Inclusiviteit en gendergelijkheid op de werkvloer: ‘Het is al jaren bewezen dat diverse teams beter scoren’
Op 16 maart 2023 beklimt een handvol vrouwelijke rolmodellen het podium tijdens The Self-Made Summit. Dit event voor ambitieuze vrouwen stimuleert en inspireert vrouwen om de beste versie van zichzelf te zijn. Inspirerende vrouwen delen inside information en waardevolle tips, bijvoorbeeld op het gebied van inclusiviteit en spiritualiteit, die je eigenlijk veel eerder had willen weten.
Onder andere Raja Felgata, media-ondernemer en oud-journalist, mentor in female leadership Safiyeh Salehi Mobarakeh en multi-passionate ondernemer Shenin Lebrun komen aan het woord.
Omdat wij deze carrièrevrouwen inspirerend vinden, geven ze speciaal voor de BEDROCK-lezer een voorproefje met waardevolle tips. Want één ding is zeker: veel vrouwen die verder willen groeien in hun carrière, krijgen te maken met het gevoel dat ze vastlopen. Dat ze niet zichzelf kunnen zijn of niet zichtbaar zijn.
Inclusiviteit en gendergelijkheid op de werkvloer
Een veilige cultuur op de werkvloer begint altijd bij leiderschap. Het is aan leiders om een werkomgeving te creëren waarin mensen zich kunnen uitspreken, fouten mogen maken, en honderd procent zichzelf kunnen zijn. Of we het nu hebben over het dichten van de genderkloof op de werkvloer (waarbij vrouwen nog altijd minder kansen krijgen dan mannen), inclusiviteit of spiritualiteit. Als leiders écht luisteren, en vervolgens actie ondernemen, dan verandert een cultuur. Wij spraken met drie female leaders.
Shenin Lebrun: ‘Ik zag eindelijk ook mogelijkheden voor mezelf als leider in de organisatie’
Shenin is mentor, ondernemer, motivational speaker, tv-/filmproducent, oprichter van Hustle & Heart Consultancy en moeder.
“Op papier hebben mannen en vrouwen in Nederland dezelfde rechten. Toch zien we in de praktijk dat hun positie vaak niet gelijk is. Op veel gebieden hebben vrouwen nog een achterstand. Zo ook op de werkvloer. Dat is voor mij de belangrijkste reden geweest om Hustle & Heart Consultancy op te richten.
Wij helpen organisaties een inclusieve en gelijkwaardige werkplek te creëren. Om gendergelijkheid en inclusiviteit op de werkvloer te stimuleren, is het belangrijk om weg te blijven van genderstereotypen.
Onderzoek welke vooroordelen jij hebt, welk type leiderschap binnen jouw organisatie past en welke genderneutrale eigenschappen en kwaliteiten daarbij horen. Door dit op voorhand te bepalen, stimuleer je dat niet alleen mannen, maar ook vrouwen en mensen met een andere genderidentiteit doorstromen naar leidinggevende posities. Het draait dan dus niet zozeer om je geslacht of genderidentiteit, maar om de kwaliteiten die je hebt.
Daarnaast zijn rolmodellen die anderen inspireren iets om aan te werken, deze heb ik in het begin van mijn carrière gemist. Vrouwelijke rolmodellen in leidinggevende functies stimuleren andere vrouwen om ook hogerop te komen, want ze laten zien dat het mogelijk is.
Toen de eerste zwarte vrouwelijke Vice President werd benoemt in onze organisatie, was dit voor mij een zeer inspirerend moment. Ik zag eindelijk ook mogelijkheden voor mezelf als leider in de organisatie.
En last but not least wees een actieve omstander en ally. Grijp in als er tegen of over vrouwen in je omgeving seksistische of denigrerende dingen worden gezegd, maar weiger ook deelname aan panels, commissies, werkgroepen of netwerkevenementen die enkel uit mannen bestaan. Heb doorlopend een lijstje met vrouwelijke collega’s paraat die je kan aanbevelen voor dergelijke podia. Leer wat jij kan doen en hoe jij kan handelen.”
Safiyeh Salehi Mobarakeh: ‘Omarm en waardeer alle verschillen’
Safiyeh is oprichter van nush:u – From Her to You, mentor Professional Women Of Colour in Leadership, MENA-NL impact liaison en public speaker.
“Rituelen! Rituelen vormen de lijm voor sociale cohesie binnen teams en organisaties en ontstijgen verschillen. Tribale stammen weten dit al eeuwenlang, en het bedrijfsleven kan net zo goed enorm veel baat hebben bij het bewust creëren van rituelen op basis van de core values van de organisatie, om een ‘sense of belonging’ te bewerkstelligen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; in sommige organisaties is dat elke vrijdagmiddag patat bestellen, het vieren van successen op een specifieke manier of elke week een ‘lessons-learned’ moment organiseren.
Verder: schat alle facetten van ieders identiteit op waarde en zie in dat meerlaagse identiteiten juist van meerwaarde zijn voor een organisatie. Omarm en waardeer alle verschillen en erken dat deze cruciaal zijn voor jouw organisatie. Als werkgever is het een must om een veilige werkomgeving te creëren waarin iemand alle facetten van hun identiteit volledig meebrengt omdat deze gewaardeerd worden en bijdragen aan een innovatief, duurzaam team.”
Raja Felgata: ‘Het is al jaren bewezen dat diverse teams beter scoren’
Raja Felgata is media-ondernemer en oud-journalist en deelt met ons haar visie op communicatie.
“‘Je communiceert anders’, is mij vaak gezegd tijdens zakelijke gesprekken en onderhandelingen. Het ‘anders’ zijn wordt nog altijd vanuit een standaard perspectief gezien waar elke vrouw aan moet voldoen, terwijl (culturele) verschillen omarmen en deze niet wegzetten als ‘verkeerd’ of ‘anders’, kan veel ruis in communicatie verhelpen. Vrouwen (ondernemers) die willen doorstoten naar de top hebben veel aan coaching, rituelen en gesprekken, maar daarnaast is het ook belangrijk om managers, directeuren en CEO’s bewuster te maken van de nieuwe generatie vrouwen, en met name vrouwen van kleur.
Die vrouwen brengen andere ervaringen met zich mee, andere perspectieven, een ‘andere’ manier van problemen oplossen of strategie. Het is van belang om ruimte te creëren, begrip te hebben en open te staan voor culturele diversiteit in alle facetten. De samenleving verandert in snel tempo en bedrijven en organisaties moeten meebewegen met deze verandering anders blijft iedereen maar over diversiteit en inclusiviteit praten, zonder dat er daadwerkelijk concreets iets verandert.
Het is al jaren bewezen dat diverse teams beter scoren, creatiever zijn, op lange termijn impact hebben en tot echte verandering komen op werving en selectie, winst, in en uitstroom van talenten én voor het doorstoten naar de top voor vrouwen.
In de essentie gaat het om representatie, en dat mag wat mij betreft verder gaan dan fysieke representatie; het gezicht van een vrouw, een persoon van kleur, iemand LHBTIQ- gemeenschap, enzovoort.
Het is tijd om te luisteren naar geluiden uit meerdere hoeken. En als het dan toch om representatie gaat, is het de representatie van de inhoud van deze geluiden die er ook toe doet. Het menselijke verschil, het ‘anders zijn’ hoeft niet als probleem te worden bestempeld.
Ja, ik communiceer misschien anders, maar ik daag bedrijven en organisaties uit; omarm een ander perspectief! Of dat nu etniciteit, geslacht, leeftijd of culturele achtergrond betreft. Laat hier ruimte voor zijn en je hebt straks nog meer leiders die het empathische verschil gaan maken waar de wereld behoefte aan heeft.”
Self-Made Summit
Tijdens de Self-Made Summit komen relevante onderwerpen zoals inclusiviteit aan bod. Onderwerpen als manifesteren, gendergelijkheid, inclusiviteit en mentale gezondheid passeren de revue. Ook personal branding (hoe zet jij jezelf op de kaart) en tijd en energiemanagement zijn zaken die uitgebreid besproken worden.
Zelfs spiritualiteit op de werkvloer, in real life vaak een ondergeschoven kindje, wordt genoemd omdat het zo waardevol is. Het draait namelijk om grenzen verkennen en tegelijkertijd bewaken. Om jouw zielsmissie een plek te geven. Wellicht krijg je na dit event de juiste handvatten om dat te doen.
BEDROCK tipt: 7 films over krachtige vrouwen voor Internationale Vrouwendag