Keukenprins(es)? Pas dan op de gevaren van koken met plantaardige olie
Zonder erbij na te denken kook jij misschien al jarenlang met koolzaadolie. Want bakken en braden met plantaardige olie is gezond toch? Er komt steeds meer geluid waarom we plantaardige olie uit de keuken moeten verbannen.
Wij duiken daarom in de gevaren van plantaardige olie.
Dit is plantaardige olie
Plantaardige olie wordt gewonnen uit zaden, pitten of het vruchtvlees en wordt veel verwerkt in voedingsmiddelen zoals koekjes, saladedressings of margarine. Maar ook bij de bereiding van voedsel wordt veel plantaardige olie gebruikt. De afgelopen jaren is het gebruik hiervan enorm toegenomen.
Dit komt omdat geraffineerde plantaardige oliën in de 20e eeuw op de markt kwamen omdat toen de technologie beschikbaar kwam om olie te extraheren. Hiermee worden oliën uit planten gewonnen met behulp van een chemisch oplosmiddel of oliemolen. Daarna wordt het vaak verfijnd en soms chemisch veranderd.
Er bestaan meer dan 40 verschillende planten, noten en zaden waar je olie uit kunt winnen. Olijf-, kokos-, zonne- of koolzaadolie worden veel gebruikt in de keuken.
Waarom is plantaardige olie ongezond?
Veelal worden plantaardige oliën als gezond bestempeld omdat het goed voor het hart zou zijn. Dit komt omdat in studies veelal onverzadigde vetten gekoppeld worden aan een verminderd risico op hartproblemen in vergelijking met verzadigd vet.
Echter maken andere wetenschappers zich zorgen om de hoeveelheid plantaardige oliën die hedendaags geconsumeerd worden. Helemaal plantaardige oliën die veel omega-6-vetten hebben.
Waarom is een teveel aan omega-6-vetzuren dan slecht voor je gezondheid? Het kan zorgen voor chronische ontstekingen. Zo’n ontsteking is een onderliggende factor bij ziekten als kanker, diabetes en hartaandoeningen.
Ghee of boter: welke van de twee is gezonder om mee te koken?
Maar andere studies hebben deze vetzuren ook in verband gebracht met een risico op obesitas en inflammatoire darmaandoeningen. Omdat ons Westerse dieet al vrij rijk is aan omega-6-vetzuren (door het bewerkte voedsel) kan je hier dus beter mee minderen.
Deze plantaardige oliesoorten wil je vermijden bij het koken
Gelukkig zijn niet alle plantaardige oliën slecht voor je. Maar deze wil je toch echt liever skippen vanwege het hoge omega-6-gehalte:
- zonnebloemolie
- sesamolie
- sojaolie
- mais olie
- katoenzaadolie
Waar kun je dan wel mee koken?
Olijfolie en kokosolie zijn wel gezonde plantaardige oliën en ze hebben zelfs veel gezondheidsvoordelen. Olijfolie bestaat voor bijna 70 procent uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren.
Dit verlaagt het LDL-cholesterol wat het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Daarnaast heeft het een hoog gehalte aan vitamine E.
Dit voedingssuplement zou je seksleven zomaar kunnen opspicen
Kokosolie wordt door Het Voedingscentrum bestempelt als verzadigd vet maar kokosolie is niet een gewoon verzadigd vet. Het heeft middellange keten vetzuur (MCT) die gemakkelijk te verteren zijn en die in ons lichaam worden gebruikt voor de energievoorziening in onze cellen.
Daarnaast bevordert kokosolie de gezondheid van de hersenen. Deze twee oliën kan je dus het beste afwisselend gebruiken.