Ervaar je soms gevoelens van leegte? Met deze 3 tips neem je dat gevoel weg
Gevoelens van leegte ervaart iedereen wel eens, maar wat als het steeds vaker voorkomt? Dan kan het moeilijk zijn om met die emoties en gevoelens zoals eenzaamheid en verwarring om te gaan. Je merkt bijvoorbeeld aan jezelf dat je in de ochtend veel moeite hebt om je bed uit te komen, je bent niet meer gemotiveerd en je ervaart veel negatieve emoties.
Deze gevoelens kunnen zomaar, bij iedereen ontstaan. Gevoelens van leegte kunnen zich ook uiten in je heel erg moe of vermoeid voelen en geen energie hebben. Je trekt je vaker terug en je kan je eenzaam voelen, zelfs als je omringd bent met vrienden en familie.
Misschien ben je ergens ontevreden over waardoor je deze gevoelens ervaart. Hoe dan ook, het is een samenspel van geest, lichaam en emoties en je kan deze gevoelens bij jezelf wegnemen met de volgende drie tips van psychologen.
Drie tips om gevoelens van leegte bij jezelf weg te nemen
Er zijn verschillende manieren om om te gaan met gevoelens van leegte. Weet dat deze negatieve emoties altijd weer weg gaan, net zoals alle andere emoties die mensen ervaren.
Zoek elke dag iets om naar uit te kijken
Door de drukte van de dag kun je zonder dat je het doorhebt het contact met jezelf verliezen. Je zit bijvoorbeeld al jarenlang in een relatie waarin je niet gelukkig bent. Of je hebt een baan waar je totaal geen positieve energie meer uit haalt, maar waar wel heel veel van je energie naartoe gaat. Geen doel hebben en het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over je eigen leven kan een reden zijn om gevoelens van leegte te ervaren, zo blijkt uit onderzoek.
Je leven voelt op dat moment zinloos. Vraag jezelf in zo’n situatie eens af wat je wél gelukkig kan maken. Kijk naar de dingen in je leven die je op dit moment stress opleveren: kan je hier iets aan doen? Stel een eenvoudig en haalbaar doel voor jezelf en zoek elke dag iets om naar uit te kijken.
Verwerk je verleden en laat gevoelens van leegte vervagen
Gebeurtenissen uit je verleden houden gevoelens van leegte in stand als je ze nog niet verwerkt hebt. Denk aan verliezen, traumatische situaties, pijnlijke herinneringen uit je jeugd, maar ook dingen die minder groot lijken. Al die dingen zijn een zware last en uiteindelijk halen ze je in.
In plaats van ze te blijven ontkennen of negeren, duik je juist in die pijnlijke situaties. Je verdiept je in waarom je je zo voelt en je verwerkt het. Dit kan een lang proces zijn, maar de gevoelens van leegte die je nu ervaart zullen erdoor vervagen. Bovendien hoef je dit niet alleen te doen, maar kan je hier best hulp bij vragen van bijvoorbeeld een therapeut.
Wees lief voor jezelf
Soms ben je zo veel met anderen bezig, dat je jezelf vergeet. Je eigen verlangens laat je links liggen en soms voel je je zelfs schuldig omdat je wel even eerst aan jezelf dacht. Je voelt je eigenlijk overbelast door anderen je de nodig hebben, maar toch is het goed om eerst jezelf te ‘redden’, net als in het vliegtuig.
Wees lief voor jezelf, want ook onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed op je welzijn heeft. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarom zetten we een aantal vragen voor je op een rij die je erbij kunnen helpen:
- Hoe kom je voor jezelf op?
- Hoe bewaak je je grenzen?
- Hoe behandel je jezelf als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet?
- Hoe zorg je voor je behoeften op sociaal, emotioneel en fysiek vlak?
- Vergelijk je jezelf met anderen, bijvoorbeeld op social media?
Laat gevoelens van leegte vervagen door elke dag iets te doen voor jezelf, als is het maar het lezen van een boek of een kop koffie drinken in rust. Positieve affirmaties werken ook goed om jezelf beter te voelen. Het zal niet elke dag goed gaan, maar de gevoelens van leegte hoeven er niet voor altijd te zijn. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan adviseren we altijd om contact op te nemen met een gespecialiseerde zorgverlener.
6 stappen om niet meer in het verleden te leven, maar te focussen op de toekomst