Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 3 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Gestrest? Zo tackle je een paniekreactie in 4 stappen

Als je gestrest bent, kun je soms onbedoeld fel uit de hoek komen. Je slaapt misschien niet goed, je loopt achter de feiten aan en je lontje is soms gewoon kort. Niet fijn. Stress laat ons dingen doen en zeggen waar we spijt van krijgen. Schrijver en spiritueel leraar davidji ontwikkelde een vier-stappen-methode om ondoordachte, over-emotionele reacties voor te zijn. Schrijver en spiritueel leraar davidji legt in zijn nieuwste boek Zonder stress álles uit over stress. Hoe weet je of je gestrest bent? Is de stress té veel? Wat gebeurt er in je lijf, in je hersenen? En misschien wel nog belangrijker: ONT-stress je dan?

Key-ingredient van zijn technieken is de SODA-methode. “Ik weet het,” schrijft hij in zijn boek. “Het klinkt heel maf, maar het is heel effectief als je geen harde, onaardige dingen wilt zeggen waar je spijt van krijgt. Het zorgt er gegarandeerd voor dat je die giftige, vernietigende e-mail waarbij je iedereen cc’t niet verstuurt.”

Ook interessant: Zo ben je er voor iemand die paniekaanvallen heeft

Signalen herkennen

Allereerst is het belangrijk om je emotionele signaal te leren kennen. Wat is het eerste dat je voelt als iemand of iets je irriteert? En waar in je lijf voel je dat? In zijn boek geeft davidji voorbeelden, zoals: je maag die zich omdraait, een kriebel in je buik, zwetende handpalmen, druk op je borst, kloppende slapen, een dichte keel, je gezicht dat warm wordt. Dát is het signaal dat het je teveel wordt, dat je misschien uit je slof gaat schieten. Zaak is om dat in jezelf te herkennen, want vanuit dat punt kun je de SODA-techniek toepassen. Het heeft misschien even oefening nodig (en misschien per ongeluk wel een paar uitbarstingen) maar als je stil zit, je ogen dicht doet en jezelf in zo’n moment van uitbarsting verplaatst, ontdek je wel welk signaal dat punt voor jou aangeeft.

SODA

Als je merkt dat je stress ervaart, dat je lontje kort is, iemand een opmerking maakt waar je de pest aan hebt, of zélfs als je die lelijke e-mail al zit te tikken, en je dus dat net ontdekte signaal voelt opkomen, is het tijd om ‘de SODA erbij te pakken’. Onthoud: deze oefening hoeft maar een paar seconden te duren.

Zo werkt het:

  1. Stop. Met alles wat je doet of denkt. Fluister zachtjes tegen jezelf: ‘stoppen’. Zeg even niets, stop met typen, adem diep in. Dit kan heel subtiel, zonder dat je ‘tegenstander’ het merkt.
  2. Observeer. Waar sta je? Zoom uit en observeer jezelf, zonder oordeel. Blijf uitzoomen tot je écht zonder oordeel kunt kijken, tot je twee scheppingen ziet die tegenover elkaar staan. Wat zie je?
  3. Doe een stap terug. Creëer afstand tussen jou en de bron van je irritatie. Dat stapje terug doe je ook letterlijk. Schuif je stoel subtiel naar achteren, of ga even verzitten, houd je telefoon even van je oor af. Ontkoppel jezelf even letterlijk van de situatie.
  4. Activeer de allerbeste versie van jezelf. Wat zou jouw allerbeste versie in dit geval doen? De dappere versie, die makkelijk vergeeft en ‘erboven staat’. Blijf even op dat punt en adem diep in.

“SODA is een prima hulpmiddel dat ik aan duizenden zakenmensen met een drukke baan heb meegegeven op weg naar een ontstrest leven,” schrijft davidji in zijn boek. Deze techniek zorgt ervoor dat je emotioneel intelligenter reageert in stresssituaties. Je onderbreekt een paniekreactie, een lullige veeg uit de pan of iets dat je achteraf liever iets genuanceerder gebracht had. Je bouwt de emotionele lading van je reactie af. Vanaf dat moment ga je waarschijnlijk veel rustiger het gesprek aan, of kun je het misschien zelfs wel helemaal loslaten en het je niet persoonlijk aantrekken.

Meer oefeningen om van stress af te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️