement te hebben gemaakt, is seksisme (helaas) nog steeds aan de orde van de dag. Tijdens het ASC-diner werden vrouwen meerdere malen ‘hoeren’ genoemd en vertelt Pico Visser trots dat ‘de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken’.
Femke Halsema beschouwt dit als een oproep tot geweld tegen vrouwen.
Wat heeft seksisme tot gevolg?
Amnesty stelt dat seksisme een voedingsbron is voor discriminatie maar ook voor ongewenste intimiteiten en seksueel geweld. Cijfers liegen er helaas niet om. Uit recente cijfers van Amnesty blijkt dat in Nederland 1 op de 10 vrouwelijke studenten (11 procent) tijdens de studententijd seksuele penetratie meemaakt zonder hun instemming.
Ook voelen veel vrouwen zich niet veilig op straat. In de 4 grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht geven 77 procent van de vrouwen aan op straat lastiggevallen te zijn. Als seksisme echt een vruchtbare bodem is voor seksueel geweld, wordt het tijd dat het stopt.
Seksisme is elke uiting die voortkomt uit het idee dat sommige mensen (meestal vrouwen), omwille van hun sekse minderwaardig zijn. Bijvoorbeeld dat alle vrouwen hoeren zijn (toch Pico Visser?) of dat mannen watjes zijn als ze hun zieke kind van de crèche willen halen.
Niet alleen vrouwen hebben er last van seksisme. Uit onderzoek van Vice blijkt dat ook (hetro)mannen er zich niet prettig bij voelen. “Heteroseksuele mannen die sterk conformeren aan normen die geassocieerd worden met seksisme hebben het mogelijk moeilijk met hun relaties met vrouwen, wat leidt tot een verminderd mentaal welzijn.”
Het continue moeten conformeren aan schadelijke mannelijke stereotypes, blijkt dus gigantisch stressvol te zijn.
Hoe kan je omgaan met seksisme:
Ervaar jij seksisme? Zo kun je ermee omgaan:
Reageer erop
Het kan misschien lastig zijn maar stil blijven, is geen optie. Zo kan het lijken alsof je oké bent met die seksueel getinte opmerking of handeling. Zo kan het opnieuw gebeuren. Maak dus onmiddellijk duidelijk dat je er niet van gediend bent.
Hoe?
Boos worden, hoeft niet. Aarzel echter niet om te zeggen dat de woorden aanstootgevend zijn en dat je niet wilt dat het nog een keer gebeurd. ‘Maar het was als grapje bedoeld.’ Maak dan vooral de grap terug wat seksisme is en dat dit soort gedrag door de wet bestraft kan worden. Lekker efficiënt.
De grap is voorbij
Om nog even terug te komen op het voorval bij Studentencorps Amsterdam; ook zij hebben gelukkig meteen actie ondernomen. De vrouwen van het lustrum hebben een brandbrief geschreven die meer dan 270 keer ondertekend is.
Meerdere vrouwen hebben aangegeven zich niet veilig te voelen en hebben daardoor besloten niet aanwezig te zijn op het diner. Ook zijn die avond zelfs meisjes uit de bediening weggehaald voor hun veiligheid. De vrouwen (en mannen) zijn klaar met seksisme binnen hun vereniging.
Femke Halsema gaat kijken welke maatregelen zij kan nemen tegen het Amsterdamse Studentencorps. Wordt vervolgd…