Hoe je een pro wordt in het uiten van gevoelens tegenover je lover
Sla een willekeurig boek over relaties open en je ziet het staan: communication is key. Een goede communicatie bestaat deels uit open en eerlijk over je gevoelens zijn. En ja je weet wel dat het moet, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien heb je vanuit huis nooit meegekregen hoe je je gevoelens moet uiten of ben je in een vorige relatie zo gekwetst dat je volledig bent dichtgeklapt. Wat de reden ook is, je zult er ooit aan moeten geloven. Een gezonde relatie kan namelijk niet bestaan zonder het uiten van gevoelens.
Gelukkig zijn er manieren om praten over je gevoelens makkelijker te maken.
Gevoelens uiten in je relatie
Dat je het lastig vindt om je gevoelens te uiten in je relatie is ergens best logisch. Wanneer je je gevoelens uit, ben je namelijk kwetsbaar. En het ding met je kwetsbaar opstellen is: het is het lastigst bij de mensen die het dichts bij je staan (onder wie je partner). Zij kunnen jou immers het hardste kwetsen.
Toch is het beter om met een positieve blik in het leven te staan en niet van het ergste uit te gaan. Eerlijk is eerlijk, als jij je niet openstelt geef je je partner geen eerlijke kans én sta je ook je eigen levensgeluk in de weg.
Hoogste tijd dus om ‘gevoelens uiten in relatie’ toch maar aan je lijstje van skills toe te voegen. Deze tips kunnen je hier wellicht bij helpen:
1. Krijg eerst je eigen gevoelens op een rijtje
Voordat je je gevoelens met je lover gaat delen, is het belangrijk om eerst zelf te weten wat deze gevoelens zijn. Maar ja, hoe voelen we ons eigenlijk precies? Een goede manier om grip te krijgen op je eigen emoties, is door een dagboek bij te houden.
Schrijf dagelijks op wat je die dag hebt meegemaakt, maar vooral ook hoe je je daarbij voelt. Op deze manier sta je regelmatig stil bij je diepere gevoelens en neem je hier ook echt de tijd voor. Doordat je eigen gedachtenspinsels beter op een rijtje krijgt, wordt het ook een stuk makkelijker om deze te delen met je partner.
2. Praat vanuit de ik-vorm
Een reden dat je het lastig kan vinden om je gevoelens te uiten, is omdat je bang bent voor de reactie van je lover. Vooral als het om negatieve emoties gaat, kan de ander snel in de verdediging schieten.
Vertel daarom wat jij voelt vanuit de ik-vorm, hierdoor zal de ander zich minder snel aangevallen voelen. Je zegt dan dus niet ‘je bent zo’n verschrikkelijk persoon omdat je altijd te laat bent’, maar ‘ik voel me niet gewaardeerd als jij te laat bent’. Op deze manier voorkom je conflicten en erken je je eigen gevoelens.
3. Bedenk dat je gevoelens uiten niet alleen voor jezelf is
Je gevoelens uiten is niet alleen een gunst voor jezelf, maar ook voor je lover. Hij of zij kan namelijk niet in jouw hoofd kijken. Door te vertellen wat er in je omgaat, laat je de ander binnen. Zo kun je een speciale band en vertrouwen opbouwen.
Ook geef je je partner op deze manier iets wat we allemaal nodig hebben: zekerheid. Door je gevoelens op tafel te leggen laat je zien: jij bent belangrijk voor mij, daarom stel ik mezelf kwetsbaar op ook al vind ik dat lastig.
Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik
Zoals voor het leren van elke nieuwe skill geldt: oefening baart kunst. Probeer daarom niet alleen vaker je gevoelens te uiten bij je partner, maar ook bij je familie en vrienden. Wie weet tot wat voor bijzondere gesprekken dit kan leiden.
Bedrock Talks met Jan Geurtz
Schrijver Jan Geurtz zegt dat het in veel relaties fout gaat omdat we het gevoel van geluk in iemand anders zoeken, in plaats van in onszelf. Maar hoe doe je dat? Geluk in jezelf zoeken? En wat is de basis voor een duurzame relatie met een ander? Jan Geurtz vertelt er in geuren en kleuren over in Bedrock Talks.