Vega Vrijdag: geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
Bij Bedrock zijn wij fan van lichte, vegetarische maaltijden. Deze geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie van zusje Culy voldoet helemaal aan die wensen. Heerlijk als kleinere avondmaaltijd, bijgerecht of lunch.
Tip: sla dit recept alvast op voor de feestdagen, want dit is natuurlijk óók een heel tof vega gerecht als onderdeel van een menu dat bestaat uit meerdere gangen!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram pompoen
- 1 bol Burrata (225 gram)
- 1 theelepel five spice (vijfkruidenpoeder)
- Zonnebloemolie
- Zeezout
Voor de crispy chili-olie:
- 6 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 2 middelgrote sjalotten, in dunne ringen
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- 160 ml zonnebloemolie
- 4 theelepels gedroogde chili flakes
- Zeezout
Geroosterde pompoen met burrata
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snijd de pompoen in parten (gebruik je een hele pompoen? Snijd ‘m dan eerst in vieren, schep de zaadjes en het vruchtvlees eruit en snijd ‘m daarna in parten).
Leg de stukken pompoen op een bakplaat, druppel er wat zonnebloemolie overheen en bestrooi met five spice. Strooi er ook wat zout overheen en meng alles goed door elkaar. Bak de pompoen in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Verwarm 180 ml zonnebloemolie in een sauspannetje op medium tot laag vuur. Doe de sjalotten, knoflook, het kaneelstokje en de steranijs erbij en voeg een snuf zout toe. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de ingrediënten goudbruin zijn. Roer af en toe met een vork en houd de pan in de gaten: de sjalotjes en knoflook kunnen snel verbranden.
Zet een zeef in een maatbeker of vuurvaste kom en vang de warme olie op. Laat de sjalotjes en de knoflook 3 minuten afkoelen in de zeef. Gooi het kaneelstokje en de steranijs weg en roer daarna de afgekoelde sjalot en knoflook door de olie. Door ze eerst af te laten koelen, blijven ze crispy in de olie.
Roer dan ook de gedroogde chili flakes door de olie. Zet opzij.
Schik de parten pompoen op een bord rondom de bol Burrata. Druppel de crispy chili-olie eroverheen en val aan.